Háború – Magyarország beengedi a menekülteket

Az orosz–ukrán háború kitörése óta már több mint 120 ezer menekült érkezett Magyarországra valamelyik ukrán határátlépőn keresztül. Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, a helyszínen megerősítette, Magyarország beenged minden ukrán állampolgárt és azokat, akik legálisan tartózkodtak Ukrajna területén. Magyarország döntése továbbra is az, hogy nem küldünk katonákat és nem engedünk át fegyvert a területünkön.

Folytatódik a Magyar Honvédség alakulatainak átcsoportosítása hazánk keleti határvidékére. A Magyar Honvédség továbbra is segíti a béke és a biztonság fenntartását – áll a közleményükben. Közben újabb sikeres kijevi mentőakcióról számolt be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető tájékoztatása szerint 32 személyt, köztük 10 magyar állampolgárt menekítettek ki az ukrán fővárosból. Az akció során a magyarokon kívül a dél-afrikai és a nigériai nagykövetség munkatársait is sikerült kimenteni Kijevből.

„Immár nyolcadik napja zajlik a háború a szomszédunkban, mi magunk nem akarjuk ezt a háborút, azt szeretnénk, ha minél előbb béke lenne a szomszédban. Reméljük, hogy ma elkezdődik a béketárgyalások második fordulója, ami reményeink szerint már sikeres lesz. Közben a helyzet folyamatosan romlik Ukrajnában, különösképpen Kijevben, ahol a nagykövetség működési körülményei is egyre nehezebbek. Úgy döntöttünk, hogy a kijevi magyar nagykövetség munkatársainak egy részét, az ott menedéket kérő néhány civilt, és a tőlünk segítséget kérő dél-afrikai és nigériai nagykövetség munkatársait is evakuáljuk.”

Folyamatosan érkeznek a menekültek

Már egymillió ember menekült el Ukrajnából a háború elől valamelyik szomszédos országba múlt csütörtöktől szerda éjfélig – közölte csütörtök hajnalban az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, amely szerint ebben az évszázadban ilyen intenzív exodusra még nem volt példa a világon. Az elmúlt egy hét alatt Magyarország már több mint százezer menekültet fogadott be Ukrajnából. Minden határátkelő nyitva áll, Magyarország beenged minden ukrán állampolgárt és azokat, akik legálisan tartózkodtak Ukrajna területén – közölte a miniszterelnök.

„Bajba jutott emberek vannak mindenhol, a többségük hátrahagyva mindenüket próbálnak elmenekülni. A magyarok egyszerűbb helyzetben vannak, mert beszélik a nyelvet és vannak kapcsolataik, így aránylag gyorsan találnak szállást, és akár munkát is. Beszéltem olyan családdal, akiknek már Nyíregyházán megvan a bérelt lakása, ahová az öt gyerekkel be tud menni és holnap már munkába is áll. Vannak elesettebbek is, akik nem beszélik a nyelvet, és azt sem tudják, mit is akarnak, maradni vagy menni.”

Mint ismert, menekülthullámot indított el az orosz–ukrán háború. A szomszédos országokba, köztük Magyarországra is folyamatosan érkeznek a háború elől menekülők. Az ENSZ előrejelzése szerint akár négymillióan is elhagyhatják a 44 milliós Ukrajnát. A legfrissebb adatok szerint már 1 millióan menekültek el a harcok elől. Magyarországra eddig 120 ezernél is több menekült érkezett. A NAV közleménye szerint az Ukrajnából Magyarországra érkezők mielőbbi beléptetéséhez könnyített ellenőrzést és vámvizsgálatot végeznek a pénzügyőrök, hogy a zömében asszonyokból és gyerekekből álló családoknak ne kelljen hosszasan várakozniuk. Stábunk jelenleg a beregsurányi határátkelő közelében tartózkodik, ahonnan Z. Pintye Zsolt tájékoztatja a Nyíregyházi televízió nézőit.

„Itt, Beregsurányban az önkormányzat a helyi művelődési házban hozott létre egy segítségpontot, ez egyfajta menekültponttá változott át. Jelenleg 120-an vannak itt, és egyre többen jönnek Ukrajna keleti részéből.”

Folytatódnak a béketárgyalások

Mindkét fél megerősítette, hogy ma akár sor kerülhet az orosz–ukrán béketárgyalások következő körére is. Egyes hírforrások szerint a tűzszünetről lesz szó a tárgyaláson – már ha egyáltalán sor kerül rá –, ami jelentős előrelépés lenne – számolt be róla a nemzetközi sajtó.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott: A kormányülésen áttekintették a háborús helyzet okozta teendőket. Magyarország döntése, hogy nem küldünk katonákat és nem engedünk át fegyvert a területünkön. Nagy az esély arra, hogy az ilyen szállítmányokat megsemmisítenék, és a kárpátaljai magyarok biztonsága is fontos a kormány számára. A kormány álláspontja szerint hazánk biztonsága az első, és az érdekünk az, hogy kimaradjunk a háborúból. A kormány ezzel együtt igyekszik támogatni és koordinálni a humanitárius segélyszállítást.