Közel 180 vendég érkezett a Nemzetközi Ifjúsági Találkozóra
Fotó: Szarka Lajos

Közel 180 vendég érkezett a nyíregyházi testvérvárosi találkozóra, melynek keretében a fiatalokat érintő legfontosabb problémákat dolgozták fel egy háromnapos konferenciasorozat keretében. A témák között szerepelt a környezetvédelem, az érdekképviselet és a véleménynyilvánítás témaköre is, melyekről a Nyíregyházával együttműködő külföldi városokból érkező diákok, pedagógusok és képviselők tartottak előadásokat a szabolcsi megyeszékhelyen.

 

Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár angol nyelvű előadása nyitotta meg a szekciómunkát a nyíregyházi testvérvárosi találkozón, melyen egy ifjúsági parlamenti fórum keretében találkozhattak Nyíregyháza testvérvárosainak és együttműködő városainak képviselői.

„Megtisztelő számunkra, hogy közel 180 vendéget fogadhatunk itt, ezen a rendezvényen különböző külföldi országokból, és megtisztelőbb, hogy a nehéz időszak ellenére is eljöttek Nyíregyházára és képviselik városaikat. Fontos ez a testvérvárosi találkozó abból a szempontból is, hogy a már meglévő testvérvárosi kapcsolatokat ápoljuk, nemcsak a döntéshozók, hanem a fiatalok is, és akár új kapcsolatokat is kialakíthassunk” – mondta el Ecsedi Noémi, Nyíregyháza diákpolgármestere.

A fiatalokat érintő lokális és európai uniós problémákról szóltak a szekciómunkák, többek között a környezetvédelem, az érdekképviselet és a véleménynyilvánítás témakörében. A rendezvény hozzájárul ahhoz is, hogy a városvezetés az ifjúságpolitikájába be tudja illeszteni az itt elhangzott észrevételeket – erről már dr. Ulrich Attila beszélt a rendezvényen.

„A személyes kapcsolatoknál nincsen jobb, nem helyettesítheti a digitális kapcsolat, látszott az itt lévő vendégeken is, hogy az igény már erős volt bennük, hogy Nyíregyházán megjelenhessenek. A városvezetés is abban eltökélt, hogy minél többen jöjjenek ide hozzánk, hogy újra bemutatkozhassunk, a fiatal generációnál pedig ez különösen fontos, hiszen ők más gondolatok és életérzések mentén élnek, másabbak az észrevételeik is, és nagyon fontos az, hogy amit ők megbeszélnek a három nap alatt, annak milyen hozadéka lesz városi szinten.”

A nemzetközi találkozón részt vettek többek között Iserlohn, Bielsko-Biala, St. Pölten, Rzeszów, Csíkszentsimon és Szatmárnémeti képviselői is.

Kapcsolódó galéria

Ifjúsági testvérvárosi találkozó Nyíregyházán