Kezdődik a nagykörút négysávosítása – Várhatóan 2024 elejére elkészül a beruházás

Lerakták az alapkövet, kezdődik a munka – indul a nagykörút hiányzó szakaszának megépítése. A mintegy 1,2 kilométer hosszú, 2x2 sávos út megépítésére húsz évet vártak a nyíregyháziak, a kormány támogatásával most végre lezárulhat a körút. A tervek szerint 2024 első negyedévére készül el a beruházás.

Nyíregyháza közlekedési hálózata gyűrűs és sugárirányú, a nagykörútra sugárirányból érkeznek be a fő- és mellékutak, így nap mint nap hatalmas forgalmat bonyolít. Hosszú évtizedek óta probléma, hogy a vasútállomásnál 2x1 sávra szűkül az út, ennek köszönhetően túlterhelt. A városvezetés és Nyíregyháza országgyűlési képviselői múlt hónapban jelentették be, hogy a Huszár sor és Móricz Zsigmond utca közötti szakaszt négysávosítják, szerda délelőtt pedig a beruházás alapkövét is elhelyezték.

Mindig felemelő érzés, amikor valami újat, valami előremutatót tudunk bejelenteni, átadni vagy elindítani. Olyan fejlesztéseket, olyan beruházásokat, amelyek az itt élő lakosok életkörülményeit tudja javítani, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a térség fejlődjön, hogy az itt élők lehetőségei bővüljenek” – mondta beszédében dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő.

Balesetveszélyes szakasz

Történelmi jelentőségű ez a beruházás, amihez egy összehangolt csapatmunkára volt szükség, így fogalmazott a város másik országgyűlési képviselője beszédében. Dr. Vinnai Győző kiemelte, az út mellé gyalog- és kerékpárutat is építenek a hiányzó szakaszon.

Mindig azt mondták nekem az emberek és ebből indultam ki, hogy ezt a részt meg kell építeni, mert balesetveszélyes, mert állandóan javítani kell és gyakorlatilag hiányzik a láncszem a nagykörút szakaszból, amely az alsóbbrendű utak vagy a két számjegyű főutak, a 36-os, 38-as út irányába levezeti a forgalmat” – tette hozzá a képviselő.

Egy újabb NIF beruházás

A beruházás részeként 1,2 kilométer hosszan négysávosítják az utat és egy új, 60 méter széles híd is épül, mindez teljes mértékben hazai forrásból, 5,6 milliárd forint értékben. A város és a NIF Zrt. rengeteg közös beruházást valósított meg az elmúlt években, például a nyugati elkerülő és több körforgalom is közös munka eredménye, most pedig a nagykörút lezárása is közös projekt.

Ezen az 1,2 kilométeres szakaszon több mint 40 ezer köbméternyi töltés fog beépítésre kerülni, 7200 köbméternyi aszfaltpálya szerkezet is beépül, de mint minden városi projekt, szerintem Nyíregyháza összes létező közműve is megtalálható ezen az 1,2 kilométeren, több mint 16 kilométernyi közművezeték újul meg vagy épül át” – ismertette a részleteket Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója.

Folytatódnak a fejlesztések

A fejlesztések viszont itt még nem állnak meg Nyíregyházán. A NIF még ebben a hónapban meg fogja kötni azokat a szerződéseket, amelyek után elkezdhetik az északi elkerülő, illetve a Debrecen és Nyíregyháza közötti szakasz négysávosításának tervezési munkálatait – ezt dr. Kovács Ferenc polgármester és Pántya József, a NIF útfejlesztési igazgatója is megerősítette.

Nagyon fontos támogatást kaptunk a kormánytól ismét a múlt héten, akkor jelent meg a közlönyben, hogy az északi elkerülő, tehát a Nyírszőlőstől Nyírturáig bezárandó szakasz az kiemelt beruházási státuszt nyert” – jelentette be ünnepi beszédében dr. Kovács Ferenc.

A nagykörútnál a munkálatok a következő hetekben el is kezdődnek, két helyi vállalkozás, a Ke-Víz 21 Zrt. és a Zemplénkő Kft. kivitelezésében.

Kapcsolódó galéria

Nagykörút négysávos bővítésének alapkőletétele