Beszámoló taggyűlés – COVID-záró esemény a könyvtárban

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete hirdetett szakmai programmal egybekötött beszámoló taggyűlést. Valamennyi előadó témája az volt, hogyan vészelte át az irodalom, a könyvtár és a könyvtáros a világjárvány alatti bezárásokat. Emellett évértékelő pénzügyi és elnöki beszámolóra is sor került.   

Az elmúlt két évben a pandémiával küzdött a világ és a könyvtárosok is, bár a bezárás csak az olvasókat érintette. A háttérben, zárt ajtók mögött komoly szakmai munka folyt. A könyvbarátok megrendelték az olvasnivalót, majd átvették az ajtóban, másoknak házhoz szállították az irodalmat. A könyvtár stúdiójában készült felvétek aztán a virtuális térbe juttatták el a szerzőkkel, írókkal, költőkkel készült beszélgetéseket, könyvajánlókat. 

„Mindig vannak olyan feladatok egy intézményben – és nemcsak könyvtárban, hanem máshol is –, amelyeket nyugalomban, csendben kell elvégezni. A mindennapi pörgésben, az olvasók kiszolgálása mellett erre nehezen lehet időt szakítani, tehát a COVID-nak – ha lehet ezt mondani – annyi előnye volt, hogy a távmunkában és olvasók nélkül dolgozó könyvtárosok rengeteg pontosítást elvégeztek, adatbázisokat töltöttek fel, digitalizáltak, tehát sok olyan feladatot elláttak, ami végső soron az olvasók érdekét fogja szolgálni a jövőben is” – fogalmazott a megyei szervezet elnöke, dr. Kührner Éva.

A megyében egyedülálló módon fejlődött a pandémia alatt több könyvtári szolgáltatás is a Móricz Zsigmond könyvtárban. Egyébként is megvalósultak volna ezek a fejlesztések, a bezárás csupán felgyorsította a folyamatot.

„Elindult a YouTube-csatornánk, ami egy kuriózum szerintem a könyvtárak körében. Elkészült a hangos könyvtár. A mi könyvtárunkban található hangos könyveket meghallgathatják az itteni olvasóink, és az, hogy végre mobiltelefonon is olvasójegyet tudunk adni, egy hatalmas előrelépés volt” – tájékoztatott Polák Péter, a könyvtár osztályvezetője.

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének különböző területi és szakterületi szervei is vannak, mint a megyei csoportok, vagy például a gyerekkönyvtárosok. 1935-ben alakult az országos egyesület, a megyei pedig idén áprilisban ünnepli 50. születésnapját. A szakmai és baráti közösség zárt, illetve nyilvános eseményeket is szervez majd a tavasz folyamán.