Rajzok a téren, amíg a szem ellát: új nyíregyházi rekord született!

Aszfaltkrétarajz készítésben, új magyar rekord született, méghozzá Nyíregyházán! A korábbi csúcsot dunántúli gyerekek tartották, akik 380-an rajzoltak együtt, egy időben. A szabolcsi megyeszékhelyen a szervezőn ne bíztak semmit a véletlenre; 650 iskolást hívtak a Szabadság térre, hogy megdöntsék a legnagyobb alapterületen legtöbb rajzoló gyerek kategóriacsúcsát. Az iskolásoknak és a szervezőknek köszönhetően megszületett a vadonatúj, nyíregyházi rekord.

Péntek délelőtt 9 órakor még csak kísérlet volt, negyed 10-re azonban már új, magyar rekord. A hírt megerősített a versenybíró is.

„A regisztráció befejezése után pár perccel már tudjuk a pontos létszámot, de a háromszázegynéhány főt már most meghaladtuk, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy új magyarországi rekordnak lehetünk tanúi.”

Egy fantasztikus kezdeményezés részesei voltak azok a gyerekek, akik krétával rajzoltak a Szabadság tér aszfaltjára. A Kazinczy iskola valamennyi diákja, a Bárczi, a Ridens, az Eötvös és a sóstóhegyi iskola, illetve a Zrínyi gimnázium Interact Clubjának tanulói.

„Itt a rekord tárgya önmagában az, hogy egy időben, egyszerre a legtöbb gyermek rajzol, tehát a témakör az teljesen szabadon választott. Bárki bármit rajzolhat, a lényeg az, hogy itt legyenek. Én úgy tudom, hogy a körülbelül 600-ból, nagyjából 100 hátrányos helyzetű gyerek is itt van”

– mondta Gál Gábor, a magyarországi rekordok regisztrátora. Mit jelent vajon a városnak ez a kihívás, mely nem az első Nyíregyháza közelmúltjában?

„Nyilván azt, hogy vannak olyan tevékeny iskolái – ez esetben 6 iskola –, mely képes arra, hogy megszervezze, a gyerekeket kihozza igen nagy számban azért, hogy egy közös motivációval rajzoljanak krétával egy olyan egybefüggő rajzot, amelynek van értelme, amely ad egy kis kikapcsolódást, de a legfőbb érték ebben, hogy a gyerekek valamilyen közösségi programban vesznek részt. A másik, hogy a nevelők, a szülők, akik itt vannak, beletették azt az energiát, hogy megszervezzék – a Rotaryn keresztül –, azért fontos Nyíregyházának, mert látszódik, hogy vannak olyan diákjai, olyan felnövő generáció, amely meg tud mozdulni egy ilyen jó felhívásra”

 – fogalmazott dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A nyíregyházi projekt persze túlnőtt a városon, mely egy kicsit gyereknapi siker is, azon túl edukációs jelentősége is lehet.

„Társadalmi projektet generálunk, ugyanis a Rotary az egy jó szándékú embereket tömörítő szervezet, ahol a jó szándék jó akarattal, együttműködéssel és összefogással párosul. Ezért van az, hogy a Budapest – Metropolitan Rotary partnere az eseménynek, mert ez a Metropolitan club egy paszport klubként működik. Jellemzően online találkozunk, időről időre pedig személyesen. Ez azt jelenti, hogy az ország bármely részén élhet valaki, lehet a klub tagja. Segítünk egy olyan társadalmi projektet létrehozni, mely valakiknek a szíve csücske. És ez a projekt is nyíregyházi rotarysták szíve csücske, és nem volt kérdés, hogy mellé állunk. Kifejezetten edukációs célú eseményt szervezünk, ahol megmutatjuk, hogy a jó szándék, a szeretet, az együttműködés, az összefogás hogyan tud megvalósulni már pici korban”

– nyilatkozta Juhász Annamária, a Rotary Club Budapest – Metropolitan kommunikációs vezetője.

A pénteki esemény része volt a Rotary gyermeknapi programsorának, mely a jövő héten a Bujtoson folytatódik, ahol a Ridens iskola diákjait ajándékozzák meg.

Kapcsolódó galéria

Rekordkísérlet - aszfaltrajz 600 gyermek részvételével