Költözik Benczúr – A híres festőművész állandó kiállítása vándorkiállítás formájában búcsúzik egy időre Nyíregyházától

Január végén bezárt a Jósa András Múzeum, hogy két esztendő múlva egy korszerű, megújult épületbe költözzenek vissza a kincsek és leletek, a múzeumi dolgozók, és ide várják a látogatókat is. E hét egyik legnagyobb attrakciója megbontani és becsomagolni Benczúr Gyula 2008-ban megnyitott állandó kiállítását, mely hamarosan vándorútra indul.

A város és a Jósa András Múzeumnak is egyik büszkesége a Nyíregyházán született, és sok szállal felénk kapaszkodó Benczúr Gyula, akit a 19. századi magyar akadémikus történelmi festészet egyik legnagyobb alakjaként szoktak említeni. Most, amikor a kétéves felújítás miatt költözik a múzeum teljes gyűjteménye, az 1 milliós nagyságrendű műtárgykészlet, külön figyelmet érdemel az egykori állandó Benczúr-kiállítás sorsa, a 4 ezres képzőművészeti gyűjtemény része.

„Benczúrban Nyíregyháza legnagyobb és legszeretettebb festőjét tiszteljük, akire maga a város mindig is nagyon büszke volt. Még Benczúr életében – 1909-ben – a város képviselő-testülete díszpolgári oklevelet adományozott, és akkor még a szülőházát is ellátták egy emléktáblával” – tájékoztatott Madár Ximena, a Jósa András Múzeum művészettörténésze.

1921-ben, a festő halála után több mint 50 művét állították ki, és akkor adományozta özvegye a városnak a művész személyes tárgyait és képeit. Azóta folyamatosan gyarapodik a gyűjtemény, ma már közel 80 darabból áll. Külső raktárakban őrzik a következő években a múzeumi anyagot, és figyelmet fordítanak a műtárgyak állagmegóvására is.

„Ezt a gyönyörű anyagot nem szeretnénk raktárba bezárni, ezért megvándoroltatjuk egy vándorkiállítás keretében. Legelőször Salgótarjánba kerül már ebben a hónapban, március idusán megnyitjuk ott a kiállítást. Utána Zalaegerszegre, azt követően Kecskemétre, és ha a jövő évi tervek alapján tudjuk máshova is vándoroltatni, akkor mi szívesen kölcsönadjuk év végéig ezt a szép kiállítást” – sorolta az eseményeket dr. Rémiás Tibor, a múzeum igazgatója.

A múzeum dolgozóinak, a gyűjtemény kezelőinek persze személyes kötődésük van a műtárgyakhoz.

„Valójában már többször megváltunk tőlük rövidebb időre, de természetesen ez a miénk. Akárhova menne, akármi történne vele, ott van a gondolat, hogy ez visszajön. Valójában olyan, mint amikor az ember elengedi a gyereket táborba, tudja, hogy majd visszajön” – fogalmazott Madár Ximena.

Egyetlen Benczúr-kép bizonyosan nem utazik a vándorkiállítással. Ez a Millenniumi hódolat, a kiállítás legértékesebb darabja.

„A Géniusz program keretében a vidéki múzeumok legszebb műtárgyai között kap majd helyet, és úgy fog hat városban megmutatkozni Benczúrnak ez a gyönyörű festménye. Az eredetije a budai várban helyezkedett el, csak 1945-ben egy tűzvész következtében elpusztult. Ez a vázlata tulajdonképpen a képnek, melyen több mint 70 országgyűlési képviselő felismerhető portréja is látható” – mesélte a múltról az igazgató.

2024-ben, az újranyitás után sem marad Benczúr-kiállítás nélkül a Jósa András Múzeum. A nagy festmények mellett bemutatják a művész grafikáit is. A látványt az ígéret szerint kiegészítik majd interaktív foglalkozásokkal, gyerekek és felnőttek számára egyaránt.