Most kiderül, mit jelent a középosztály forradalma!

2024. május 30-án (csütörtökön) 16.00-17.00 között  Dr. György László kormánybiztos A középosztály forradalma – meritokratikus stratégia a 21. Századra című könyvét mutatják be a Nyíregyházi Egyetemen. 

Az esemény helyszíne: Nyíregyházi Egyetem, A épület, A/114-es díszterme. 

Tervezett program:

Elnöki köszöntő, Dr. Hárskuti János (NyE)

könyvbemutató és prezentáció, Dr. György László

kötetlen beszélgetés a szerzővel

Bevezető gondolatok György László, A középosztály forradalma című könyvének bemutatójához

Dr. György László közgazdász, szakpolitikus, docens, címzetes egyetemi tanár. 2022 decemberétől a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos.

Egyetemi végzettségeit a Budapesti Corvinus Egyetemen, Svájcban (Universität St. Gallen) és a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte. Doktori disszertációjában (A társadalmi felzárkózás egyes gazdaságpolitikai aspektusai c.) a magyarországi társadalmi felzárkózást támogató gazdaságpolitikai intézkedéseket, valamint a szingapúri maláj kisebbség sikeres társadalmi felzárkózásának hazai alkalmazhatóságát vizsgálta, ebből nőtt ki a Tanítsunk Magyarországért Program. Politikai pályafutása mellett jelenleg is oktat és kutat, óraadó az ELTE-n, a Debreceni egyetemen, a győri Széchenyi István Egyetemen és a Neumann János Egyetemen.

Eddigi pályafutása során államtitkárként a profiljához kapcsolódó szakterületek a következők voltak: tudománypolitika, innováció, vállalkozásfejlesztés, felsőoktatás és szakképzés. 2020-ban az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkáraként kidolgozta a koronavírus válság ellen alkalmazott Gazdaságvédelmi Akciótervet, amely 5 fő pilléren alapszik (munkahelymegőrzés, munkahelyteremtés, kiemelt ágazatok megerősítése, vállalkozások finanszírozása és a családok, nyugdíjasok védelme).

2018-ban Hajnal Gabriellával – a Klebelsberg Központ elnökével– és dr. Horváth Zitával– az akkori felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral – közösen elindították a Tanítsunk Magyarországért Programot, amelynek megvalósításában a kormánybiztosként a mai napig meghatározó szerepet vállal. Az általa meghatározott TM-ars poetica „jó érzés továbbadni mindazt, amit tudunk, és látni, hogy ennek mások is hasznát veszik”. A program ezzel összhangban támogatja a kistelepülésen élő általános iskolásokat, hogy sikerrel végezzék el tanulmányaikat, továbbá a kölcsönös tanulásról, a közösségek megerősítéséről, és tágabban a magyar társadalom egészének jövőről való felelős gondoskodásáról szól.

2017-ben jelent meg első könyve, Egyensúlyteremtés – a gazdaságpolitika missziója címmel. A könyv a patrióta és pragmatikus közgazdasági iskola iskolateremtő műve Magyarországon.

Most megjelenő könyve, A középosztály forradalma – meritokratikus stratégia a 21. századra az egyik legégetőbb kihívásra kínál meritokratikus, vagyis érdemalapú megoldást.

Miről is van szó?                       

A globalizáció legnagyobb vesztese a nyugati középosztály. Ez pedig szoros összefüggésben van napjaink legjelentősebb kihívásaival: a demográfiai krízissel, az identitásválsággal, az egymás iránti bizalom eltűnésével. A fenti folyamatok megállításához először is a középosztályt szükséges megerősíteni. Magyarországon ez sikerült. 

Ezért e könyv Magyarország példáján keresztül mutatja be a középosztály megtámasztásának meritokratikus stratégiáját. Hazánkban a középosztály a 2011 és 2021 közötti tíz évben több mint másfélszeresére bővült. Vagyis érdemben sikerült megerősíteni a dolgozó, gyermeket nevelő és vállalkozó középosztályt és ezen keresztül hozzájárulni a jóllét fenntartható növekedéséhez.

A könyv szeretne inspirációt nyújtani a megoldáskeresőknek. Hiszen amióta világ a világ, minden jóra hangolt ember keresi a jó élet titkát.

Békés Márton történész-politológus a könyv előszavában így méltatta a könyvet:

„A modern Magyarországot megálmodó, kétszáz éve kezdődött reformkor nagy programkönyve volt a Hitel, gróf Széchenyi István 1830 januárjában kiadott műve. Széchenyi a feudalizmus lebontását és a polgári Magyarország fölépítését filozófiai, társadalmi, gazdasági és politikai programmal látta el. (…) A reformkor polgári programja pontosan ezen az elképzelésen alapult: magabíró Magyarország, magabíró társadalom, magabíró gazdasági rendszer, magabíró magyarok. Ma, a 21. század harmadik évtizedének közepe felé járva sem lehetne ennél aktuálisabb programot adni – éppen egy ilyet fogalmaz meg a jelen kötet.”