Március 15. – Megemlékezések és koszorúzások városszerte

Napjainkban is elsősorban meleg otthont, a mindennapi kenyeret, békét, biztonságos hazát és egyetértést kíván ez a nemzet – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere az 1848-49-es forradalom és szabadságharc megemlékező műsorán, péntek délelőtt a Kossuth téren. Az ünnepségen elhangzott, a forradalom és szabadságharc ma is azt üzeni számunkra, hogy legyünk erősek és bátrak, nekünk itt és most, ebben a korban kell helyt állnunk. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére Nyíregyházán több helyszínen is ünnepi programokkal, valamint koszorúzásokkal emlékeztek.

Egész napos események

Az ünnepi koszorúzások már péntek reggel nyolc órakor elkezdődtek Nyíregyházán, elsőként a Dózsa György utcán, Irányi Dániel emléktáblájánál helyezték el a virágokat. Irányi Dániel politikus és publicista, szintén az egyik márciusi ifjú volt. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Magyarország történetének meghatározó eseménye, a modern nemzeti identitás egyik alapköve. A múlt évi ünnepség nélküli, csendes főhajtás után 2022-ben újra méltó módon tudtak megemlékezni az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról Nyíregyházán. Az ünnepségen a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar biztosította a térzenét a zászlóbehozatal előtt, majd a Nyírség Táncegyüttes, a Szabolcs Táncegyüttes és az Ifjú Igrice Néptáncegyüttes „Egy a kokárda – három a tánc” című műsora következett, a táncosokat a Szikes zenekar kísérte.

Hagyomány Nyíregyházán

A városi ünnepségen dr. Kovács Ferenc polgármester beszédében kiemelte, az ünnepnek nagy hagyománya van városunkban, és az akkori jelmondat, legyen béke, szabadság és egyetértés, ma talán még nagyobb jelentőséggel bír.

Néhány évvel ezelőtt lassan kilábalva az örökölt gazdasági válságból, lépésről lépésre kezdtük meg az alapok megerősítését és az építkezést. Ma már szembe kell néznünk egy újabb válsággal, a sohasem tapasztalt világjárvánnyal és a szomszédos országban kialakult háborús helyzettel. Pedig napjainkban is elsősorban meleg otthont, a mindennapi kenyeret, békét, a biztonságos hazát és egyetértést kíván ez a nemzet, mindenek elé helyezve a keresztény értékrendet, a megszületett és születendő gyermeket, és tisztességben megőszülő idősek megbecsülését. Az 1848-as forradalom és szabadságharc ma is azt üzeni számunkra, legyen e nemzedék méltó utódja az elődöknek. ’48 azt üzeni, legyünk erősek és bátrak, nekünk itt és most, ebben a korban kell helytállnunk.”

Nemzeti egységre van szükség

Dr. Szabó Tünde államtitkár, Nyíregyháza országgyűlési képviselője az ünnepi beszédében Kossuth Lajos szavait idézve arról beszélt, „ezredéves történelmünk bizonyságul szolgál, hogy nem vagyunk gyermek nemzet, 1848-as történelmünk bizonyságul szolgál, hogy nem vagyunk elaggott nemzet”. A békéhez azonban erő kell, az erőhöz pedig egység – tette hozzá a képviselő.

Tudjuk, egy széthúzó nemzet nem marad szabad soha, ezért egységesnek kell lennünk akkor is, amikor még nem tudjuk, milyen veszély leselkedik ránk. Egységesen cselekedtünk, amikor 2015-ben a világ más tájairól százezrek vonultak át országunkon, és egységesen cselekedtünk, amikor a vírus ránk tört. Bár számos veszteség ért bennünket, de újra talpra álltunk, és erősebbek vagyunk, mint előtte, és egységesek vagyunk most is, amikor a háború árnyékában egy emberként mozdult meg az ország. Képesek vagyunk segítő kezet nyújtani a bajba jutottaknak, köszönet és hála minden magyar embernek.”

A fejlődés pályáján újra meg újra

Ünnepi beszédében dr. Vinnai Győző, Nyíregyháza országgyűlési képviselője elmondta, a ’48-as eseményeket követően Nyíregyháza folyamatosan fejlődni tudott. 2022-ben, csakúgy, mint 2010-ben, azonban ismét az újrakezdés időszakát éltük, újra fejlődő pályára kellett tenni Nyíregyházát.

A városlakók munkája, a városvezetés elkötelezettsége a fejlesztések mellett, most, 12 év múlva meghozta gyümölcsét. Olyan lépéseket tudott megtenni a város, amelyekre évtizedeket kellett várni. Példa Nyíregyháza fejlődése ma a városban, sokan mondják nekem, hogy Nyíregyháza dinamikusan fejlődik, egy élhető város, és sokat ad polgárainak. Ez közös munka eredménye, és erre büszkének kell lennünk, és igazi lokálpatriótaként kell nézni a városra. Építsük, szépítsük, legyünk szolidárisak a háború elől menekültekkel. Nyíregyháza mindig szolidáris és mindig segítőkész volt, és most is segít. Segítsük a várost, hogy előre menjen, legyen béke, szabadság és egyetértés, mert akkor Nyíregyháza nyertese lesz a 21. századnak.”

A belvárosi ünnepség végén koszorúkkal emlékeztek a forradalom és szabadságharc nagyjaira a Kossuth-szobornál, majd az egész napos városi ünnepségsorozat péntek délután a Petőfi téren ért véget, ahol a nyíregyházi hagyományok szerint Petőfi Sándor mellszobránál is elhelyezték az emlékezés virágait.

Kapcsolódó galéria

Emlékezés 1848-ra - 2022