Útépítés – Átadták az új körforgalmat a Kállói úton
Fotó: Szarka Lajos

Befejeződött a Tünde utca – Kállói út csomópontban az új körforgalom építése. Az elmúlt időszakban ez a tizennegyedik új körforgalom, amely elkészülhetett Nyíregyházán, ezek mellett pedig 3 közlekedésicsomópont-fejlesztés is megvalósult, amelyek a város gyorsabb és biztonságosabb közlekedését segítik. 

Mintegy 685 millió forintból, százszázalékos támogatottság mellett készülhetett el Nyíregyháza legújabb körforgalma a Kállói út és a Tünde utca csomópontjában, a közlekedésfejlesztési beruházás a Csomópont és kerékpárút fejlesztése Nyíregyházán című pályázat keretében. A körforgalom gyorsítja és biztonságosabbá is teszi a közlekedést a városrészben.

„Amikor egy város életébe kell beavatkozni valamilyen beruházással, akkor általában két szempont van, amit figyelembe kell venni, az egyik, hogy forgalom fenntartása mellett kell a beruházást végrehajtani, hiszen olyan mértékű forgalom van ezeken a csomópontokon, hogy nem lehet lezárni ezeket. Itt is ez volt a helyzet, folyamatosan úgy kellett szervezni a munkát, hogy egy sávon biztosítani kellett a forgalmat. A másik szempont pedig az, hogy nemcsak felül avatkozunk be ilyenkor, hanem az átalakítás magával vonja azt is, hogy a közműveket is ki kell váltani, és nem nagyon lehet tudni, hogy mi van a föld alatt. Ebben az esetben volt egy labdarúgó Eb és egy olimpia, ami a hírközlési kábelek kiváltását meghatározta, ezeket úgy kellett ütemezni, hogy a két esemény közötti 10 napban ezeket a kábeleket ki is tudja váltani” – mondta el Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője.

Folyamatosak a fejlesztések

Az elmúlt években ez a 14. körforgalom, amely elkészülhetett Nyíregyházán – ezt már dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere mondta el a körforgalom átadásán. Hozzátette, a körforgalmak mellett számos csomópontfejlesztés is elkészült a közelmúltban.

„Ez egy nagyon fontos közlekedési útvonal, hiszen Nagykálló irányából nagyon sok autó és teherautó érkezik a város felé, a közlekedésicsomópont-fejlesztések nem léteztek 2010 előtt, ezért a 14 körforgalom mellett 3 közlekedésicsomópont-fejlesztést is megvalósítottunk, a Debreceni út– Kígyó utcán, a Szegfű utcán és a Mező utcán, és ez már érződik a város közlekedési helyzetén. Azért is van szükség ezekre, mert a város fejlődik, a gazdasági, társadalmi fejlődés nyilvánvaló, és ez megjelenik úgy is, hogy nagyon megugrott az üzembe helyezett gépkocsik száma, ergo nagyobb a forgalom, nem szeretnénk, ha balesetek vagy dugók lennének, ezért jó megoldás a körforgalom.”

Következő beruházás

Az átadón elhangzott, a következő beruházás, amely a NIF Zrt.-vel közösen valósulhat meg Nyíregyházán, az a nagykörút déli szakaszát fogja érinteni. Ezt az 1,2 km-es szakaszt 2x2 sávosra bővítik, melyhez már feltételesen kiírták a kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárást, melyet a KE-VÍZ 21 Kft. nyert. A forrásbiztosítást követően 24 hónapon belül kell a nyertes vállalkozónak elkészítenie ezt az útszakaszt.

Kapcsolódó galéria

Kállói-Tünde utcai körforgalom átadó 20210913