Rekord összeg a civileknek – Október 4-től lehet pályázni a jövő évi forrásokra

Rekord mennyiségű összegre pályázhatnak a civil szervezetek október 4-től. A Nemzeti Együttműködési Alap jövő évi forrása majdnem 11 milliárd forint. A működéstől kezdve az eszközbeszerzésen át akár rendezvények szervezésére is kaphatnak forrást a pályázók. A NEA kerete nagyjából másfél milliárd forinttal nő évenként, ekkora összegről nem rendelkeznek a magánszemélyek, amikor nem ajánlják fel adójuk egy százalékát.

 

Nyíregyháza volt a Civil Info 2022 országos tájékoztató sorozat legutóbbi állomása, a megyeházán várták az érdeklődő szervezeteket. A magánemberek nagy részének is van valamilyen civil szervezeti aktivitása, akár ha csak az adó egy százalékának felajánlására gondolunk. A társadalom fontos részét képezik a különböző alapítványok és egyesületek, értéket teremtenek, segítenek és közösségeket hoznak létre.

Civilek Nyíregyházán

A civil szervezetek Nyíregyháza számára is fontosak, több mint 200 működik a városban, őket mintegy 25 millió forinttal támogatja évente az önkormányzat is.

„Gondolom, azt mindannyian úgy gondoljuk, hogy a másfél éves járványhelyzet után még nagyobb jelentősége van ezeknek a támogatásoknak, nézek államtitkár úrra, aki mindig szívesen jön hozzánk és soha nem üres kézzel. Ne engedjük, hogy bármit is visszavigyen, mert itt nagyon jó helyre kerül. Nyíregyházáról tudok hitelesen beszélni, nekem mindig nagy öröm, hogy ilyen felelősséggel gazdálkodó, egyre sikeresebben pályázó és nagyon fontos tevékenységet végző civil szervezeteink vannak és nagyon szép számban” – mondta köszöntőjében dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Rekord összegű a keret

Országos szinten mintegy 60 ezer civil szervezet van, ezek nagy része aktív. A Nemzeti Együttműködési Alap pályázatain évente nagyjából 15-20 ezren indulnak. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az egyik legaktívabb régió az országban, tízezer körüli a civil szervezetek száma és a pályázati szereplések alapján mindig benne van az első háromban, ide érkezik az egyik legtöbb forrás. A megyeházi tájékoztatón elhangzott a civileket érintő legfontosabb dátum is, október negyedikén nyílnak a NEA jövő évi pályázati lehetőségei. A működéstől kezdve az eszközbeszerzésen át akár rendezvények szervezésére is kaphatnak forrást a pályázók. 2022-ben soha nem látott összeget, 10,8 milliárd forintot osztanak szét a jelentkező civil szervezetek között.

Változások 2022-ben

Több pozitív változást is hoz a következő év.

„Ha valaki elindul a pályázaton, az összevont pályázaton, tehát egy nagyobb tételre szeretne forrást szerezni, akkor van egy olyan rubrika, ahol be tudja x-elni, hogy egyébként, ha nem nyerne, akkor kéri-e azt a 150 ezer forintot, ami a nem nyerteseknek jár, tehát, aki megdolgozott érte, letette a pályázatot az asztalra, az is tud legalább 150 ezer forintot hazavinni, még ha nem is tudta megnyerni a pályázatot. Ezen kívül az egyszerűsített pályázaton belül 300 ezer forint volt eddig a keret pályázatonként, ez most 350 ezer forint lesz” – nyilatkozta Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságának helyettes államtitkára.

Forrás a civileknek

Ebben az évben nagy érdeklődés mellett lebonyolították a Falusi és Városi Civil Alap pályázatait is, erre 5-5 milliárd forint állt rendelkezésre – tette hozzá az államtitkár. A Nemzeti Együttműködési Alap kerete nagyjából másfél milliárd forinttal nő évenként, ekkora összegről nem rendelkeznek a magánszemélyek a civil szervezetek javára. Így amikor valaki nem ajánlja fel adója egy százalékát, az ő összege bekerül ebbe a közös alapba, amit a szervezetek között osztanak ki.

Kapcsolódó galéria

Civil fórum Nyíregyházán