Tavaszi Tárlat – A Városi Galériában nyílt a nyíregyházi képzőművészek hagyományos márciusi kiállítása
Fotó: Szarka Lajos

Több mint 20 alkotó adta be munkáit a nyíregyházi Tavaszi Tárlatra. A megyében élő hivatásos képzőművészek, illetve az egyetemen oktató művésztanárok is megjelennek a kiállításon, így közel 50 alkotást láthatnak a Városi Galériában április 9-ig.

 

Negyedik alkalommal találkozhat a kiállítótermek közönsége a Tavaszi Tárlattal, melyet az Őszi Tárlatok mintájára indított a város. A kezdeti lendület után 2020-ban épp a pandémiás lezárások előtt nyitott a bemutató, 2021-ben pedig Nyári Tárlat lett a hagyományos márciusi kiállításból. Idén 22 művész, közel 50 alkotása került a galériába.

„Festészet, kisplasztika, érem, installációk, és fotókat is láthatunk. Ahogy itt végignéztem a műalkotásokat, visszaköszönnek számomra az ismert nevek, visszaköszönnek azok a műfajok és stílusok, amiket megszokhattunk az időszakos és egyéb kiállításokon a városban. De úgy gondolom, hogy új elemeket és új alkotásokat is láthatunk, hiszen a művészek mindig változnak, fejlődnek, művészi teljesítményük sokszor függ a külső körülményektől is, jelen esetben pedig nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, egy nehéz pandémiás időszakon, ami vélhetően megjelenik az alkotásaikban, és az ő gondolataikat is tükrözi” – fogalmazott Halkóné dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő.

Valóban gazdag és sokszínű az idei kiállítás. Klasszikus és újszerű munka, játék, kísérlet és próbálkozás is jelen van a napjaink hivatásos művészeinek alkotásait felvonultató tárlaton.

„Igazából 10 éves látványtervezői, díszlet-jelmeztervezői munka után kezdtem el festeni. 2011 óta festek. Állandóan visszatérő témám a természet. Úgy gondoltam, hogy ehhez a tavaszi tárlathoz nagyon ideillő lesz az új sorozatom első két része, a Kertem I. és a Kertem II, amely valóban kulisszaszerűen, egy dobozszerű formában láttatja a kertet, a tájat. Igazából ebben van egy beépített homályos tükör, úgyhogy önmagunkkal is szembenézünk, amikor a képemmel szembenézünk. Illetve azzal kísérletezek most ezen a két képen, hogy csak a keretét festem meg. A kép maga hiányzik. A kerettel foglalkozom” – mesélte alkotásairól Endresz Ágnes.

A festmény, grafika, kisplasztika, fotó és érem mellett megjelenik a textil is. Tóth Lívia – a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézetének oktatója – izgalmas anyagpárosítása, a nemez és a selyem látható két faliképén is. De megható Gál Ludmilla munkája, mely reagál napjaink háborús viszonyaira.

„Ez a kis tulipán majdnem mini munka, egy kicsit nagyobb, mert a mini az 20 centis, ez pedig 32. Kézi szövéssel készült, egyébként gobelin technikával, amelyikkel készítettem több nagy munkát, csak most ilyen kicsivel szerepelek. Azon kívül van nekem Tavaszi kavalkád című hangulatos rajzom, ami a tavasz hangulatát jellemzi, és kék színekkel festett Vihar című festmény, ami most elég időszerű lett a kék színe miatt, mert ez a béke jelképe” – így fogalmazott könnyes szemekkel Gál Ludmilla textiltervező iparművész.

Aranyász Zitától Zsadányi Zsoltig – köztük a szolnoki Munkácsy-díjas Pogány Gábor Benő szobrászművész – számtalan kiváló alkotó munkáit láthatják a Városi Galériában április 9-ig.

A Szieszta jövő heti adásában a mostaninál még több élményt és látványt kínálunk a Nyíregyházi Televízió nézőinek.

Kapcsolódó galéria

Tavaszi tárlat 2022