KiberExpo a kiberbiztonságért: az online bűncselekmények elkerülhetőségére hívja fel a figyelmet a rendőrség

Az online csalások megelőzésének fontosságára hívta fel a figyelmet az az előadás, amelyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Nyíregyházi Áldozatsegítő Központ közösen szervezett péntek délelőtt. A KiberExpo program keretében megvalósuló esemény lényege, hogy segítséget nyújtson az online csalások és egyéb bűncselekmények elleni hatékony védekezéshez.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya fontos, a napjainkban rohamosan emelkedő tendenciát mutató online csalások témakörében tartott előadást péntek délelőtt a Nyíregyházi Áldozatsegítő Központban. Az előadás a digitális biztonság fontosságára hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva az adathalászat és más online átverések elleni védekezés fontosságát. Jászai Áron, az Áldozatsegítő Központ koordinációs vezetője kiemelte, az ilyen jellegű előadások hozzájárulnak a közösség digitális tudatosságának növeléséhez, és segítenek abban, hogy a lakosság biztonságosabban és lehetőleg károsodás nélkül mozogjon az online térben. Hozzátette, a központ konkrét segítséget tud nyújtani mindazoknak, akik súlyos anyagi kárt szenvedtek egy online csalás során, akár pénzügyi gyorssegély formájában is.

„Az állampolgári tudatosság rendkívül fontos, különösen a pénzügyi tudatosság és a digitális eszközök veszélyeinek ismerete szempontjából. Ha ezeket az üzeneteket megfelelően át tudnánk adni, akkor ez lehetne a leghatékonyabb eszköz. Az azonnali utalások világában ugyanis, ha valaki kiadja az adatait, az események rendkívül felgyorsulhatnak. Ilyenkor már nagyon nehéz bármit tenni, akár a pénzét, akár a szabálytalanul felvett személyi kölcsön vagy csalás útján felvett hitel után futva. Ezek az összegek pillanatok alatt eljuthatnak harmadik országba, vagy mindenképpen a határokon túlra kerülnek. A felderítésük nagyon nehéz, ezért nekünk kell odafigyelni, és kétszer is meggondolni, hogy milyen adatokat adunk meg és mire kattintunk”

hangsúlyozta Jászai Áron, a Nyíregyházi Áldozatsegítő Központ koordinációs vezetője.

Gyanús, adathalász e-mailek, linkek, online átverések, banki csalások – sajnálatos módon ezek ma már szinte mindenki számára ismerősen hangzó kifejezések, amelyek ellen elsősorban tudatos internethasználattal védekezhetünk. Az előadás azonban nem csupán a veszélyekre hívta fel a figyelmet, hanem gyakorlati tanácsokkal is szolgált arra vonatkozóan, hogy hogyan védekezhetünk az online csalások leggyakoribb formáival szemben. Dr. Kovács Attila alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője hangsúlyozta, a digitális világban való tájékozottság és az elővigyázatosság alapvető fontosságú, és a megfelelő információ birtokában, kellő elővigyázatosság mellett könnyen megelőzhető minden, online térben elkövetett bűncselekmény. Az alezredes hozzátette, az utóbbi időben jelentősen megszaporodtak a banki csalásokkal kapcsolatos visszaélések.

„Elsőként szeretném kiemelni a banki csalásokat, amelyek során csalók a bank képviselőjének adják ki magukat. Telefonon hívják fel az embereket, vagy e-mailt küldenek nekik, azt állítva, hogy gyanús tranzakciókat észleltek, és a bank biztonsága érdekében be kell avatkozni. Ennek érdekében kérik, hogy az áldozatok adják meg a folyószámlaszámukat, felhasználónevüket, PIN kódjukat vagy más személyes adatokat. Nyilvánvaló, hogy ez nem valós helyzet, hiszen a bank pontosan tisztában van az ügyfelei folyószámlaszámaival, és soha nem kér PIN kódot vagy felhasználónevet az ügyintézés során. Ezeket a csalásokat könnyű elkerülni, ha az emberek tisztában vannak azzal, hogy mire kell figyelniük. Egy néhány perces beszélgetés során bárki megszerezheti a szükséges információkat ahhoz, hogy elkerüljön egy ilyen helyzetet”

emelte ki dr. Kovács Attila alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya vezetője.

Az előadás a KiberExpo program keretében valósult meg, amelyet idén azért hívott életre a rendőrség, hogy folyamatosan tájékoztassa a lakosságot a legújabb kiberbiztonsági kihívásokról és védekezési stratégiákról. Az eseményen nem csupán az online csalásokról, hanem akár a cyberbullying vagy bármilyen más online térben megvalósuló bűncselekményről is tájékoztatást kaphattak. A cél, hogy mindenki kézzelfogható tanácsokat kapjon annak érdekében, hogy ne váljon áldozattá.