Újabb, másfél milliárd forintos támogatást kapott a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum

Már a 3,8 milliárd forintot is meghaladja a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum támogatása. A program valamivel több mint kétmilliárd forinttal indult, tavaly nyáron 300 millió, idén pedig másfél milliárd pluszforrást kapott a kormánytól. A munkáltatók így már akár 100 százalékos bérköltség-támogatást is igényelhetnek.

A Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum eddig már több mint 1460 főnek tudott segíteni és több mint ezer céget támogatott. Az érintettek közül voltak, akik valamilyen képzésen vettek részt, nagy részüket támogatott foglalkoztatásba vonták be, illetve álláskeresési tanácsadásban részesültek több mint 230-an. A vállalkozásoknak korábban 6+3 hónapra tudtak támogatást nyújtani, ez változhat most 8+4 hónapra. A cégek akár 100 százalékos bérköltség-támogatást is igényelhetnek a paktumirodán keresztül.

Éljenek a lehetőséggel

A paktumirodában fogadjuk az igénybejelentéseket, amelyeket személyesen, telefonon és elektronikus úton is fogadunk, illetve e-mailben is lehet érdeklődni. Ezek az igénybejelentések előkészítésre kerülnek az irányítócsoportunk elé, ahol döntés születik ezekről a támogatásokról. Az elérhetőségeinket a honlapunkon is megtalálhatják, ez a nyiregyhazipaktum.hu. Tényleg mindenkit arra biztatunk, hogy használják ki ezt a lehetőséget és vegyék ezt a támogatást igénybe” – erre hívta fel a figyelmet Zsel Emese, a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum irodavezetője.

Kiknek tudnak segíteni?

A paktum keretében nyíregyházi székhelyű vállalkozásokat és nyíregyházi lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, hátrányos helyzetű álláskeresőket segítenek. A projekt szempontjából hátrányos helyzetűnek minősülnek a 25 év alatt fiatalok vagy a 30 év alatti pályakezdő álláskeresők, a gyedről, gyesről vagy ápolási díjról visszatérők, vagy legalább egy gyermeket egyedül nevelő felnőttek, foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők, tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek, megváltozott munkaképességű vagy roma nemzetiséghez tartozó személyek.

Újabb támogatás

A múlt héten megjelent a Magyar Közlönyben egy számunkra nagyon fontos és nagyon pozitív kormánydöntés, amelynek az a lényege, hogy a TOP forrásból másfél milliárd forintot kap Nyíregyháza. 2 milliárd 56 millió forinttal indítottuk ezt a projektet, tulajdonképpen ezt a keretet fel is használtuk, tavaly a kormányhoz fordultunk, hogy újabb lehetőséget tudjunk biztosítani az álláskeresőknek. Itt hátrányos helyzetű emberek munkába állításának a segítéséről van szó, akkor kaptunk 300 millió forintot. A tegnapi irányítócsoport döntés alapján a felét úgy néz ki, hogy fel is használjuk és ezért kértünk újabb keretet, amit meg is kaptunk. Ezt a másfél milliárd forintot következő év szeptember 30-ig tudjuk felhasználni” – jelentette be sajtótájékoztatón dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Javultak a mutatók

Egy ekkora összeg nemcsak a város, hanem a megye foglalkoztatási helyzetének javításához is nagymértékben hozzájárul – hangzott el a sajtótájékoztatón. A nyíregyházi mellett egy megyei paktum is működik térségünkben, többek között ezeknek is köszönhető, hogy 2010-hez képest nagymértékben csökkent a regisztrált álláskeresők száma.

Magyarország kormánya 2010-ben egy munkaalapú társadalmat hirdetett meg, a segély helyett a munkát helyeztük a központba. Ez azt jelentette, hogy olyan kormányzati intézkedések kerültek meghozatalra, amelyek hatékony megvalósítása érdekében az ország és természetesen a megye foglalkoztatási helyzete is javult. 2010-ben 258 ezer volt az álláskeresők száma, az álláskeresők száma megyénkben most 25 700 fő. A regisztrált álláskeresők száma Nyíregyházán 7290 fő 2010-ben, most az álláskeresők száma – ez a legfrissebb adat – 1947 fő” – közölte dr. Nagy Ervin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály vezetője.

Visszaálltak a mutatók

Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány negatív hatásait a foglalkoztatási mutatókban is lehetett látni, azonban a kormány olyan gazdaságvédelmi intézkedéseket hozott, amivel sikerült a munkahelyeket megvédeni és újakat létrehozni, ezek a programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 35 ezer embert érintettek – tette hozzá dr. Nagy Ervin. Ennek eredménye, hogy megyénkben a regisztrált álláskeresők száma jelenleg megegyezik a pandémia előtti adatokkal.

Kapcsolódó galéria

Foglalkoztatási Paktum - sajtótájékoztató