Öregedés művészete – Idén is megszervezték a Szépkorúak Akadémiája előadássorozatot
Fotó: Szarka Lajos

Öregedés művészete. Ezen a címen hirdette meg ismét a szépkorúaknak szóló ismeretterjesztő előadássorozatot a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. A Váci Mihály Kulturális Központban az idősgondozás aktuális kérdéseiről beszélt szerda délután a nyitóelőadáson Patyán László.

 

Sűrű programot kínálnak a szépkorúaknak Nyíregyházán az Öregedés művészete című előadássorozattal. A pandémia miatt elcsúszott tavalyi tervet is bepótolják a Váci Mihály Kulturális Központban, és mostantól december 8-ig minden szerdán várják az érdeklődőket.

Itt nem a család és az unoka a téma, hanem a nagyvilágból érkező hírekről is beszélnek a szakemberek, majd egymás között a vendégek is.

„Ilyenkor boldogok vagyunk nyugdíjasok, hogy egy kicsit kiöltözhetünk, nem otthoni ruhában kell lennünk. Itt a régi ismerősök összetalálkoznak, tudnak kicsit beszélgetni a szünetben. A harmadik, ami nagyon fontos, hogy a memóriánk bizonyos szinten maradjon, hiszen olyan előadásokat hallgatunk, amelyek az emlékezőképességünket karbantartják” – mesélte a nyugdíjas tanítónő, Hudák Veronika.

Tehát programot ajánlanak szeptember 22-ére és 29-ére, majd minden szerda délutánra az őszi-téli hónapokban. A köszöntőben jó néhány témát sorolt a kulturális központ munkatársa.

„Engedjék meg, hogy néhány kedvcsináló témát megemlítsek az őszi-téli időszak rendezvényei közül. Szó lesz az egészségügyi innovációról, Nyíregyháza levegőminőségéről, Nyíregyháza életminőségével kapcsolatos felmérésről, de itt lesz majd a kultúra területéről a Jósa András Múzeum igazgatója és munkatársa” – tájékoztatta a közönséget Lázár István, a Váci Mihály Kulturális Központ munkatársa.

Szó lesz a sorozatban az élet értelmébe vetett időskori hitről, az e-recept lehetőségéről, de még a drónok megjelenéséről is. Az előadássorozat nemcsak az időskorúakat érdeklő témákat öleli fel, de nyomon követi a tudomány fejlődő világát is. A nyitóelőadáson a gerontológia, vagyis az idősgondozás aktuális kérdéseiről szólt a szakember. Az ellátást szervező állami, önkormányzati, egyházi vagy civil szervezetekről, a profit és nonprofit szektorról. 

„Két aktualitása is van ennek az előadásnak. Az egyik az, hogy általában az a tapasztalat, aktív éveiben az ember nem kezd azon gondolkodni, mi lesz akkor, ha segítségre lesz szüksége valamikor. A másik pedig, ami miatt fontos ez, hogy egy olyan időszakon vagyunk túl, mely az ellátórendszereinket, az egészségügyi ellátást és gondozási rendszereinket is érintette. Ezzel kapcsolatos kutatási eredményeket is be fogok mutatni az érdeklődőknek” – fogalmazott dr. Patyán László, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának docense.

Országos kutatásokról és nemzetközi tapasztalatokról is beszélt az Egészségügyi Kar oktatója. Arról, hogyan viselte meg az ellátórendszert és milyen terhelést jelentett a gondozó intézményeknek a pandémia. A rokonoknak, hozzátartozóknak is érdemes érdeklődni és tisztában lenni a lehetőségekkel. A következő előadás jövő szerdán, délután 3 órakor kezdődik, és Nyíregyháza levegőminőségéről szól a Váci Mihály Kulturális Központban.

Kapcsolódó galéria

Öregedés Művészete 20210915