Környezetvédelmi vetélkedő – A megelőzés és az oktatás fontosabb a büntetésnél
fotó: Szarka Lajos

12 csapat részvételével rendeztek megyei környezetvédelmi versenyt általános és középiskolás diákoknak a megyeháza nagytermében. A szervező a megyei kormányhivatal, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal és az Oktatási Hivatal, a verseny témája pedig a környezetvédelem és a parlagfűvel kapcsolatos ismeretek voltak.

A környezetvédelemmel és parlagfűvel kapcsolatos ismereteket számon kérő versenyen 12 megyei általános és ágazati középiskolás csapat mérte össze tudását. A parlagfű magja akár 40 évig is csíraképes marad! Többek között ezt és ehhez hasonló információkat is tudniuk kellett azoknak a diákoknak, akik részt vettek a Ne Heverj Parlagon elnevezésű megmérettetésen, ahol az is kiderült, hogy a parlagfű számára nagyon kedvező a környezet itt, a Kárpát-medencében.

Felgyorsult a világ, óriási árutömegek mozognak a világon, és ennek is köszönhető, hogy a parlagfű Amerikából megérkezett Európába. Itt, a Kárpát-medencében nagyon kedvező a környezet a parlagfű számára is, ezért nagyon elterjedt, és óriási tömegben szórja azt a pollent, ami jelentős egészségügyi kockázatot rejt, és a mezőgazdaság számára is egy komoly kihívást jelent” – mondta el köszöntőbeszédében Sipos Tibor, a NÉBIH főosztályvezetője.

11. alkalommal rendezték meg ezt a versenyt, amelynek célja, hogy megfelelő ismereteket juttassanak el a lakossághoz, a fiatalok játékos versengésén keresztül. A környezetvédelmi vetélkedőn elhangzott, a parlagfűprobléma jelentős a Kárpát-medencében; hazánkban is közérdekű az allergén gyomnövény elleni védekezés.

Bírság helyett megelőzés

A parlagfűvel fertőzött földterületek felderítésére minden évben nagy hangsúlyt fektettek, a felderítéshez drónokat és helikoptert is bevetnek a szakemberek. 11 éves a parlagfű elleni védekezésre épülő iskolai vetélkedő hagyománya, éppen azért, hogy ne csak a bírságot szabja ki a hatóság, hanem közreműködjenek a szemléletformálásban is – többek között erről beszélt Jordán László, a NÉBIH igazgatója.

Nagyon örülök annak, hogy 11 éve töretlenül folyik ez a környezetvédelmi verseny, kiléptünk a megszokott hatósági szerepből, és megpróbáljuk a gyerekeken keresztül nevelni a felnőtteket. Úgy látom, hogy a népszerűség és a kitartás, ami ezt a versenyt övezi, meg fogja hozni a gyümölcsét.”

A köszöntők után megkezdődött a munka. Igaz-hamis játék, mozaik- és tesztfeladatok, vagy ábrafelismerés várta a diákokat. A szervezők azt remélik, hogy a gyerekeken keresztül a szülők is másképp gondolkodnak majd, és ezáltal sikerül még élhetőbbé tennünk a lakókörnyezetünket.

Kapcsolódó galéria

Ne heverj parlagon 2022