Igazgatóválasztás – Újabb 5 évre ismét dr. Rémiás Tibor lett a Jósa András Múzeum igazgatója

Új igazgató, új múzeum, új vándorkiállítás, új tervek, új jövő. Mindez kíséri a Jósa András Múzeum kollektívájának életét, szakmai munkáját, hiszen két esztendőre kiköltöznek a Benczúr téri épületből. Dr. Rémiás Tibor újabb öt évre kapott bizalmat. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt interaktív látványtárat, korszerű állandó és időszaki kiállításokat tervez. 

 

A fenntartó önkormányzat kiírására december 20-ig kellett benyújtani a Jósa András Múzeum igazgatói pályázatát. Szakmai bizottság előtt, a város Kulturális Bizottsága, majd a Minisztérium szakmai grémiuma előtt kellett megvédeni pályázatát dr. Rémiás Tibornak. Ezután nevezte ki a februári közgyűlésen a régi-új igazgatót a képviselő-testület.

„A bizalmat megszavazták nekem, hogy a következő 5 évben is én irányítsam azt a három intézményt, ami a városhoz tartozik, a Jósa András Múzeumot, a múzeumfalut és a Kállay Gyűjteményt, aminek én nagyon örülök. A következő 5 évben teljesen más nyomvonalak alakulnak. Olyan értelemben, hogy most frekventálódik a múzeumfalu, ami már megújult. Új helyre került a Kállay Gyűjtemény, aminek bizonyítani kell, hogy megállja a helyét, amire már vannak példák, hogy szép rendezvények zajlanak ott. A Jósa András Múzeum pedig a következő két évben felújításra kerül. Az elmúlt 153 év alatt ennyi pénz a kultúrába, pontosabban a múzeumba még soha nem került. Ez egy 3 milliárd forintos beruházás lesz” – nyilatkozta dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

Gyökereiben, tartalmában, szépségében megváltozik 2024-re a Jósa András Múzeum. Azt reméljük, több látogatója lesz az intézménynek, és több időt töltenek majd a közgyűjteményben. Nemcsak egy pályázat segítségével újul meg a múzeum, mert van egy városi TOP-os és egy megyei ROHU-s pályázat, melynek támogatásával egy irodalmi múzeummal is kiegészül majd az intézményi rendszer.

„Mi tartalmával ragaszkodunk ahhoz, hogy az eredeti műtárgyakat mutassuk be, de ez nem elég már a 21. században, nagyon sok interaktív elemet kell beletenni a kiállításainkba. Az interaktív elemeket pedig a folyamatosan változó technika folytán nagyon nehéz előre megválasztani azt, hogy két év múlva milyen technikai bravúrok érdekelhetik a fiatalságot, és persze a felnőtteket is szeretnénk becsalogatni. Andragógiai foglalkozásokat is kívánunk nekik adni” – fogalmazott az igazgató.

A régi állandó kiállítások megújult köntösben jelentkeznek majd 2024-ben. Új régészeti tárlatot terveznek, mely a honfoglalás és a bronzkori anyagra fog épülni. Megújul a néprajzi bemutató is, új installációval, a megyei népművészet kötetben szereplő legszebb műtárgyakkal. Új állandó történeti kiállítása is lesz a múzeumnak, látványtára, melyben időutazásra hívják a vendégeket, akik kiválaszthatják a kort, az eseményeket, a műtárgytípusokat, és interaktív módon találkozhatnak majd ezekkel. A Benczúr-kiállítást nagyobb alapterületen, bővült anyaggal nyitják újra a Jósa András Múzeumban, és persze az időszaki kiállításokról sem feledkeznek meg. Az egyik a nagybányai festőket fogja bemutatni.