Pályázati kiállítás – Bemutató nyílt a Művészeti Szakgimnázium diákjainak munkáiból
Fotó: Szarka Lajos

Két év kihagyás után ismét nagyszabású megnyitó keretében adták át a közönségnek a Művészeti Szakgimnázium  képzőművészeti tagozatos diákjainak pályázati kiállítását a Váci Mihály Kulturális Központban. A Képzőművészeti Egyetem rektora hagyományosan az Universitas gyűrűvel jutalmazta a legtehetségesebbnek ítélt két fiatalt, mind a képző-, mind az iparművészeti kategóriában, emellett első, második és harmadik díjat is adományoztak.

Per aspera ad astra – vagyis Rögös út vezet a csillagokig. A latin mondást jó ideje ismerhetik már a nyíregyháziak, hiszen sok éve jutalmazzák a tehetséges tanítványokat. Ezt a mondatot vésték az Universitas gyűrűbe, mely nyilván meghatározó élménye egy pályakezdő ifjú művésznek. Az ünnepségen a Magyar Képzőművészeti Egyetem mindenkori rektora köszönti a diákokat. Maguk mindannyian nyertesek, szólt a közhelynek tűnő kijelentés.

„Két év pandémia után - tapasztalatból mondom -, hogy nem volt könnyű az elmúlt két év. Kérdés, hogy a nehézségek ellenére látszik-e a színvonal esés vagy nem. Ugye, mindannyian tudjuk hogy rajzolni otthon is lehet, számítógép előtt, illetve oktatni online talán irodalmat könnyebb, mint szobrászatot. Tehát az alkalmazott művészeteknek nehezebb volt, mint mondjuk az elméleti tárgyaknak. Hogy ez jelentkezik -e az itt kiállított anyagon? Meg kell nyugtatnom Önöket, hogy nem.” - mondta köszöntőjében Dr. habil Erőss István, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora.

A kiállításon 71 diák, több mint 100 alkotása szerepel az elmúlt két év terméséből. A 2020 márciusától 2022 márciusáig született munkák közül válogatták a bemutató anyagát.

„A java részét digitális oktatásban töltöttük ennek a két évnek. Ez nehézségeket elsősorban a keramikusoknál és a szobrászoknál okozott, hiszen ott speciális eszközökre, nyersanyagokra van szükség, de a tagozat minden szakja megérezte ezt a más típusú oktatási formát. A mi iskolánk alapvetően a manuális képzésen alapuló oktatást képviseli, de én büszke vagyok az itt kiállított pályaművekre, mert igen szép, magas színvonalú munkák születtek, hasonlóképp, mint az előző években.” - nyilatkozta László Rita Emőke, a Művészeti Szakgimnázium tagozatvezetője.

Mindkét művészeti ágat erősnek ítélte a tagozatvezető. Helyt álltak a fiatalok, az eddigieknél is több munkával. Nem mindegy, hogy milyen képzettségű hallgatók kerülnek a művészképzésbe, de remélem, hogy ősszel találkozunk a különböző felsőoktatási intézményekben – mondta köszöntőjében a Képzőművészeti Egyetem rektora.

Az egyik Universitas gyűrűs jobban meglepődött, mint a másik. Gabulya Márta tanítványa lett az Iparművészeti kategória győztese.

„A testvéremmel nagyon sokat játszottunk gyurmával, már nagyon fiatalon elkezdtem rajzolni, hajtogatni, sok mindent kipróbáltam, amit lehetett. A jövőben fotózáson gondolkodtam, vagy esetleg kerámiával szeretnék továbbmenni valamerre.” - így szólt Dzsurbán Tímea, az Universitas gyűrűvel jutalmazott diák.

Égetett, mázas kerámiával nevezett Tímea, mely vázának indult, aztán dísztárgy lett belőle. Nemigen érdemes funkciót találni az alkotásnak. Aranyász Zita a mestere a képzőművészeti kategória kitüntetettjének.

„Balogh Bence vagyok, 18 éves, Nyíregyházán élek, művészetis tanuló vagyok, aki még nem sok mindent látott a világból, de reméli, hogy sok mindent fog látni. Úgy tekintek magamra, aki úttörő is egyben. Én csak meg szeretném osztani a világgal, hogyan látom a dolgokat, hogy gondolom és hogyan érzek a dolgokkal kapcsolatban, milyen is az én világom.” -  fogalmazott a másik Universitas gyűrűs, Balogh Bence.

A Művészeti Szakgimnázium diákjainak pályázati kiállítását március 31-ig láthatják a Váci Mihály Kulturális Központban. Köztük a két művészeti ág első három díjazottjának munkáit is.

Kapcsolódó galéria

Pályázati kiállítás 2022