Határhelyzet – Folyamatosan érkeznek a menekültek
Fotó: Illusztráció

Éjt nappallá téve dolgoznak az önkéntesek az Ukrajnából érkező menekültek befogadásán és ellátásán. A határ menti településeken az önkormányzatok és a segélyszervezetek közösen látják el a hozzájuk érkező nőket és gyermekeket. A menekültek legnagyobb része valamilyen határozott céllal érkezik országunkba, sokan tovább is utaznak, de vannak olyanok, akik a háború elől menekülve, az első biztonságos országba érkezve nem tudják, hogyan folytassák korábbi életüket.

A határon túlra is szállítják már azokat az adományokat, amelyeket az orosz–ukrán háború menekültjeinek gyűjtenek országszerte. Barabáson a Katolikus Karitász Nyíregyházi Egyházmegyéje segíti a menekültek ellátását, összefogásban a helyi önkormányzattal, valamint a segítségnyújtásban részt vevő önkéntesekkel.

A létszámunk állandóan változik, sok önkéntes jelentkezik és mindenkinek tudunk feladatot adni. Hivatásosok 4-5 fő vagyunk jelen, és koordináljuk az önkéntesek munkáját. Az önkormányzattal is jó a kapcsolatunk és sok segítséget és adományt is kapunk. A felajánlásokat pedig szelektáljuk és raktározzuk a felhasználásig. A művelődési házban ágyak is vannak, 30–40 főt el tudunk látni éjszakánként, az változó, hogy éppen hányan jönnek át a határon” – mondta dr. Oláh Tamás, a Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász igazgatója.

A Sz-Sz-B Megyei Önkormányzat is részt vesz a mentésben

A Sz-Sz-B Megyei Önkormányzat is részt vesz az ukrán határ mentén végzett munkálatokban, és egy egymillió forintos adománnyal is támogatták a testvérmegyében végzett segélyezéseket. Baracsi Endre, a Sz-Sz-B Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta, példátlan a magyar emberek összefogása a konfliktus kirobbanása óta.

Rengeteg menekült érkezik, akiknek az ellátásáról gondoskodni kell. Nagy köszönetet kell mondanunk az adományozóknak és az önkénteseknek is. A legkomolyabb bástyák a térségi és határ menti polgármesterek, valamint külön köszönet illeti dr. Tilki Attila országgyűlési képviselőt is, aki összefogja a munkálatokat. Itt mindenki teszi a dolgát, nincsenek kérdések, és bízunk abban, hogy a béke hamarosan bekövetkezik, és visszaáll minden a rendes kerékvágásba.”

Az alelnök hozzátette, a szállásadáson és az ellátáson túl a fuvarozást is biztosítják a menekültek számára. Vannak, akik céllal érkeznek, de többen nem tudják, hogy a határon átjutva mihez kezdjenek az életükkel, nekik is próbálnak segítséget nyújtani az önkéntesek.