Diákparlament – Tanulás és iskolaszövetkezet
Fotó: Szarka Lajos

A Mustárház és a Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda szervezésében 21 iskola mintegy 90 tanulója vett részt a Diákparlament munkájában. Három helyszínen, öt szekcióban folyt az eszmecsere. Diákmunkáról, a diákönkormányzati érdekképviseletről, kultúráról, programokról és önkéntességről, vagy mondjuk a szolidaritási projektekről.

A pandémiás lezárások után ezen a tavaszon ismét összeült a Diákparlament, hogy a fiatalok találkozzanak egymással és a városvezetőkkel, elérjék a felnőttek bizalmát. A plenáris ülés előtt az alpolgármester mondott köszöntőt, majd a városházi program után folytatódott a tanácskozás a Mustárházban és a Fészek közösségi térben.

„Az én gyerekkoromban nem voltak mobiltelefonok. A kisfaluban, ahol laktam, egy tekerős telefon volt csak. Az ember postán keresztül levelezett. Mire visszajött egy hónap múlva a válasz, a világ addigra már régen tovább folyt. Nektek ilyen szempontból a mobiltelefon nyomkodásával és a kapott üzenetekkel, hírekkel azért van némi előnyötök. Ebből származik a hátrányotok is, mert a személyes kapcsolatoknál jobb nincs a világon, amikor szemtől szembe tudsz valakivel beszélni. Ezért örülök annak, hogy a Mustárház, a Diák-polgármesteri Iroda az önkormányzattal újra meg tudja szervezni, mert kell a kontaktus. Kell, hogy az élet szabadsága menjen tovább, és kell, hogy a fiatalok aktívan részt vegyenek a város életében” – szólt a megnyitón dr. Ulrich Attila.

Az alpolgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, örül, hogy a gimnazisták mellett megjelentek a szakképző iskolák képviselői is, hiszen a társadalom is sokszínű, mindenkinek számítanak a véleményére. Arra a fiatalos kreatív gondolkodásra, mely mentes a berögzült sémáktól.

„A Diákparlament célja, hogy fórumot biztosítson a nyíregyházi fiataloknak és diákoknak arra, hogy elmondják véleményüket, ötleteiket, javaslataikat a város különböző dolgaival kapcsolatban, és megnyilvánuljanak olyan témákban, mint pl. a környezetvédelem – ami idén először került fel a szekciók listájára –, vagy pl. az érdekképviselet” – mondta Ecsedi Noémi diákpolgármester.

A plenáris ülés után a fiatalok az érdekképviselet, a környezetvédelem vagy a nemzetközi kapcsolatok témájáról osztották meg véleményüket, fogalmazták meg kérdéseiket.

A diákmunka is a témák között szerepelt. Tájékoztatót hallgattak arról, milyen munkát kínálnak a megyében a 15 év fölötti tanulóknak. Országos adat szerint több mint 10 ezer fiatallal állnak kapcsolatban az iskolaszövetkezetek. Illetve közel kétezer céggel a multiktól a strandbüfékig.  

„Kik azok, akik a legjobban ebben részt tudnak venni, akik életformaszerűen választják a Meló-Diák életformát, ami azt jelenti, hogy heti egy-két napot, vagy hosszabb távon, vagy passzív féléven, akár fél vagy egy évre is elköteleződnek egy-egy állandó munkahely mellett. Azért jó nekik, mert munkatapasztalatot, előnyt szereznek, ha kilépnek a munkaerőpiacra, egy plusszal tudnak indulni” – tájékoztatott Oláh Gyula Csongor, a Meló-Diák régióvezetője.

A Meló-Diák szervezőit Nyíregyházán, a Dózsa György utcán találják, illetve a www.melodiak.hu oldalon kapnak bővebb tájékoztatást. A Városi Diákparlament résztvevői délután ismét a városházán találkoztak, ahol elmondták ötleteiket az ifjúsági koncepció tervével kapcsolatban.

Kapcsolódó galéria

Városi Diákparlament 20220310