Nyíregyháza a pálinka fővárosa – Izgalmas gasztroprogram helyszíne volt a múzeumfalu

Első alkalommal rendeztek Helló Pálinka napot a Sóstói Múzeumfaluban a hétvégén. Nyíregyháza múlt héten több szempontból is a minőségi párlatokról szólt, illetve a pálinka fővárosának is nevezték az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen. A rendezvények folytatódnak, ezen a hétvégén a Tirpák Fesztiválnak biztosít majd helyszínt a szabadtéri skanzen.

Janicsák István és a veresegyházi asszonykórus is szórakoztatta a Sóstói Múzeumfalu látogatóit múlt hét szombaton, egy újabb izgalmas gasztroprogram várta az érdeklődőket a skanzenben. Először rendeztek Helló Pálinka napot, ahol az országban elsőként lehetett akár mindegyik eredetvédett magyar pálinkát megkóstolni. A múlt hét több szempontból is a különböző minőségi gyümölcspárlatokról szólt Nyíregyházán, a város biztosított ugyanis helyszínt az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenynek is. A megmérettetésen hangzott el az is, hogy Nyíregyháza a pálinka fővárosa, ezt igazolja, hogy a 13 eredetvédett magyar pálinkából 3 itt, a kereskedelmi forgalomba helyezett minőségi pálinkáknak több mint egyharmada pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében készül – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester a Helló Pálinka rendezvényen. A város pálinkája egy jonatán almából készült gyümölcspárlat, amiről mindenki jó véleménnyel van, aki már kóstolta.

„Ezért is szerveztük ezt a programot ide, ami először egy unikális elemmel is bővült, mert hogy itt van mind a 13 eredetvédett pálinka, emellett a város pálinkája és a máriapócsi keserű pálinka is, ami a Zsindelyes főzdében készül. Ez a program ide is illik, mert egy olyan városban, megyében élünk, ahol nagyon sok a gyümölcs, és a gyümölcs egyik legjobb formája a férfiak számára valószínűleg a pálinka” – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

Tirpák Fesztivál a hétvégén

A programok tovább folytatódnak a múzeumfaluban, ezen a héten szombaton és vasárnap, vagyis szeptember 18-án és 19-én a szabadtéri skanzen biztosít helyszínt a Tirpák Fesztiválnak. A népi ízek mellett a látogatók megkóstolhatják majd a város sütijét, lesz főzőverseny és különböző zenés-táncos színpadi produkció is a hétvégén. A Sóstói Múzeumfalu a hét többi napján is várja a látogatókat, már őszi nyitvatartás szerint, keddtől vasárnapig reggel 9 és délután 5 óra között.