Felvételi a honvéd kollégiumba – Közel hatvanezer forintos ösztöndíjat kaphatnak a diákok
fotó: Szarka Lajos

Várják a nyolcadik osztályos diákok jelentkezését Nyíregyháza legújabb köznevelési intézményébe, a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiumba. A honvéd kadétok akár 58 ezer forintos ösztöndíjat is kaphatnak, díjmentesen használhatják a Nyíregyházi Egyetem sportlétesítményeit és izgalmas programokon vehetnek részt középiskolai éveik alatt.

Hat órakor ébresztő, egy rövid reggeli torna, majd készülődés és reggeli – így indulnak a mindennapok a Nyíregyházi vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiumban. Az intézményt 2021 szeptemberében adták át, most pedig újra hívják és várják az érdeklődő diákokat. Azok a nyolcadik osztályos diákok jelentkezhetnek a bentlakásos kollégiumba, akik Nyíregyháza valamelyik oktatási intézményébe nyernek felvételt. Előnyt jelentenek azok a középiskolák, ahol honvédelmi alapismereteket, mint közismereti tantárgyat tanulnak, vagy szakköri elfoglaltságként vesznek részt rajta, de természetesen más iskolák tanulóinak jelentkezését is várják.

Nagy az érdeklődés

Mi egy honvéd kollégium vagyunk, ehhez hasonló, ha jól emlékszem 28 éve szűnt meg Nyíregyházán, aminek a régi neve a katonai kollégium volt. Jelenleg Magyarország egyetlen honvéd középiskolája és kollégiuma Debrecenben üzemel és körülbelül ötszörös-hatszoros túljelentkezési rátával dolgozik minden felvételi eljárásban. Oda is 50 növendéket várnak és olyan 250–300 jelentkező ebben az évben is volt. Azt érzékeljük, hogy nemcsak a megye, illetve a térség, hanem országos szinten is nagyon sok – most még általános iskolai diák van, – akit érdekel a honvédség vagy bármely más rendvédelmi szerv, de a mi pályaorientációnk az azt célozza meg, hogy minél több katona legyen a kollégiumból, illetve a középiskolából való kilépést követően” – nyilatkozta Horváth András, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium Nyíregyházi vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiumának vezetője.

Kadétok iskola után

A kollégium a Nyíregyházi Egyetem kampuszán kapott helyet, ahol összesen 300 diákot tudnak fogadni a felújított épületrészben, kétágyas szobákban. Az intézmény a Honvéd Kadét Program felső szintje, a tanulók gyakorlati foglalkozásokon szerezhetnek ismereteket a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, idegennyelv-oktatás, szakkörök és szabadidős programok egészítik ki a kollégiumi életet.

Ösztöndíjrendszer

További motivációt jelenthet a diákok számára az ösztöndíjrendszer is, ami február elsejétől kedvezően változott.

Nyolc növendékünk, aki az iskolában 4,51-es átlagot teljesített, azok éppen tegnap vagy tegnapelőtt kapták meg az első emelt ösztöndíjukat, ami 58 ezer forint. Aki 4,0 és 4,51-es átlagot hozott az iskolából, ők is, ha jól emlékszem 36–38 ezer forintos ösztöndíjat fognak kapni az elkövetkezendő fél évben. Természetesen ez mindig a tanulmányi eredménytől függ, a féléves, illetve az év végi bizonyítvány alapján kapják. Az első féléves tanulmányi eredménynek köszönhetően, illetve a kollégiumban végzett munkája alapján négy növendékünk kiváló kollégista is lett” – tette hozzá a kollégiumvezető.

További előnyök

Horváth András azt is hozzátette, hogy mivel a kollégiumot a Nyíregyházi Egyetemtől bérlik, így a felsőoktatási intézményhez tartozó összes sportlétesítményt használhatják a diákok. Laktanya-látogatás, lég- és lézerfegyveres céllövészetek, kalandtúrák és akadálypályás foglalkozások – ezek mind olyan izgalmas programok, amelyeken a honvéd kadétok a tanulmányaik alatt részt vehetnek.

Felvételi eljárás

A most nyolcadik osztályos diákok április 22-ig jelentkezhetnek a honvéd kollégiumba, az első felvételi eljárás május hetedikén, szombaton lesz. Egy motivációs beszélgetésre, illetve egy fizikai állapotfelmérésre készüljenek majd a diákok, utóbbi 2000 méter futást, felüléseket és fekvőtámaszozást jelent. Addig is minden hónap első és harmadik péntek délutánján fogadják az érdeklődőket, akik megismerhetik a kollégiumot, a nevelőtanárokat és a kadét programot.