Bemutatkozott az ASzakkör: vármegyei alkotók kiállítása a Váci Mihály Kulturális Központban

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye 42 településének 85 szakköri közössége rendezte meg a Nemzeti Művelődési Intézet által mentorált ASzakkör program évadzáró kiállítását a Váci Mihály Kulturális Központban. A pandémia idején alapított kézműves csoportok 18 szakágban mutatkoznak be.

A Nemzeti Művelődési Intézet tudásmegosztó online felülete ASzakkör, amely a Covid idején kínálta szolgáltatásait. Két szakkör is indult a nehéz időkben Nyíregyházán, a Városmajori Művelődési Házban. A papírfonás és a natúr kozmetika műfajában dolgoznak. Az évadzáró kiállításon ez a nyíregyházi társaság is bemutatkozik, éppen így a nagykállói csipkés kör is.

„Én a csipkeverést több mint 20 éve tanultam, és eleinte csak kész mintákat varrtam csipkéből, de most már saját magam tervezem pl. ezeket a nyakékeket, amiket ide elküldtem, és a tanítványaimat is nagy örömmel tanítom, mert együtt csipkézni nagy öröm”

– mondta Félegyházi Józsefné, a nagykállói csipkekör vezetője.

„Nagyon sok szép kiállítandó termékkel érkeztünk. A natúr kozmetika az egy új szakkör. Az alapanyag a kendermagolaj. Minden természetes anyaggal készült, mindenre odafigyeltünk, hogy megfeleljünk a különböző higiéniai elvárásoknak. Shea vajjal készítjük, illetve különböző illóolajokat használunk a termékek előállításához”

– így fogalmazott a városmajori szakkörvezető, Demeterné Fórizs Anita. A jókedv nagyon fontos egy-egy közösség életében – kezdte mondandóját a vármegyei közgyűlés alelnöke. Szabolcs-Szatmár-Beregben éppen az a jellemző, hogy a működő közösségek kovászt alkotnak, és a Nemzeti Művelődési Intézet által mentorált ASzakkör programban a legnagyobb számban szerepeltek. Ez a szorgalom adja a vármegye erejét, azt az identitást, melyre oly büszkék vagyunk.

„Itt rengeteg a kistelepülés, és azok a kistelepülések nagyon abban nőttek fel, úgy alakultak ki a hosszú évszázadok során, hogy egymásra voltak utalva. A legnagyobb erejüket sokszor az adta, hogy tudtak együttműködni, nemcsak közösségen, adott településen belül, hanem a települések egymás között is. Ennek a leképezése ez a szakkör hálózat, mely ősi gyökerekre épül, azokra a hagyományokra, amelyből mi magunk is kinőttünk, amelyből a magyarságunk is származik. Ezek akár a mai korba átültetve, akár a régi hagyományos formában a szakkörben most megjelennek”

– szólt a megnyitó előtt Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke. ASzakkör program a Covid idejére vezethető vissza, amikor megszűntek, legalábbis leálltak az alkotó közösségek. A népművészet mesterei videókon mutatták be az alkotó folyamatok alapjait, melyet otthonról is tanulni és követni lehetett.

„Annyira sikeres volt ez az online program, hogy amikor végre nyithattak a közművelődési intézmények és közösségi színterek, akkor elindítottuk ezeket a szakköröket jelenléti formában is. Ez azt jelentette, hogy a közösségi színterek, közművelődési intézmények vezetői, önkormányzatok tudtak jelentkezni erre a programra, és az adott szakterületeken mi alapanyagot biztosítottunk. Ami kiemelkedő, és említésre méltó, hogy 2022–24-ben a Kárpát-medencében meghirdetett programra Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből jelentkeztek a legtöbben. 176 közösség kezdte meg alkotói tevékenységét”

– beszélt a tényekről Nagy Edina, a Nemzeti Művelődési Intézet vármegyei igazgatóságának vezetője. Nyíregyháza alpolgármestere is köszöntőjében utalt a hagyomány és a hagyományápolás jelentőségére. Nyilvánvaló, hogy az embernek minden időben alkalmazkodni kell a korhoz és a kihívásokhoz.

„Ahogy megnéztem, hogy mi ASzakkör program, nagyon érdekesnek találtam, hogy több tárgykörben online felületen lehet az embernek tanulni valamit, ha van megfelelő aktivitása és kézügyessége, azon keresztül be tudja mutatni a munkáit, és tud olyan hasznos dolgokat csinálni, ami nemcsak időtöltésnek jó, hanem arra is, hogy megismerjék a nevét, a munkáit, és olyan finom technikákat alakítson ki, mely végigkíséri egész életében. Ez a hagyományápolás olyan fontos rész, amely kortól és nemtől függetlenül hívja meg az embereket egy olyan online felületre, mely nem könnyű. Nekem a szakkörről még olyan élményem van, hogy az ember elment az iskolában a szakkörre, ott elmondták a feladatot, és azt, hogy ebből mit lehet felnőtt korára kihozni”

– fogalmazott a megnyitón dr. Ulrich Attila alpolgármester. Itt is megtapasztalható, hogy jelentősen változik a világ. Az is, hogy az ember, ha a kézügyességét, a motorikus készségeit fejleszteni akarja, az online térben is lehetséges, nem csak szemtől szembe. Győződjenek meg a sikerről, hiszen a kiállítás június 4-ig várja a látogatókat a Váci Galériában!

Kapcsolódó galéria

ASzakkör csoportjainak kiállításmegnyitó ünnepsége a VMKK-ban