Kirepültek a méhek

Az idei méztermést már a tavaly őszi beterelés is meghatározhatja. A hosszúra nyúlt virágporhordási időszakban, a zöldítési programban a méhészek több helyen az atkairtást nem tudták megfelelően megoldani, így idén tavasszal az állományok egy részében jelentős pusztulást tapasztaltak. Ahol ez nem jelentett problémát, ott tavasszal a szabályoknak megfelelően, szinte veszteség nélkül jöttek elő a méhcsaládok.

 

A hideg nem árt a rovaroknak

 

Bár az idei tél szokatlanul hidegnek bizonyult, mégsem okozott kárt a rovarokban. Hok József, méhész elmondta, a méhcsaládoknak a hideg egyáltalán nem ártott. Ezt azzal támasztotta alá, hogy utalt Erdélyre ,vagy olyan országokra, ahol folyamatosan, máskor is hosszú tél van. A méhész kifejtette, az elmúlt időszak időjárása talán jobb volt abból a szempontból, hogy nem változott folyamatosan a hőmérséklet.

 

Lassan gyűjtik a virágport

 

A méhek novembertől március elejéig nem tudtak kirepülni, így a belső ürítkezés egyes állományokban megindult. A szorgos rovarok már a fűzfákra repülnek, majd a gyümölcs és a repce virágzására készülnek. Ezt követően fokozatosan készítik őket fel a méhészek az akác virágzására. A szakember szerint gondot okozhat az, hogy nagyon nagy ütemben tavaszodik, ezért hamar megkezdik a kertekben a permetezéseket. A méheknél már mérgezések nyomait is felfedezték a méhészek, akinek pedig nem sikerült ősszel az atkairtás, azoknak azt most kell pótolni a megmaradt egyedeken.

ME.