TalentMagnet találkozó – Tíz országból érkeztek vendégek az ipari park kft.-hez

Tíz ország harminc partnerének szervezett kétnapos találkozót a nyíregyházi önkormányzat. Ennek célja, hogy a tehetségmegtartás és -vonzás területén alkalmazott helyi jó gyakorlatokat megismerjék a partnerek. A szakmai programokon túl a résztvevők találkoznak a nyíregyházi fiatalokkal is, akik saját tapasztalataikról is beszámolnak.

A pandémiás időszak után ismét lehetőség nyílt a személyes találkozásra a Technológiai Transzfer Központban is. Nyíregyháza a Tehetségmágnes nevű projektben több európai várossal közösen dolgozik azon, hogy vonzóvá tegyék a fiatalok számára szülővárosukat. A program célja, hogy a tehetséges fiatalokat ne csak megtalálják, hanem meg is tartsák, az a tapasztalat ugyanis, hogy sokan miután más városban szereznek diplomát, nem jönnek haza Nyíregyházára, hogy a megszerzett tudásukat itt kamatoztassák. Ennek érdekében a helyi önkormányzat és az ipari park kft. is azon dolgozik, hogy színvonalas munkahelyeket teremtsen és biztosítsa azokat a szolgáltatásokat, amelyek a fiatalok számára prioritást jelentenek. A projekthez tartozó kétnapos programban a helyi jó gyakorlatokat ismerhették meg a partnerek.

Találkozhatnak a fiatalokkal

„Az elmúlt időszakban a pandémia miatt nem volt lehetőség arra, hogy személyesen találkozzunk, márpedig ezeknek a nemzetközi projekteknek az egyik lényegi eleme, hogy a partnerek ellátogassanak más városokba a többi partnerhez és ott a helyi jó gyakorlatokat személyesen is megismerjék, ne csak egy papíron vagy egy videón lássák. Így most, hogy ez a járványhelyzet enyhült, lehetőségünk van a transznacionális találkozót megtartani. A két napnak az a lényege, hogy ami Nyíregyházán a tehetségmegtartás és -vonzás területén folyik, amit az önkormányzat vagy más szervezetek csinálnak, arról egy átfogó képet kapjanak a résztvevők. A két nap alatt lesznek szakmai programok, de szerintem az érdekesebb része az az, hogy lesz lehetőségük arra, hogy leüljenek helyi fiatalokkal beszélni, akik elmesélik, hogy miért jó Nyíregyházán élni, miért jött vissza Nyíregyházára, illetve, hogy szerinte mi az, amit Nyíregyházának még tennie kell azért, hogy még több fiatalt meg tudjon szólítani” – nyilatkozta Bartók Dávid, a Nyíregyházi Ipari Park Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Tehetségbarát Nyíregyháza

Nyíregyháza a napokban nyerte el a Tehetségbarát Önkormányzat díját. Ezt azok a települések kaphatják meg, amelyek alapfeladatukon túl kiemelkedő módon járulnak hozzá a tehetséges fiatalok felkutatásához és támogatásához. A jelenlegi polgármesteri ciklusnak ez az egyik kiemelkedő célja, ennek érdekében 2019-ben a város elfogadta a befektetésösztönzési stratégiát, létrehozott egy szervezetet a helyi gazdaságfejlesztés koordinációjára, ez a Nyíregyházi Ipari Park Nonprofit Kft., az azóta eltelt időben pedig már az ipari terület bővítésére is szükség van a városban.

Városunk előnyei

„Nyíregyháza az egyetlen kelet-magyarországi megyei jogú város, ahol nem csökkent az elmúlt tíz évben a lakosságszám, hanem kis mértékben növekedett” – ismertette dr. Kovács Ferenc. A polgármester azt is hozzátette, a városban az országos átlaghoz képest a korfa jobb, tehát több a fiatal, illetve a szakképzettség is az országos átlag fölött van. Nyíregyháza egy regionális központ, a középiskolások fele nem a városban él, hanem a megye más településeiről jár be, a nagyfoglalkoztató cégek alkalmazottaira is nagyjából hasonló arány jellemző. Jelenleg még kicsi az arányszáma azoknak a fiataloknak, akik felsőfokú tanulmányaik után visszatérnek Nyíregyházára, a városvezetés viszont évek óta ezen dolgozik.

Kapcsolódó galéria

Magnet Talent Nyíregyházán