Mintha az unokáknak mesélnének – Élettörténetek egy kötetben

Négy évtized személyes emlékei. Ezeket tartalmazza az Élettörténetek című, most megjelent kötet, amelyet a Városházán mutattak be az Idősügyi Tanács ülése előtt. A 250 oldalas mű megjelenését a Nyíregyházi Leány- és Nőegylet támogatta. A kiadvány a 2015-ben és 2016-ban szépkorúak számára kiírt Élettörténetek Nyíregyházán és Az általam átélt '56 valós története című pályázatokra beérkezett ötven pályamunkát tartalmazza. A '40-es évektől egészen a '80-as évekig olyan rövidebb-hosszabb történetek, élmények olvashatók benne, amelyek többek között a nyíregyházi családi mindennapokhoz, a gyermekkor megéléséhez vagy a városban lezajlott kisebb-nagyobb történelmi eseményekhez kapcsolódnak. Olyan emlékek, amelyeket a szerzők úgy adnak át írásaikban, mintha az unokájuknak mesélnének.

Dr. Ulrich Attila kiemelte, az könyv megjelenése azért is jelentős, mert az egyéni sorsok általában feledésbe merülnek, legtöbbször a gyermekek vagy az unokák már nem tudják, hogy a nagyapával, nagymamával mi történt egy olyan korban, amely nem hasonlított a mához. Az alpolgármester úgy fogalmazott, a kötet nagyon fontos az önkormányzat számára is, mert így elérhetővé válik egy olyan szelete az 1940-es és 1980-as évek közötti időszaknak, amely a levéltárakban nem található meg, és Nyíregyháza történelmét.


Védett sírok

 

További képekért kattintson a fotóra!

A kötetbemutatót követően az Idősügyi Tanács tagjai az aktuális napirendi pontokat vitatták be. Ezek között a szépkorúak kiemelt figyelmet szenteltek a védett sírok nyilvántartásba vételének.

Fintor Károlyné, az Idősügyi Tanács titkára elmondta, fontosnak tartják, hogy a temetőkben azoknak a személyeknek a sírjai, akik kiemelkedők Nyíregyháza életében, hozzájárultak a megyeszékhely fejlődéséhez, azoknak a sírjai legyenek védettek, a város pedig folyamatosan gondozza azokat.

Az ülésen döntöttek arról is, hogy idén is meghirdetik a szépkorúak számára a városi Ki Mit Tud? vetélkedőt, illetve arról is, hogy júliusban és augusztusban szünetelni fog a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban az idősek számára tartott fogadóóra.

Zadubenszki Norbert
Fotó: Szarka Lajos