Ukrán válság – Magyarország menedék a menekülők számára
Fotó: Illusztráció

Az Ukrajnából induló válságnak az elejét látjuk, a menekültek tipikusan Ukrajna belső részéről jönnek és van köztük magyar, ukrán és harmadik országból érkező ember is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjújában.

A kormányfő szerint Magyarország menedék a menekülő emberek számára és ezzel a magyar kormánynak rengeteg feladata van. Fontos a nemzetbiztonsági felkészültség, hogy felkészüljünk a háború Ukrajnán belüli kiterjedésére. „Emellett vannak humanitárius feladatok. Korai még statisztikáról beszélni, de az látszik, hogy sokan a családok 7080 százaléka tovább megy egy másik országba, a nem ukrán vagy magyar menekültek jellemzően hazautaznak, de sokan maradnak Magyarországon is” – mondta a miniszterelnök. A csütörtöki beregsurányi határátkelő közelében kialakult helyzetről a helyszínen tartózkodó Z. Pintye Zsolt tájékoztatta a Nyíregyházi televízió nézőit.

Magyarország a békében érdekelt

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában megköszönte a magyar emberek és főként az egyházi szervezetek munkáját, amit a menekültek megsegítésében végeznek. A kormányfő elmondta, hogy a menekülteknek három hónapig tudjuk állni a kiadásait, ezután viszont el kell foglalniuk a helyüket a magyar társadalomban. A munkába álláshoz a magyar állam minden segítséget megad – tette hozzá, és azt is elmondta, Magyarországot baj nem érheti, csak egy esetben, ha a józan eszünket elveszítjük és belesodródunk a háborúba. Közvetlen veszély, hogy a nyugatiak a szankciók mellett döntöttek, és mi a nyugat része vagyunk. Orbán Viktor szerint az egység a fontos, de a szankcióknak ára van. Ezt rövid távon meg fogjuk fizetni, és a szankciók negatív hatásainak a kiküszöbölésén fogunk dolgozni – tette hozzá.

A második közvetlen veszély az energiaárak hirtelen megemelkedése. Védeni kell a rezsicsökkentés eredményeit. A harmadik probléma, hogy az infláció 50 százalékát az energiaár-emelés adja, és ez tovább fog nőni. A magas energiaárak miatt a magas infláció veszélye nagyságrendekkel megnövekedett.”

Sikerült legyőznünk a koronavírus ötödik hullámát

A kormányfő a rádióinterjúban kitért arra is, hogy hétfőtől megszűnik a járványügyi intézkedések nagy része, többek között eldobhatjuk a maszkot. Azt mondta: sikerült legyőznünk a koronavírus ötödik hullámát, de mindenki figyeli, hogy lesz-e hatodik hullám. A szakértők szerint egyelőre a helyzet biztató, most úgy tűnik, nem lesz hatodik hullám – mondta Orbán Viktor.

Vége a látogatási tilalomnak

Március 4-étől, péntektől feloldják a látogatási tilalmat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház valamennyi telephelyén. A látogatás feltétele, hogy a látogató érvényes védettségi igazolvánnyal, vagy a látogatást megelőző 48 órán belül végzett, negatív eredményű gyorsteszttel rendelkezzen, amelyeket a belépéskor köteles bemutatni. Egy beteghez naponta legfeljebb két látogató mehet be, személyenként maximum 30 perces időtartamra, vagy egy látogató, maximum egy órára, a járványvédelmi előírások szigorú betartása mellett, így a kórházak területén a maszk viselése továbbra is kötelező! A látogatási tilalom továbbra is érvényben marad a koronavírussal fertőzöttek kezelését végző osztályokon, kivéve a különösen méltányolandó eseteket áll a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház közleményében.

Kitérnek arra is, hogy a határátlépő helyek közelében kialakított regisztrációs pontokon alap egészségügyi ellátást és Covid-tesztelést végezve segítik a menekültek fogadását. Vásárosnaményban, Fehérgyarmaton és Tarpán egy orvosból, két vezetőápolóból és egy adminisztrátorból álló csapatokban teljesítenek 24 órás szolgálatot. A megye öt egészségügyi regisztrációs pontján, az elmúlt napokban közel négyezer határon átjutó menekült Covid-tesztelését és egészségügyi alapellátását biztosították a szakemberek.

Menedékesítés

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz–ukrán konfliktus kezdetétől 676 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált. Az ukrán és a harmadik országbeli állampolgárok továbbra is megtalálják a főigazgatóság munkatársait a határmenti gyűjtőpontokon, a pályaudvarokon és az ügyfélszolgálati irodákban, ahol nyilatkozatuk alapján ellátják őket a magyarországi tartózkodásukhoz szükséges igazolással.