Elsőként Nyíregyházán – Megnyílt a Digitális Tudásközpont
Fotó: Szarka Lajos

Megnyílt a nyíregyházi Digitális Tudásközpont, az ország első Digitális Tudásközpontja. A már korábban is működő Digitális Jólét Program Pontok tapasztalatait felhasználva 6 vidéki városban alakítanak ki ilyen tudásközpontokat, melyek felszerelését, kialakítását, szakmai támogatását és koordinációját a Digitális Jólét Program látja el. A beruházás értéke összesen 2,4 milliárd forint.

Robotika, virtuális valóság, automatizáció, mesterséges intelligencia – a XXI. század legmodernebb vívmányai, amelyeket immár testközelből ismerhetnek meg a megyeszékhelyről, és a régióból érkező érdeklődők. Az elsősorban iskoláskorú gyermekeket és a fiatal felnőtt korosztályt célzó oktatási és szórakoztató központ a digitalizáció világába vonja be a fiatalokat.

Már 2015-16-ban a digitális mintaváros projekt részese volt Nyíregyháza, annak keretében volt eszközosztás és képzés is, jó volt látni, ahogy a nyugdíjasok is megtanulták használni ezeket az eszközöket, azonban ide nem feltétlenül őket várjuk, annak ellenére, hogy a digitális kompetenciafejlesztés az kortalan és minden korosztályt érint. Emellett itt van az egyetem LEGO Education programja és a Szakképző Centrum digitális alkotóműhelye is a városban, remélem, hogy ez is egy népszerű hely lesz az oktatók és diákok között, de fontos, hogy nyitva áll minden korosztály számára” – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester a megnyitón.

Kompetenciafejlesztés

A tudásközpontok létrehozásával az adott régióban működő köznevelési és szakképző intézmények, civil szervezetek, felsőoktatási intézmények és Digitális Jólét Program Pontok számára lehetőség nyílik a kompetenciafejlesztő foglalkozások, képzések, szakkörök, workshopok, osztálykirándulások és pedagógusi továbbképzések megvalósítására.

Mindenki azon van, hogy ne maradjunk le. És Nyíregyháza valóban nem marad le, hiszen ez az országban az első ilyen Digitális Tudásközpont, amelyhez ezúton is gratulálok Nyíregyháza polgármesterének és a Nyíregyházán élőknek, hiszen az az igény, amit ők megfogalmaztak, az valósult meg” – tette hozzá dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő.

Digitális írástudás

A digitális írástudás évszázadának egyik nagy kihívása, hogy miként tanulhat meg mindenki a digitalizáció világában tanulni, dolgozni, szórakozni a társadalom aktív tagjaként. A Digitális Jólét Program Hálózatban működő Digitális Tudásközpontok lehetőséget nyújtanak az érdeklődők számára a digitális technológiákkal való megismerkedésre és kompetenciafejlesztésre. Történelmi a pillanat, hiszen elsők vagyunk a Digitális Tudásközpont megvalósításában – mondta dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő.

A digitális készség kompetencia fejlesztése nagyon fontos. Azt látom az oktatáspolitikában, hogy van egy komoly problémánk. Nem tárgyi tudást kell tanítani, hanem az összefüggések felismerését, hogy a diáknak helyes önismerete legyen, tudja a lényeget kiemelni, személyre szabott oktatás kell. Na, most ez nagyon népszerű a diákok körében, a kreativitás itt is személyre szabott kell, hogy legyen, azt gondolom, ez itt megvan a Digitális Tudásközpontban, azok, aki ezeket az eszközöket bemutatják, nagyon jól felkészültek, és az itt élő emberek ebből profitálni fognak.”

Közösségi terek

Az intézményi kapcsolódások mellett a központok közösségi térként is funkcionálnak, helyet adva a fiatalok és a fejlődni kívánó felnőttek számára. Az elsősorban iskoláskorú gyermekeket és a fiatal felnőtt korosztályt célzó oktatási és szórakoztató központ a digitalizáció világába vonja be a fiatalokat.

Nyíregyháza önkormányzatának támogatásával 5 hónap alatt megújult a 440 négyzetméteres ingatlan, mely otthont ad egy rendkívül modern, funkciójában teljesen új tartalommal bíró helyszínnek a tudásközpont megnyitásával. A mindenki által „Fehér Dombház”-ként ismert épület földszintjén található központban nem a hagyományos iskolai rendszerű oktatás szerint, hanem rendhagyó módon tanulhatnak és fejleszthetik készségeiket a diákok. A Nyíregyházán működő köznevelési és szakképző intézmények, civil szervezetek, felsőoktatási intézmények számára olyan bázis válik elérhetővé, amely digitális kompetenciafejlesztő foglalkozások, képzések, szakkörök, workshopok, osztálykirándulások, tematikus táborok, pedagógus továbbképzések ideális megvalósítási helyszínévé válhat a jövőben. Az iskolák számára díjmentes foglalkozásokon a tanulók megismerhetik a robotkutyát; kipróbálhatják, hogy milyen minirobotokat programozni vagy akár 3D-ben is tervezhetnek, nyomtathatnak kisebb ajándéktárgyakat, és a virtuális valóság világába is betekintést nyerhetnek. A Digitális Tudásközponthoz forduló fiatalok a jövőben a legújabb karriertervezési diagnosztikai eszközök és szakértők által alkalmazott professzionális módszertanok segítségével felmérhetik készségeiket és kompetenciáikat. Az elemzés eredményei olyan pályaorientációs javaslatot alapoznak meg, amelynek köszönhetően a tervezésben részt vevő pályakezdő a számára ideális karriert tervezheti meg.

 

Kapcsolódó galéria

Digitális Tudásközpont átadó