Ukrán válság – Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia

Háborús helyzetben stratégiai nyugalomra van szükség – ezt mondta Orbán Viktor az M1-nek adott rendkívüli interjújában. A miniszterelnök az orosz–ukrán konfliktus kapcsán ismét és határozottan megerősítette: Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia. A kormányfő úgy látja, ezért is kell óvakodni minden átgondolatlan döntéstől.

Oroszország támadást indított Ukrajna ellen múlt hét csütörtökön. Helyi idő szerint hajnali öt óra tájban, a fővárosból, Kijevből és több ukrán nagyvárosból számoltak be helybeliek arról, hogy robbanásokat hallottak. Az ukrán elnök videóüzenetben jelentette be, hogy bevezetik a hadiállapotot Ukrajnában, ami miatt pedig többen elindultak Magyarország irányába. Stábunk a konfliktus kirobbanása óta folyamatosan az ukrán–magyar határ térségéből tudósít. Orbán Viktor miniszterelnök a határon tett látogatása alkalmával elmondta, Magyarország nem áll tapasztalatok nélkül az ilyen helyzetek kezelésében, de hasonlóan a korábbi konfliktusokhoz, Magyarországnak most is az az egyértelmű álláspontja, hogy a magyaroknak ebből a konfliktusból ki kell maradnia. Orbán Viktor szerint nagyon fontos, hogy egy olyan ország, amely a háborús térséghez közel van, ne hozzon elkapkodott döntéseket. Mint mondta, „Stratégiai nyugalomra van szükség. Óvakodni kell minden átgondolatlan, esetleg népszerűnek hangzó, de következményeiben fel nem mért követeléstől és kezdeményezéstől”.

„A neheze az még előttünk van, a határ másik oldalán háború zajlik, aminek a frontvonala még odébb van, még nem érkezett be Kárpátaljára, itt még komoly katonai cselekmények nem voltak, de ha elhúzódik a háború, akkor lesznek itt is katonai cselekmények, és fel kell készülni, hogy kezelni tudjuk ezeknek a következményeit. Számunkra a legfontosabb, hogy segítsük azokat, akik átjönnek, mert az emberség mégis az első, de másrészt meg nem akarunk belevonódni ebbe a háborúba és ebbe a katonai konfliktusba, de ahogy közeledik Magyarország határaihoz a fegyveres összecsapások vonala, úgy kell egyre határozottabbnak lenni a katonáknak is, a rendőröknek, a polgármestereknek és képviselő úrnak is, mert a következő héten lesz leginkább szükség erősebb lélekjelenlétre, úgy, hogy minden segítséget megadunk” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Folyamatos a menekültek ellátása

Szinte megállás nélkül, folyamatosan érkeznek Ukrajnából a vasúti szerelvények Záhonyba, ahol nemrég segítségpont nyílt a háború elől menekülőknek. A menekültekkel kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy aki a háború elől érkezik az országba, annak segítséget kell adni, mert mi vagyunk az első biztonságos ország. Éppen ezért, aki Magyarország területére lép, az a hazai joghatóság alá kerül, akikkel szemben a magyar jogszabályok szerint járnak el, arra való tekintet nélkül, hogy ők katonaszökevénynek számítanak-e a hazájukban, vagy sem. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint gördülékeny a beléptetés az ukrán határátkelőhelyeken. A rendőrség 2022. február 27-étől mind az öt ukrán viszonylatú határátkelőhelyet – így az egyébként korlátozott nyitvatartással működő lónyai és barabási átkelőhelyeket is – folyamatosan üzemelteti, és biztosítja a belépést Magyarország területére. A személyforgalom folyamatos, az államhatár magyar oldalán nincs torlódás. A háború viszontagságai elől Magyarországra menekülők minden segítséget megkapnak, az arra igényt tartók elhelyezése biztosított. A menekülők ellátásához szükséges készletek pedig rendelkezésre állnak. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz–ukrán konfliktus kezdete óta tíz menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált. A Magyarország területére belépők meghatározó többsége határon túli magyar állampolgár volt, vagy rendelkezett a jogszerű magyarországi tartózkodás feltételeivel, így nem volt indoka elismerés iránti kérelmük benyújtásának.

Összeült a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfő reggel 8 órakor ismét összeült a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs, melynek célja, hogy áttekintsék az elmúlt napok történéseit, és meghozzák a Magyarország és a magyar emberek biztonsága érdekében szükséges további döntéseket.

Megkezdődtek a béketárgyalások

A Kreml közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök magas készültségbe helyezte Oroszország nukleáris fegyvereit. Ukrajna kezdeményezésére rendkívüli ülést tart a héten az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa az ukrajnai háború miatt – jelentette be a testület hétfőn. A tanács egyúttal megerősítette, hogy az Ukrajnában zajló műveleteknek már legalább 376 áldozata, köztük 94 halottja van.

Hétfőn délután megkezdődtek a tárgyalások Ukrajna és Oroszország között – erősítették meg a két ország külügyminisztériumai. Ukrajna közölte, hogy a tárgyalások célja az „azonnali tűzszünet és az orosz csapatok kivonása”. A delegációban több magas rangú tisztviselő is részt vesz, de maga Volodimir Zelenszkij elnök nem – számolt be róla a The Guardian. A Kreml nem kívánta kommentálni céljait, de Vlagyimir Megyinszkij orosz tárgyaló azt mondta, hogy Oroszország olyan megállapodást akar elérni, amely mindkét fél érdekeit szolgálja.