Menekültválság – Magyarországra már több mint 200 ezren érkeztek
Fotó: Illusztráció

Meghaladta a 200 ezret azoknak a száma, akik Magyarország felé hagyták el Ukrajnát a háború kirobbanása óta. Továbbra is rengeteg az adomány, sokan segítenek önkéntesként is, a magyar kormány pedig egy 11 milliárd forintos támogatási kérelmet nyújtott be az ENSZ felé, melyből a hat nagy karitatív szervezet, valamint a kormány munkáját támogatnák. Szijjártó Péter közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy a hosszabb ideig maradók munkát, gyermekeik pedig iskolai, óvodai vagy bölcsődei ellátást kapnak. Emellett a kormány teljes körű egészségügyi ellátást ajánlott fel a kórházi kezelést igénylő ukrán gyerekek számára.

Már több mint kétmillióan hagyták el Ukrajnát a háború miatt, egyetlen nap alatt pedig mintegy 12 ezer ember lépett be Ukrajna felől Magyarországra. Ezzel meghaladta a 200 ezret a menekültek száma itthon. Továbbra is elsősorban nők és gyerekek érkeznek, de sok az idős ember is. Beregsurányban palacsintával, kézműves hamburgerrel és éjszakai szállással fogadják az ukrajnai menekülteket, ezzel is enyhítve a menekülés okozta megpróbáltatásaikat.

A háború kezdete óta szerda délig 1755 Ukrajnából érkező ember elhelyezését szervezte a Katasztrófavédelem Sz-Sz-B megyében. 551-en vannak befogadóhelyen, többségük családos, elsősorban nők és gyermekek. A területen a Katasztrófavédelem folyamatosan együttműködik az önkormányzatokkal, társhatóságokkal, valamint a karitatív szervezetekkel” – mondta el televíziónknak Rutkai-Dér Vivien, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Továbbra is várják a segítséget

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke hangsúlyozta, továbbra is az a kormány álláspontja, hogy segíteni kell a háború sújtotta szomszédos ország menekültjeinek, de továbbra sem szabad katonákat vagy fegyvereket küldenünk Ukrajnába. Éppen ezért továbbra is várják a felajánlásokat és a segítőket.

A pénzadományokon túl továbbra is várjuk a természetbeli adományokat. Ezeket kisebb mennyiségben a hat nagy karitatív szervezet számára, vagy nagyobb mennyiségben az aranyosapáti gyűjtőpontra küldhetik. Emellett péntektől Biatorbágynál egy raktár pedig a céges, nagyobb felajánlásokat is képes lesz befogadni. Mindenképpen meggyőző volt a UNHCR vezetőjének látogatása, amikor Beregsurányban láthatta a szervezettséget, és nagyon jó volt a benyomása, melynek megfelelően elindítottunk egy olyan kérést, amelyet az ENSZ Menekültügyi Biztosságához kell benyújtanunk. Nagyságrendben 11 milliárd forintból állna össze ez a támogatás, amelynek egy részét a 6 nagy karitatív szervezet kapja, a másik felét pedig a magyar kormány védekezésben való részvételére állítottunk be.”

Nemzetközi megfigyelők

A Nemzetközi Migrációspolitika-fejlesztési Központ (ICMPD) főigazgatója szerint a magyar hatóságok hibátlanul kezelik az ukrajnai háború nyomán kialakult menekültválságot. Michael Spindelegger a beregsurányi Híd Kárpátaljáért segítségponton tett látogatása alkalmával elmondta: a delegációjuk egyelőre a menekültek fogadásának és ellátásának folyamatát tanulmányozza, annak érdekében, hogy megfelelő segítséget tudjanak nyújtani. Hangsúlyozta: egyelőre azt tapasztalják, hogy a hatóságok hibátlanul kezelik a helyzetet, illetve a civil szektor és a magánszemélyek is szenvedélyesen dolgoznak a menekültek érdekében. „Hihetetlen ezt a segítségnyújtást látni, ami szép példája a szolidaritásnak” – fogalmazott Michael Spindelegger.

Zöldszám

Éjjel-nappal hívható zöldszámon segít a kormány az Ukrajnából menekülőkön – jelentette be a kormányszóvivő a közösségi oldalán. Szentkirályi Alexandra elmondta: a Magyarországról ingyenesen hívható 06-80/310-310-es számon magyar, ukrán és angol nyelven kaphatnak tájékoztatást a számukra fontos témákban a háború elől menekülők.