Heti hírösszefoglaló: digitális tudásközpont, új buszok, megemlékezések és koszorúzások városszerte
Fotó: Illusztráció

Az elmúlt hét legfontosabb hírei egy helyen. 

Elsőként Nyíregyházán – Megnyílt a Digitális Tudásközpont

Megnyílt a nyíregyházi Digitális Tudásközpont, az ország első Digitális Tudásközpontja. A már korábban is működő Digitális Jólét Program Pontok tapasztalatait felhasználva 6 vidéki városban alakítanak ki ilyen tudásközpontokat, melyek felszerelését, kialakítását, szakmai támogatását és koordinációját a Digitális Jólét Program látja el. A beruházás értéke összesen 2,4 milliárd forint.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/elsokent-nyiregyhazan-megnyilt-a-digitalis-tudaskozpont-2022-03-10

digitalis.jpg

Március 15. – Megemlékezések és koszorúzások városszerte

Napjainkban is elsősorban meleg otthont, a mindennapi kenyeret, békét, biztonságos hazát és egyetértést kíván ez a nemzet – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere az 1848-49-es forradalom és szabadságharc megemlékező műsorán, péntek délelőtt a Kossuth téren. Az ünnepségen elhangzott, a forradalom és szabadságharc ma is azt üzeni számunkra, hogy legyünk erősek és bátrak, nekünk itt és most, ebben a korban kell helyt állnunk. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére Nyíregyházán több helyszínen is ünnepi programokkal, valamint koszorúzásokkal emlékeztek.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/marcius-15.-megemlekezesek-es-koszoruzasok-varosszerte-2022-03-11

marc 15.jpg

Emléktábla-avatás: négy roma kiválóság tiszteletére állítottak emléktáblát

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat, civil és társadalmi szervezetek képviselői, a családtagok jelenlétében állítottak emléktáblát Nyíregyházán, a Zöld Irodaház falán négy olyan kiváló roma embernek, akik sokat tettek közösségükért, példát állítottak a roma társadalom elé.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/emlektabla-avatas-negy-roma-kivalosag-tiszteletere-allitottak-emlektablat-2022-03-09

roma.jpg

Új buszokon utazhatunk – Öt járművel bővült a Volánbusz Zrt. megyei flottája

Öt új busz közlekedik ezentúl Nyíregyháza, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megye útjain. A fejlesztésekkel a Volánbusz célja, hogy az utazási igényeket hatékonyan és magas színvonalon tudja kiszolgálni. A megyeszékhelyen és a környékbeli településeken több mint két és fél millió utas használja a közösségi közlekedést.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/uj-buszokon-utazhatunk-ot-jarmuvel-bovult-a-volanbusz-zrt.-megyei-flottaja-2022-03-10

busz.jpg

Nyíregyházi Egyetem – Sikersztorivá vált az egyetemi modellváltás

Sikersztorivá vált az egyetemi modellváltás Stumpf István szerint. A felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: ennyi pénz még soha nem érkezett az egyetemekre, és az új lehetőségek új üzenetet is hordoznak a tudományos élet számára.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/nyiregyhazi-egyetem-sikersztoriva-valt-az-egyetemi-modellvaltas-2022-03-08

nye.jpg

Marketinges kitüntetés – Újra Marketing Gyémánt Díjas lett a Móricz Zsigmond Színház

A napokban rendezték meg Budapesten a Magyar Marketing Szövetség 2021-es Marketing Diamond Awards díjátadóját, melyen a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház 2x-es Marketing Gyémánt Díj tulajdonosa lett. A díjakat Holik Emőke, a Móricz Zsigmond Színház értékesítési vezetője vette át. A Marketing Diamond List-en a nyíregyházi teátrum a 2. helyen áll az elmúlt évek eredményei alapján, 12 Gyémánt Díjjal, a megbízói oldalon.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/marketinges-kituntetes-ujra-marketing-gyemant-dijas-lett-a-moricz-zsigmond-szinhaz-2022-03-11

szinhaz.jpg

Diákparlament – Tanulás és iskolaszövetkezet

A Mustárház és a Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda szervezésében 21 iskola mintegy 90 tanulója vett részt a Diákparlament munkájában. Három helyszínen, öt szekcióban folyt az eszmecsere. Diákmunkáról, a diákönkormányzati érdekképviseletről, kultúráról, programokról és önkéntességről, vagy mondjuk a szolidaritási projektekről.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/diakparlament-tanulas-es-iskolaszovetkezet-2022-03-10

diak.jpg

Miniszteri interjú: Gulyás Gergely szerint Nyíregyházáé az egyik legnagyobb fejlődés, ami folytatódhat

Nyíregyháza az egyik legnagyobb fejlődést maga mögött mondható megyei jogú város – jelentette ki Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Nyíregyházi Televízió stúdiójában azt mondta, megyeszékhelyünk a kormányzati Modern Város Program megvalósításában is az egyik legeredményesebb az országban. A szerkesztőségünknek adott exkluzív interjúban hozzátette, a várakozások szerint ebben az uniós pénzügyi ciklusban Nyíregyházán a fejlődés nem hogy nem áll meg, hanem gyorsítósávban folytatódhat.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/miniszteri-interju-gulyas-gergely-szerint-nyiregyhazae-az-egyik-legnagyobb-fejlodes-ami-folytatodhat-2022-03-07

