Nyíregyházi Egyetem – Sikersztorivá vált az egyetemi modellváltás
Fotó: Szarka Lajos

Sikersztorivá vált az egyetemi modellváltás Stumpf István szerint. A felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: ennyi pénz még soha nem érkezett az egyetemekre, és az új lehetőségek új üzenetet is hordoznak a tudományos élet számára.

A hallgatókat érdeklik a modellváltás adta lehetőségek

Egyetemjáráson ismerkedik meg a hallgatók véleményével Stumpf István, a modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos. A 21 modellváltó egyetem közül a nyíregyházi a 19. a programban. Ez idő alatt a kormánybiztos több mint 750 hallgatóval találkozott, akik több mint 200 kérdést tettek fel a modellváltással és az egyetemek jövőjével kapcsolatban. Nyíregyházán több mint 30 hallgató vett részt a találkozón.

Az látszik, hogy érdekli a hallgatókat, hogy mi történik az egyetemükkel, és hajlandók az új helyzetbe beleállni. Az egyetemek nagyobb szabadságot kaptak, a hallgatók érzik azt, hogy kitágult a lehetőség, és azt is érzik az oktatók, hogy az új finanszírozási rendszerrel kialakult egy új minőségi követelmény, tehát a teljesítmény-visszatartást a teljesítménymotiváció váltja fel. A megemelkedett fizetések pedig azt üzenik, hogy az egyetemi életpálya választása a tudásátadást helyezi középpontba, és azt, hogy az a sikeres, aki tudást tud átadni, mert így tehetségeket tudunk megmenteni.”

Béremelés és juttatások

Mint ismert, januártól újabb béremelést hajtott végre az intézmény. A 2021 augusztusától alapítványi formában működő Nyíregyházi Egyetemen a modellváltásnak köszönhetően eddig nem látott mértékű finanszírozásra nyílt lehetőség. Az idei évtől a mesteroktatók 400 ezer, a tanársegédek 500 ezer, az adjunktusok 550 ezer, a docensek 600 ezer, a habilitált docensek és az egyetemi docensek 700 ezer, a habilitált docensek és a főiskolai tanárok 800 ezer, a habilitált főiskolai tanárok 900 ezer, az egyetemi tanárok és a kutatóprofesszorok 1 millió, a tudományos doktori című egyetemi tanárok pedig 1,2 millió forintos bruttó bért kapnak. Emellett a felvételt nyert hallgatókat is számos juttatással várják.

Minden egyetem más megoldást választ, Nyíregyházán azzal próbálják ide vonzani a hallgatókat, hogy egy havi 50 ezer forintos ösztöndíjat kapnak, valamint egy laptopot ad, amely lehetőséget nyújt arra, hogy a fiatalok bekapcsolódjanak a digitális forradalomba, hiszen nagyon fontos, hogy meg kell tanítani a hallgatóinkat arra, hogy a rájuk zúduló információk között rendet tegyenek, és ne sokkot kapjanak az információtól, hanem egy új, minőségi tudást szerezzenek.”

Sikersztori lehet Nyíregyháza is

A modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos elmondta, Nyíregyháza több szempontból is érdekes lehet a hallgatók számára: a Lego alapján kialakított módszertani újítás, a több évtizedes pilótaképzés, valamint az egyetem és a nyíregyházi önkormányzat együttműködésén alapuló térségfejlesztő szerepe miatt is, amely a térség sikerét jelentheti a jövőben.

 

Kapcsolódó galéria

Stumpf István előadása az egyetemen