Fejlesztés a megyei kórházban – Egynapos sebészet és új CT készülékek

Hivatalosan is megindult az egynapos sebészet a Jósa András Oktatókórházban és a mátészalkai tagkórházban. 950 millió forintot nyert a megyei egészségügyi intézmény egy EFOP pályázaton, emellett két új CT készüléket is a gyógyítás szolgálatába állítottak egy Romániával közös sikeres pályázat támogatásával. Az eszközök alkalmasak például a stroke által okozott betegségek felderítésére, így azok kezelésére is.

Volt már előzménye az egynapos sebészetnek mind Nyíregyházán, mind Mátészalkán. Tulajdonképpen két esztendeje kezdődött e korszerű lehetőség kialakítása a két intézményben. Az eszközfejlesztésre 490  milliót, az infrastruktúra kialakaítására több mint 500 millió forintot fordíthattak egy EFOP pályázat segítségével. Rögzített kritériumok és szabályok szerint válogatják ki azokat a betegeket, akik részt vehetnek az ellátásban, a Jósa András Kórházban a sebészeti tömb épületében. Az első páciens sérvműtétre érkezett.

„Ezek egy nagyon jól behatárolt csoportba tartozó ellátások, olyan szakmák érintettek ebben, mint a sebészet, a traumatológia, az ortopédia, az urológia, fül–orr-gégészet, szülészet, vagy a szemészet, de ők egy külön műtőt kaptak. Tehát minden műtéti szakmának van olyan eljárás típusa, amit ebben az egynapos sebészeti eljárásrendben el lehet végezni. Itt nagyon komoly betegválogatás szükséges előzetesen. Nem mindenki alkalmas erre, tehát akinél várható, hogy szövődménymentesen fog megtörténni a beavatkozás, akinek nincsenek komolyabb kísérőbetegségei, aki ha hazamegy délután, rövid idő után vissza tud érkezni.”- tájékoztatott Dr. Francz Mónika, a Jósa András Oktatókórház orvosigazgatója.

Fontos tényező tehát a páciens lakóhelye is. Nyíregyházán egyelőre 12 ággyal, 6 női és 6 férfi beteggel számolnak, míg Mátészalkán nyolc ágyas részleget alakítottak ki.

A projektben beszerzett nagy értékű orvosi eszközök között műtőasztalok, lámpák, endoszkópos és artroszkópos tornyok, nagyfrekvenciás  vágókészülékek vagy betegellenőrző monitorok is szerepelnek, de nyilván a gyógyítók jelenléte a meghatározó.

„Saját nővérgárda van főnővérrel, és a hét minden napján meg van határozva, hogy melyik osztály operál. Így az ő orvosaik jönnek le ide operálni. A  műtősnőket, a műtősfiúkat, az asszisztenciát a központi műtő adja. Igazából itt a nővérek, akik saját dolgozók. Én pedig az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályról vagyok delegálva. Most egyelőre egyedül vagyok, később ha több beteg lesz, valószínű, hogy lesz nekem is társam.” - fogalmazott Dr. Málik Zita, az Egynapos Sebészet szakmai vezetője.

Nagy szakmai fejlődést tesz lehetővé, hogy a korábbi, tíz éve működő  CT készülékek helyett Nyíregyházára egy 128, Mátészalkára pedig 64 szeletes diagnosztikai eszköz érkezett. 4D-s kardiológiai ultrahang és egy hordozható digitális doppler is kiegészíti az eszközparkot.

„Nyilván meg tudjuk csinálni azokat a vizsgálatokat, mint eddig, de pontosabb képet tudunk majd az érrendszer vizsgálatával elvégezni. Lehetőség lesz Nyíregyházán a szív CT vizsgálatára, ami az eddigi készülékekkel nem volt lehetséges. Emellett fontos az is, hogy kisebb sugárdózissal, jobb minőségben, gyorsabban, kevesebb kontrasztanyaggal lehet a CT vizsgálatokat elvégezni.” - sorolta az eszközök előnyeit Dr. Baranyai Beatrix,  a Jósa András Kórház Radiológiai osztályának vezető főorvosa.

A közel 870 milliós összköltségű projektre a romániai Szatmár Megyei  Sürgősségi Kórházzal pályázott a Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei intézmény, mint vezető partner. A pályázat célja az integrált, stroke központokon alapuló egészségügyi szolgáltatások eszközeinek beszerzése a stroke által okozott betegségek kezelésére.