gulyas.jpg

Mindenkit befogadunk - Az Ukrajnából menekülő magyarok nem menekültek

Az Ukrajnából menekülő magyarok nem menekültek, ők hazajönnek Magyarországra- mondta Semjén Zsolt Vásárosnaményban, ezért az a legtermészetesebb, hogy Magyarország hazavárja őket. Az Ukrajnában élő nem magyarok pedig menekültként érkeznek az országba, ezért bármilyen nemzetiségűeknek segít a kormány. Nincs felső korlát, mindenkiről gondoskodnak, aki pedig nem megy tovább, annak munkát kínálnak.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/mindenkit-befogadunk-az-ukrajnabol-menekulo-magyarok-nem-menekultek-2022-03-07

semjen.jpg

Határhelyzet – Folyamatosan érkeznek a menekültek

Éjt nappallá téve dolgoznak az önkéntesek az Ukrajnából érkező menekültek befogadásán és ellátásán. A határ menti településeken az önkormányzatok és a segélyszervezetek közösen látják el a hozzájuk érkező nőket és gyermekeket. A menekültek legnagyobb része valamilyen határozott céllal érkezik országunkba, sokan tovább is utaznak, de vannak olyanok, akik a háború elől menekülve, az első biztonságos országba érkezve nem tudják, hogyan folytassák korábbi életüket.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/hatarhelyzet-folyamatosan-erkeznek-a-menekultek-2022-03-08

hatarhelyzet.jpg

Menekültválság – Magyarországra már több mint 200 ezren érkeztek

Meghaladta a 200 ezret azoknak a száma, akik Magyarország felé hagyták el Ukrajnát a háború kirobbanása óta. Továbbra is rengeteg az adomány, sokan segítenek önkéntesként is, a magyar kormány pedig egy 11 milliárd forintos támogatási kérelmet nyújtott be az ENSZ felé, melyből a hat nagy karitatív szervezet, valamint a kormány munkáját támogatnák. Szijjártó Péter közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy a hosszabb ideig maradók munkát, gyermekeik pedig iskolai, óvodai vagy bölcsődei ellátást kapnak. Emellett a kormány teljes körű egészségügyi ellátást ajánlott fel a kórházi kezelést igénylő ukrán gyerekek számára.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/menekultvalsag-magyarorszagra-mar-tobb-mint-200-ezren-erkeztek-2022-03-11

200 ezren.jpg

Felvételi a honvéd kollégiumba – Közel hatvanezer forintos ösztöndíjat kaphatnak a diákok

Várják a nyolcadik osztályos diákok jelentkezését Nyíregyháza legújabb köznevelési intézményébe, a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiumba. A honvéd kadétok akár 58 ezer forintos ösztöndíjat is kaphatnak, díjmentesen használhatják a Nyíregyházi Egyetem sportlétesítményeit és izgalmas programokon vehetnek részt középiskolai éveik alatt.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/felveteli-a-honved-kollegiumba-kozel-hatvanezer-forintos-osztondijat-kaphatnak-a-diakok-2022-03-08

kadet.jpg

Erasmus+ projektek a Bemben – Online tartották a kapcsolatot a partnerországokkal

A Nyíregyházi Bem József Általános Iskola a 2019-2020-as tanévtől a Tempus Közalapítvány által kiírt két sikeres Erasmus+ köznevelési projektben is részt vett. A program szervezését nagyban befolyásolta a koronavírus-járvány, így a személyes találkozók helyett online tartották a kapcsolatot a többi országgal. Ennek ellenére is sikerült fejleszteni a diákok angol nyelvű kommunikációját.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/erasmus-projektek-a-bemben-online-tartottak-a-kapcsolatot-a-partnerorszagokkal-2022-03-09

bem.jpg

Pályázati kiállítás – Bemutató nyílt a Művészeti Szakgimnázium diákjainak munkáiból

Két év kihagyás után ismét nagyszabású megnyitó keretében adták át a közönségnek a Művészeti Szakgimnázium képzőművészeti tagozatos diákjainak pályázati kiállítását a Váci Mihály Kulturális Központban. A Képzőművészeti Egyetem rektora hagyományosan az Universitas gyűrűvel jutalmazta a legtehetségesebbnek ítélt két fiatalt, mind a képző-, mind az iparművészeti kategóriában, emellett első, második és harmadik díjat is adományoztak.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/palyazati-kiallitas-bemutato-nyilt-a-muveszeti-szakgimnazium-diakjainak-munkaibol-2022-03-07

muveszeti.jpg

Városi nőnapi ünnepséget rendeztek szombaton – Koncertekkel várták a nyíregyházi hölgyeket

Városi nőnapi ünnepséget rendeztek szombaton a Continental Arénában. A hölgyeket különleges műsor is várta, fellépett a 4 for Dance, a V-Tech és Szabó Ádám is. A nemzetközi nőnapot 1948 óta Magyarországon is március 8-án ünnepeljük.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/varosi-nonapi-unnepseget-rendeztek-szombaton-koncertekkel-vartak-a-nyiregyhazi-holgyeket-2022-03-08

nonap.jpg

Beszámoló taggyűlés – COVID-záró esemény a könyvtárban

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete hirdetett szakmai programmal egybekötött beszámoló taggyűlést. Valamennyi előadó témája az volt, hogyan vészelte át az irodalom, a könyvtár és a könyvtáros a világjárvány alatti bezárásokat. Emellett évértékelő pénzügyi és elnöki beszámolóra is sor került.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/beszamolo-taggyules-covid-zaro-esemeny-a-konyvtarban-2022-03-08

konyvtar.jpg