Miniszteri interjú: Gulyás Gergely szerint Nyíregyházáé az egyik legnagyobb fejlődés, ami folytatódhat
Fotó: Szarka Lajos

Nyíregyháza az egyik legnagyobb fejlődést maga mögött mondható megyei jogú város – jelentette ki Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Nyíregyházi Televízió stúdiójában azt mondta, megyeszékhelyünk a kormányzati Modern Város Program megvalósításában is az egyik legeredményesebb az országban. A szerkesztőségünknek adott exkluzív interjúban hozzátette, a várakozások szerint ebben az uniós pénzügyi ciklusban Nyíregyházán a fejlődés nem hogy nem áll meg, hanem gyorsítósávban folytatódhat.

– Nyíregyháza az egyik legnagyobb fejlődést maga mögött mondható megyei jogú város – így kezdte a városról szóló értékelését Gulyás Gergely. A miniszterelnökséget vezető miniszter a Nyíregyházi Televíziónak adott interjúban hozzátette, ha valaki eljön városunkba úgy, hogy 5-10 éve nem járt itt, akkor el sem fogja hinni, mennyi minden történt.

Egyedülálló fejlesztések

Rengeteg minden megújult és épült, legújabban az az atlétikai centrum, melynek szerinte csodájára jár mindenki, s ahol komoly országos, nemzetközi versenyek tarthatók. – S ne feledkezzünk meg arról, hogy Nyíregyháza mindig is joggal volt büszke az állatkertjére, azok a fejlesztések, amik ezen a területen végbementek, egyedülállóak. Nem véletlenül tartják még a budapesti állatkert méltó vetélytársának is a nyíregyházit, sőt, sokan vannak azon a véleményen, hogy még jobb is – fogalmazott.

A Modern Városok Program sikere

Az állatparki fejlesztésekben is nagy szerepet játszott a sikeres önkormányzati pályázatok révén a bőséges kormányzati támogatás, melyek egyik része a Modern Városok Program keretében érkezett ide. Gulyás Gergely kiemelte, az volt a kabinet rendkívül helyes alapgondolata, hogy bár a fejlesztési pénzek többsége a kormánytól érkezik, de hogy hogyan és mit kell fejleszteni, azt legjobban a városok, az önkormányzatok tudják. Ezért állapodtak meg velük a saját jövőbeni fejlesztéseikről, elképzeléseikről, s a kormány ezeket támogatja.

„Nyíregyházát képviselő triász”

– Nyíregyháza ebben is az egyik legeredményesebb város az országban. A fejlesztési források lehívása a kormánnyal való megállapodás után, az építkezések előkészítése, lefolytatása, befejezése, rendkívül olajozottan és jól halad. S ez a polgármester úr érdeme, és sose felejtsük el, hogy polgármester úrral együtt tud nagyon eredményesen dolgozni Szabó Tünde államtitkár asszony és Vinnai Győző képviselő úr. Így van egy olyan hármas, egy olyan Nyíregyházát képviselő triász, amely mindenhol eredményesen tud lobbizni a város érdekében.

Előzni is lehet a hátrányok leküzdése után

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva hozzátette, a Magyar Közlönyben megjelent rendkívüli összegű forrás, amely várhatóan a városba érkezik a most indult EU ciklusban – amely a megyei jogú városok közül a legtöbb, több, mint 50 milliárd forint –, csak egy formája a fejlesztések finanszírozásnak, hiszen szerinte ehhez az állam lényegesen többet fog hozzátenni. – Nyíregyháza fejlődése nem hogy nem állt meg, hanem szerintem ezt követően gyorsítósávban fog folytatódni. A cél az, hogy Magyarországon valamennyi megyei jogú város, de egyébként a korábban sok szempontból hátrányt szenvedő kelet-magyarországi megyei jogú városok se szenvedjenek hátrányt, sőt, a korábból örökölt hátrányokat be tudják hozni. Ha az ember ma Nyíregyházán van, akkor azt látja, hogy ez itt már szinte sikerült, de előzni is lehet – mondta.

Kiemelkedő gazdasági növekedés

Gulyás Gergely hozzátette, mindezt segítheti a kiemelkedő, éves szinten 7,1%-os gazdasági növekedés, mely 2021-ben a legnagyobb mértékű volt Európában. Mindennek pedig az az alapja, hogy a magyar kormány a koronavírus okozta vészhelyzetben világossá tette, minden nehézség ellenére nem segélyeket akar adni és tömeges munkanélküliséget kezelni – ahogy a politikai ellenfeleik javasolták –, hanem a munkahelyeket megőrizni, sőt, olyan beruházásokat támogatni, amelyek következtében munkahelyek jöhetnek létre. Így ma többen dolgoznak hazánkban, mint a világjárvány előtt, és egymillióval többen, mint 2010-ben.