Hírösszefoglaló: Tirpák Fesztivál, nemzetközi találkozók, új körforgalom és keresztavató

Ez is történt az elmúlt héten Nyíregyházán. Az elmúlt hét legfontosabb hírei egy helyen!

Testvér- és Partnervárosi Polgármesteri Találkozó Nyíregyházán

A pandémiás időszak miatt hosszú idő után, szeptember 16–20. között, Nyíregyháza egy igazán jelentős nemzetközi találkozónak lehet a házigazdája. A találkozóra Iserlohn, Rzeszów, Szatmárnémeti, St. Pölten, Gorlice, Prešov, Bielsko-Biala, Beregszász, Ivano-Frankivsk és Nagykapos delegációi érkeztek a szabolcsi megyeszékhelyre, hogy a Tirpák Fesztivál keretében rendezett Testvér- és Partnervárosi Polgármesteri Találkozón vegyenek részt.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/testver-es-partnervarosi-polgarmesteri-talalkozo-nyiregyhazan-2021-09-17

Útépítés – Átadták az új körforgalmat a Kállói úton

Befejeződött a Tünde utca – Kállói út csomópontban az új körforgalom építése. Az elmúlt időszakban ez a tizennegyedik új körforgalom, amely elkészülhetett Nyíregyházán, ezek mellett pedig 3 közlekedésicsomópont-fejlesztés is megvalósult, amelyek a város gyorsabb és biztonságosabb közlekedését segítik.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/utepites-atadtak-az-uj-korforgalmat-a-kalloi-uton-2021-09-13

 

TalentMagnet találkozó – Tíz országból érkeztek vendégek az Ipari Park kft.-hez

Tíz ország harminc partnerének szervezett kétnapos találkozót a nyíregyházi önkormányzat. Ennek célja, hogy a tehetségmegtartás és -vonzás területén alkalmazott helyi jó gyakorlatokat megismerjék a partnerek. A szakmai programokon túl a résztvevők találkoznak a nyíregyházi fiatalokkal is, akik saját tapasztalataikról is beszámolnak.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/talentmagnet-talalkozo-tiz-orszagbol-erkeztek-vendegek-az-ipari-park-kft.-hez-2021-09-14

 

Összefoglaló – Több ezren látogattak el az idei Tirpák Fesztiválra

Nyolcadik alkalommal szervezték meg Nyíregyházán a Tirpák Fesztivált. Idén új helyszínen, a Sóstói Múzeumfaluban, hagyományos népi ételekkel és programokkal várták az érdeklődőket. A gasztrorendezvény kétnapos volt, több ezren látogatták meg a skanzent a hétvégén.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/osszefoglalo-tobb-ezren-latogattak-el-az-idei-tirpak-fesztivalra-2021-09-20

 

Közel 180 vendég érkezett a Nemzetközi Ifjúsági Találkozóra

Közel 180 vendég érkezett a nyíregyházi testvérvárosi találkozóra, melynek keretében a fiatalokat érintő legfontosabb problémákat dolgozták fel egy háromnapos konferenciasorozat keretében. A témák között szerepelt a környezetvédelem, az érdekképviselet és a véleménynyilvánítás témaköre is, melyekről a Nyíregyházával együttműködő külföldi városokból érkező diákok, pedagógusok és képviselők tartottak előadásokat a szabolcsi megyeszékhelyen.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/kozel-180-vendeg-erkezett-a-nemzetkozi-ifjusagi-talalkozora-2021-09-17


Európai Mobilitási Hét – Újra lesz autómentes nap Nyíregyházán

Nyíregyházán is autómentes nap lesz szeptember 22-én. A felhívásnak már hosszú évekre visszamenő hagyománya van a városban. Ezen a napon a mozgást és a környezetvédelmet is szeretnék népszerűsíteni a zöld civil szervezetek és az önkormányzat. A kezdeményezés 1998-ban Franciaországból indult, az elmúlt években Európa-szerte népszerű rendezvénnyé vált.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/europai-mobilitasi-het-ujra-lesz-automentes-nap-nyiregyhazan-2021-09-15

 

