Városi nőnapi ünnepséget rendeztek szombaton – Koncertekkel várták a nyíregyházi hölgyeket
Fotó: Szarka Lajos

Városi nőnapi ünnepséget rendeztek szombaton a Continental Arénában. A hölgyeket különleges műsor is várta, fellépett a 4 for Dance, a V-Tech és Szabó Ádám is. A nemzetközi nőnapot 1948 óta Magyarországon is március 8-án ünnepeljük.

 

Szabó Ádám harmonikással kiegészülve is színpadra léptek a nyíregyházi 4 for Dance tagjai a városi nőnapi ünnepségen. A város hölgy lakosságának szombat délután szerveztek színes műsort a Continental Arénában, nőnap alkalmából. Magyarországon 1948 óta tartják minden évben március 8-án a nemzetközi nőnapot, amit az ENSZ is a világnapok között tart számon. Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól március 8-án tartották meg hazánkban is.

Városi ünnepség

A nyíregyházi hölgyeket a V-Tech is szórakoztatta egy koncert erejéig a nőnapi ünnepségen, amelyre szép számmal érkeztek szombat délután. A résztvevőket a város országgyűlési képviselője, dr. Szabó Tünde is köszöntette, aki beszédében kiemelte, a nőknek nagyon fontos szerepük van a világban.

„1977-től már az ENSZ nemzetközi nőnappá tette és nyilvánította a nőnapot. Ezzel is lehetett érezni, hogy a választójoggal, a szabad munkavállalással már szót emeltek a hölgyek és bizony a mi elődeinknek köszönhetjük, hogy ma itt lehetünk és köszöntenek bennünket a férfiak” – mondta dr. Szabó Tünde.

Hála és köszönet

Dr. Kovács Ferenc kiemelte, a nőnapi ünnepségnek már nagy hagyománya van Nyíregyházán, a hölgyeket hálával köszöntötte a polgármester, főleg az elmúlt időszak nehézségei alatt végzett helytállásukért.

„Ezek a nehézségek nagyon nagy részben a hölgyeket illették, azokat a fiatal családanyákat, akik az elmúlt években az online iskolai oktatás miatt figyelniük kellett a gyerekeikre, de ugyanakkor az idősek gondozásával is foglalkoztattak és még a munkahelyükön is helytálltak. Azt gondolom, hogy a férfiak, a férfiak sikerei mögött ott vannak a hölgyek, nem tudnánk elérni azokat az eredményeket, amiket elérünk, akár a magánéletben, akár a munkahelyen” – tette hozzá a város polgármestere.

Kivételes bánásmód

Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő kiemelte, a női munkatársak érzékenyek, odaadóak és önfeláldozóan dolgoznak, ahogy köszöntőjében fogalmazott: a nő átmeneti lény az ember és az angyal között.

„A nőkről sokan, sokféleképpen vélekednek, költőket ihlettek, festők ecsetjeit keltették életre és sok más művészeti ág hirdeti alkotásaiban a nők különlegességét, szépségét, bájait. Ezen a napon a férfiak igyekeznek kivételes bánásmódban részesíteni hölgy ismerőseiket és én is hozzátenném, hogy nemcsak ezen a napon, az év 365 napján kell odafigyelnünk a hölgyekre” – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Politikai, feminista és szakszervezeti mozgalmak küzdelmeinek eredményeképpen a múlt század elején valósult meg az az ötlet, hogy az év egy napja legyen jelképesen a nőké, így vált március 8-a nemzetközi nőnappá.

Kapcsolódó galéria

Városi Nőnap 2022