Európai Mobilitási Hét – Újra lesz autómentes nap Nyíregyházán
Fotó: Szarka Lajos

Nyíregyházán is autómentes nap lesz szeptember 22-én. A felhívásnak már hosszú évekre visszamenő hagyománya van a városban. Ezen a napon a mozgást és a környezetvédelmet is szeretnék népszerűsíteni a zöld civil szervezetek és az önkormányzat. A kezdeményezés 1998-ban Franciaországból indult, az elmúlt években Európa-szerte népszerű rendezvénnyé vált.

Idén huszadik alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, melynek célja, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Európa legnagyobb közlekedési és környezetvédelmi kampánya egyre népszerűbb Magyarországon is, az ehhez kapcsolódó autómentes napot idén szeptember 22-én tartják Nyíregyházán, melyet számos program kísér majd a város főterén.

„Először a gyerekeket várjuk 1 órától, Pancsi bohóccal és a Gombóc együttessel, aztán az Egészségfejlesztési Iroda jóvoltából balesetszimulációt fogunk bemutatni, egy képzeletbeli diszkóbalesettel, aztán a kerékpáros felvonulás következik, lesz BikeSafe, a programok végén pedig kisorsolunk 4 kerékpárt és egy elektromos rollert az Euro Direct jóvoltából” – mondta el Kazai Béla, a Zöld Kerék Alapítvány elnöke.

Utoljára 2019-ben tartották meg ezt a napot, melyen Magyarország 292 helyszínnel vett részt, és ezzel a harmadik helyet szerezte meg Európa 48 országa közül – ezt már dr. Ulrich Attila alpolgármester mondta el a rendezvényt ismertető sajtótájékoztatón.

„Európa, Magyarország és Nyíregyháza szempontjából ez azért fontos, mert a környezettudatos nevelésre minél korábban fel kell hívni a figyelmet. Nyilvánvaló, hogy az autómentes naptól nem lesz kevesebb autó az utakon, hiszen a különböző élethelyzetek megkívánják, hogy az ember járművel közlekedjen, de ha az ember szétnéz, láthat olyan környezetvédelmi stratégiákat, autóipari irányvonalat, amely mind a levegő szennyezettségének, a környezet megkímélésének az irányába hat.”

Az alpolgármester hozzátette, Nyíregyháza a folyamatos faültetésekkel, majd jövőre egy erdő ültetésével, a kerékpárutak növelésével, a körforgalmak építésével, valamint a CNG gázüzemű buszok beszerzésével mind a város levegőjének védelmét szolgálja, azonban ehhez széles társadalmi összefogásra van szükség, melynek ismertetését már a gyerekkorban el kell elkezdeni.

Részletes programok a plakáton:

Kapcsolódó galéria

Autómentes nap 2021 beharangozó