Rekord összeg a civileknek – Október 4-től lehet pályázni a jövő évi forrásokra

Rekord mennyiségű összegre pályázhatnak a civil szervezetek október 4-től. A Nemzeti Együttműködési Alap jövő évi forrása majdnem 11 milliárd forint. A működéstől kezdve az eszközbeszerzésen át akár rendezvények szervezésére is kaphatnak forrást a pályázók. A NEA kerete nagyjából másfél milliárd forinttal nő évenként, ekkora összegről nem rendelkeznek a magánszemélyek, amikor nem ajánlják fel adójuk egy százalékát.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/rekord-osszeg-a-civileknek-oktober-4-tol-lehet-palyazni-a-jovo-evi-forrasokra-2021-09-15

 

Nyíregyháza a pálinka fővárosa – Izgalmas gasztroprogram helyszíne volt a múzeumfalu

Első alkalommal rendeztek Helló Pálinka napot a Sóstói Múzeumfaluban a hétvégén. Nyíregyháza múlt héten több szempontból is a minőségi párlatokról szólt, illetve a pálinka fővárosának is nevezték az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen. A rendezvények folytatódnak, ezen a hétvégén a Tirpák Fesztiválnak biztosít majd helyszínt a szabadtéri skanzen.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/nyiregyhaza-a-palinka-fovarosa-izgalmas-gasztroprogram-helyszine-volt-a-muzeumfalu-2021-09-13

 

NYHApp: még kátyúzásra is használható a városi alkalmazás

Látványos felvételek érkeztek a NYÍRVV-től, mely a néhány héttel ezelőtt útjára indított NYHApp egyik előnyös tulajdonságát emeli ki. A minden mobilkészülékre letölthető telefonos applikáció (és a városüzemeltetés) segítségével tűnt el ugyanis egy kátyú a városban.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/az-nyhapp-meg-katyuzasra-is-hasznalhato-a-varosi-alkalmazas-2021-09-19

 

Készen áll a fűtésre a Nyírtávhő

A Nyírtávhő mintegy 16 ezer lakossági fogyasztót és ezer közületet, üzletet és intézményi fogyasztót szolgál ki Nyíregyházán. A fűtési és a használati meleg víz elszámolási időszaka június végén kezdődött, azt követően pedig megkezdték a cseréjét a városban található 17 ezer okosmérőből annak a 8 ezernek, melyek hitelessége ebben az évben jár le. A Nyíregyházi Távhőszolgáltató Kft. a nyári hónapokban felkészült a 100 százalékos fűtési igény kiszolgálására is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/keszen-all-a-futesre-a-nyirtavho-2021-09-15

 

Családi napot rendezett az ÉFOÉSZ – Kétezren látogattak el közösen az állatparkba

Több mint kétezer fő vett részt az „Ez a mi napunk” Sérült Emberek Napján. Az ÉFOÉSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete már 16 alkalommal szervezett egész napos programot a Nyíregyházi Állatparkban.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/csaladi-napot-rendezett-az-efoesz-ketezren-latogattak-el-kozosen-az-allatparkba-2021-09-13

 

Öregedés művészete – Idén is megszervezték a Szépkorúak Akadémiája előadássorozatot

Öregedés művészete. Ezen a címen hirdette meg ismét a szépkorúaknak szóló ismeretterjesztő előadássorozatot a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. A Váci Mihály Kulturális Központban az idősgondozás aktuális kérdéseiről beszélt szerda délután a nyitóelőadáson Patyán László.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/oregedes-muveszete-iden-is-megszerveztek-a-szepkoruak-akademiaja-eloadassorozatot-2021-09-16

 

A lelki megújulás emlékére – Kereszt az erdőben

Minden, ami körülöttünk van, Isten. A fák, a virágok, a madarak, az emberek... a fák illata éjjel” – olvasta Wass Albert, erdélyi költő sorait a keresztavatón a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója. Az Agrárminisztérium támogatásával 2021-ben 21 keresztet állítanak országszerte az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékére. A Sóstói-erdőben a Mária zarándokút közelében, hogy a jövőben úti cél legyen a kereszt.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/a-lelki-megujulas-emlekere-kereszt-az-erdoben-2021-09-13