Francia kitüntetés – Az Apáczai iskola tanára kapta a Napóleon által alapított díjat

Magas rangú állami kitüntetést kapott Magyarország francia nagykövetétől az Apáczai iskola tanára. Nyilván elismerése ez a több mint 30 esztendős munkájának, bizalom a jövőre, kiváltképp, hogy két esztendeje elindult a két tanítási nyelvű osztály az intézményben. Ezután újabb tervek születtek a franciaoktatással kapcsolatban.

A Francia Akadémiai Pálmarend lovagi fokozatának kitüntetését kapta a francia nagykövettől az Apáczai Csere János Általános Iskola tanára. Jelentés nincs a franciaórán, inkább csak udvariassági érdeklődés – mondja Kutasi Angéla, az iskola franciatanára.

A tanárnő diákkorában kezdte Franciaországban élő rokonai miatt tanulni a nyelvet. Ez egy élete végéig tartó szerelem, úgy véli, a francia a legszebb nyelv, a divat és a szerelem közvetítője. Büszkén vette át negyedmagával az évente két alkalommal adományozott díjat.

„Ez egy francia állami kitüntetés. 1808-ban alapította Napóleon ezt a díjat azoknak a civileknek, akik sokat tettek a francia nyelv és a kultúra terjesztéséért. Külföldi állampolgárok 1955-től kaphatják meg ezt a díjat” – mesélte Kutasi Angéla, az Apáczai általános iskola és AMI tanára.

Idegen nyelvű rajz-, testnevelés- és énekórák szerepelnek az órarendben a heti 4 francia mellett. Anyanyelvi lektor segíti a tanárokat és diákokat. Az viszont tény, hogy Molière nyelvét nem a könnyen tanulhatók közé sorolhatjuk.

„Vannak róla ilyen hírek, hogy nem tartozik a könnyű nyelvek közé, de én azt gondolom, hogy aki elkezdi tanulni, előbb-utóbb egy szerelemmé válik. Az biztos, hogy senkit nem hagy közömbösen. Büszke vagyok arra, hogy 30 éve olyan gyerekek kerültek ki innen, az iskolából, akik szívügyüknek tekintik a franciát, tovább folytatták, esetleg a munkájuknak a része, és büszkék vagyunk arra, hogy két évvel ezelőtt elkezdhettük a két tanítási nyelvű képzést az Apáczaiban” – mesélte Kutasi Angéla.

1989-től tanítják a francia nyelvet az iskolában, a német és az angol mellett. Két tanítási nyelvű iskola indítását tervezték, majd megkérték az engedélyeket. A minisztérium és a helyi oktatási szakemberek – a városban dolgozó cégek támogatásával – a francia mellett döntöttek, így indult el két éve az első osztály. Voltak ugyan aggodalmak a szervezés idején, de minden reményt felülmúlt a valóság.

„25 és 24 gyerek jelentkezett az első évfolyamokba. Várjuk a jelentkezőket a következő évben is. Már most 20 fölött vannak. Ez is azt jelzi számunkra, hogy a francia nyelv tulajdonképp bővül, hiszen a jog nyelve az unióban az a francia. Az angol mellett a francia a másik kötelező nyelv, amit használnak. Továbblépve, szeretnénk az országban elsőként, ha kéttannyelvű gimnázium indulna. Mire hat év múlva odaérnek ezek a gyerekek, kéttannyelvű gimnáziumi képzés indulna el Nyíregyházán” – tájékoztatott Andó Károly, az iskola igazgatója.

E szép tervek egyszer valóra válnak majd abban az intézményben, ahol a nyelv mellett a diákok megismerik esztendők alatt a francia irodalmat, a történelmet, a filmművészetet, de a gasztronómia ízeivel és a hagyományokkal már leginkább Franciaországban találkozhatnak, hiszen szülők és diákok gyakran járnak kirándulni dél-francia vidékekre.