Összefoglaló – Több ezren látogattak el az idei Tirpák Fesztiválra
Fotó: Szarka Lajos

Nyolcadik alkalommal szervezték meg Nyíregyházán a Tirpák Fesztivált. Idén új helyszínen, a Sóstói Múzeumfaluban, hagyományos népi ételekkel és programokkal várták az érdeklődőket. A gasztrorendezvény kétnapos volt, több ezren látogatták meg a skanzent a hétvégén.

Igazi hagyományos ételek és ízek várták a nyolcadik Tirpák Fesztivál látogatóit hétvégén. Egy év kihagyás után, idén új helyszínen, a Sóstói Múzeumfaluban szervezték meg a kétnapos gasztrorendezvényt. Az érdeklődők több mint 50-féle étel közül választhattak.

Fotó: Trifonov Éva

A hagyományos ételek mellett – mint a lapcsánka, töltött káposzta, sztrapacska – vannak különlegesebb ételek, például a puliszka töltve vagy töltelék nélkül, bárányhúsból készült ételek, és megtalálhatóak a dióból és szilvából készült sütemények is. Én azt remélem, hogy akik itt vannak, jól érzik magukat – mondta el dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

A Tirpák Fesztivál iránt óriási volt az érdeklődés. Egész nap, folyamatosan érkeztek a látogatók.

Én nagyon szeretem az ilyen rendezvényeket. Mi Kótajból jöttünk a kolléganőmmel, mert 2019-ben voltunk a Böllér Fesztiválon is és nagyon megtetszett, ezért úgy döntöttünk, hogy most erre is eljövünk – mondta el Lázi Katalin résztvevő.

Fotó: Trifonov Éva

A környéken élőkön kívül külföldi vendégek is részt vettek a fesztiválon és érdeklődve várták a hagyományos magyar ételek kóstolását. A nyíregyházi Lego gyár igazgatója nyáron költözött Dániából a városba.

Nagyon ízletesnek néznek ki az ételek és alig várom, hogy néhányat megkóstoljak közülük – mondta el Chresten Bruun, a nyíregyházi Lego gyár igazgatója.

A fesztivál helyszínt biztosított a Testvérvárosi Ifjúsági Találkozónak, ezen felül Nyíregyháza és Szatmárnémeti polgármestere aláírásukkal megerősítették a két város közötti 20 éves együttműködést. Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere az aláírást követően elmondta, sikerült megtölteni tartalommal az elmúlt 20 éves testvérvárosi kapcsolatot, hiszen virágzó kulturális, oktatási és sportegyüttműködések vannak, uniós pályázatokat is sikerült közösen lehívni és ezen az úton kell tovább menni.

– Mind a két kislányom itt született Nyíregyházán, tehát közel áll hozzám a város érzelmileg is. Látom azt, hogy az utóbbi időben még dinamikusabban fejlődik, polgármester úr a munkásságával azt mutatja, hogy abban hisz, amiben én, meg kell töltenünk a várost élettel, mert így tudunk otthont teremteni itt, a Kárpát-medencében – tette hozzá Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a rendezvényen elmondta, továbbra is az a célja, hogy Nyíregyháza folyamatosan fejlődjön és ezért mindent megtesz a városvezetés.

Fotó: Trifonov Éva

Nagyon sok lemaradása volt a városnak, ebből már sok mindent sikerült behozni, de még nem mindent. Új lehetőségek is nyíltak, azokat szeretnénk kihasználni. Minden egy irányba mutat, hogy a nyíregyháziak jól érezzék magukat. Külön kiemelném a fiatalokat, akiket várunk vissza. Ennek a ciklusnak a meghirdetett polgármesteri programja, hogy a gazdaságfejlesztés színvonalas, szakképzett munkaerőt igénylő, de jól fizető munkahelyek sokaságának megteremtése a városunkban. A lakhatás legyen biztosítva, és legyen egy olyan város, ahol jól érzik magukat a fiatalok – tette hozzá dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Képviseltették magukat a rendezvényen a Testvér- és Partnervárosi Találkozón részt vevő külföldi delegációk és képviselőik, akik már több napot eltöltöttek Nyíregyházán.

– Bízom benne, hogy sokáig együtt fogunk tudni működni még Nyíregyháza városával, és ahogy Nyíregyháza szlogenében van, Nyíregyháza többet ad!, én úgy gondolom, hogy ebből is többet ad: barátságból, kapcsolatokból és ebből a szellemiségből, ami ezt a várost átjárja – mondta el dr. Boczán Ferenc, Nagykapos alpolgármestere.

Iserlohn és Nyíregyháza polgármestere közös videóüzenetet is készített, kiemelve az elmúlt 30 éves együttműködést.

A Tirpák Fesztivál legkedveltebb része, a város süteményének megkóstolása.

– Nagyon várjuk a város süteményét, tavalyelőtt ettünk utoljára a város tortájából, most pedig erre a süteményre nagyon kíváncsiak vagyunk, biztos nagyon finom, mert ránézésre is nagyon gusztusosnak tűnik – mondta el Szabó Józsefné résztvevő.

Fotó: Szarka Lajos

Idén is a Sipkay Barna középiskola készítette a desszertet, ez alkalommal 1600 adag szilvás-diós tirpák pitét osztottak ki.

A rendezvény vasárnap is folytatódott a Sóstói Múzeumfaluban, a második napon 25 civil főzőcsapat kínált hagyományos tirpák ételeket és mérte össze főzőtudását.

 

Kapcsolódó galériák:

► Tirpák Fesztivál 2021 - megnyitó

► Tirpák Fesztivál 2021

 Tirpák Fesztivál 20210918 délután

► Tirpák Fesztivál 2021 - vasárnap

► Tirpák Fesztivál 20210919 délután

Kapcsolódó galéria

Tirpák Fesztivál 2021 - megnyitó