Megalakult a Humanitárius Csoport – A nyíregyházi önkormányzat is segíti a menekülteket

A segítőknek segítenek – így fogalmazott Jászai Menyhért alpolgármester a Nyíregyházi Önkormányzat Humanitárius Csoportjának megalakulásáról. A városvezetés folyamatos kapcsolatban van a megyei védelmi bizottsággal, az ideérkezőket pedig minden esetben segítik. A városban jelenleg megnövelt kapacitással dolgoznak a Közterület-felügyelet munkatársai a frekventált helyeken és az állomás környékén is.

Dr. Kovács Ferenc polgármester már az első negatív határon túli hírek érkezésekor összehívott egy egyeztető tanácskozást, így a munka Nyíregyházán már jó ideje tart. Hétfőn pedig sajtónyilvánossá is vált, hogy megalakult a Nyíregyházi Önkormányzat Humanitárius Csoportja. A város folyamatosan figyelemmel kíséri az orosz–ukrán háború fejleményeit, az önkormányzat folyamatosan tájékozódik a megyei kormánymegbízott által vezetett Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottságtól az aktuális helyzetről, illetve az általuk megtett intézkedésekről.

Humanitárius Csoport

A Nyíregyházi Önkormányzat Humanitárius Csoportjának vezetője Jászai Menyhért alpolgármester, operatív koordinátora dr. Krizsai Anita lett, tagjai pedig az önkormányzat vezető tisztségviselői.

A Közterület-felügyelet fokozottabb járőrözést indított el Nyíregyházán, elsődlegesen a frekventáltabb közterületeken, illetve a vasútállomás és környékén, hiszen tudjuk azt, hogy a hétfői adat szerint közel százezer lépte át a megyénk és ezáltal az országhatárt. Ezek a személyek tranzit jelleggel jelennek meg. Folyamatosan felmérjük az intézményi kapacitásainkat és azt, hogy milyen igények jelentkeznek, akár igazgatási feladatok, szociális feladatok vagy egészségügyi alapellátás, ami mindenkit érinthet” – mondta Jászai Menyhért, a Nyíregyházi Önkormányzat Humanitárius Csoportjának vezetője.

A határátkelőknél öt helyszínen alakítottak ki segítőpontokat az Ukrajnából érkezőknek, itt rengeteg élelmiszert, egészségügyi termékeket és ruhákat is gyűjtöttek össze a menekülteknek. Elsősorban itt látják el a Magyarországra érkezőket, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata pedig helyben tud nekik segíteni, ha a megyeszékhelyre jönnek a határoktól.

A segítőket segítik

Nagyon fontos, én úgy fogalmaztam meg, hogy a segítők segítése, tehát az önkormányzatnak bár van saját adománygyűjtő programunk, de nem az a célunk, hogy a 12. adománygyűjtő programot megindítsuk és úgymond versenyezzünk, hogy ki tud gyorsabban segíteni a határon. Nagyon fontos ez is, de nem az van az előtérben. Az eddig megtett lépések között van a csoport megalakítása immár formalizáltan is, hiszen a munka eddig is folyamatosan tartott, illetve elindítottuk azokat a kommunikációs csatornákat, amelyek 0–24 órában elérhetővé tesznek bennünket” – tette hozzá Jászai Menyhért.

Egycsatornás kommunikáció

A segítségnyújtással kapcsolatban kizárólag az alábbi elérhetőségeken fogadják a megkereséseket: munkaidőben a 42/524-585-ös telefonszámon, 0–24 órában pedig a Periféria Egyesület 42/504-618-as telefonszámán vagy a human@nyiregyhaza.hu e-mail-címen. Az egycsatornás kommunikációra nagy szükség van, ezért kérnek mindenkit, hogy ezeket az elérhetőségeket használják. A Nyíregyházi Önkormányzat Humanitárius Csoportja elkülönített egy ötmillió forintos humanitárius alapot is, amely az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak finanszírozására szolgál, és már felvette a kapcsolatot a testvérvárosokkal is. Az önkormányzat felhívja a szervezetek, vállalkozások, magánszemélyek figyelmét, hogy segélyeket, támogatásokat a Híd Kárpátaljáért Program, valamint a Karitatív Tanácsot alkotó hat legnagyobb hazai karitatív szervezet segítségével juttasson el a rászorultaknak.