A lelki megújulás emlékére – Kereszt az erdőben

Minden, ami körülöttünk van, Isten. A fák, a virágok, a madarak, az emberek... a fák illata éjjel” – olvasta Wass Albert, erdélyi költő sorait a keresztavatón a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója. Az Agrárminisztérium támogatásával 2021-ben 21 keresztet állítanak országszerte az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékére. A Sóstói-erdőben a Mária zarándokút közelében, hogy a jövőben úti cél legyen a kereszt.

„Azért döntöttünk úgy, hogy ezen a helyen állítjuk ezt a keresztet, mert egy olyan erdőgazdasági társaságról van szó, amelynek a székhelye Nyíregyházán van, és akartunk egy olyan ikonikus helyet találni, amely méltó a kereszthez. Egy olyan emblematikus helyet, amelyet minden nyíregyházi szívesen az emlékébe, a szívébe zár. Olyan felemelő érzéssel gondolnak a Sóstói-erdőre a nyíregyháziak, mint amilyen Magyarországnak volt az Eucharisztikus Kongresszus megrendezése, amit jelentett” – mondta köszöntőjében dr. Szalacsi Árpád, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

A Gúthi-erdő kocsányos tölgyéből faragták azt a négy méter magas keresztet, melyet egyházi méltóság áldott meg a papság támogatásával az önkormányzat képviselői és az erdészek jelenlétében a Sóstói-erdőben. A törekvések szerint 2030-ra 27% lesz hazánk területén az erdősítés. Az elmúlt 30 évben 200 ezer hektár erdőt telepítettek, és aki fát ültet, az bízik a jövőben – hangzott el az ünnepségen. És az is, hogy az elmúlt időszakban, a bezártság idején nagyot nőtt az erdőt látogató emberek száma. Ahogy a hívők mondják, az erdő a Teremtővel való találkozás helye.

„A Miniszterelnökség kezdeményezte – Soltész Miklós államtitkár úr vetette fel –, ez az ötlet gyökeret vert, hiszen az Agrárminisztérium azonnal a kezdeményezés mögé állt, és a 21 állami erdőgazdaság 2021-ben 21 helyszínen állított emlékkeresztet az 52. Eucharisztikus Világkongresszus emlékére. Emlékül, hiszen nagyon régen, 1938-ban volt utoljára ilyen nagy világkongresszus Magyarországon, és bízunk benne, hogy ezek a keresztek ugyanilyen hosszan fogják még emlékeztetni azokat, akik nemcsak testi, de lelki feltöltődésre is vágynak a magyar erdőkben, hogy volt egy ilyen világkongresszus Magyarországon” – nyilatkozta Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára.

Ezek a keresztek kicsit közelebb hozzák majd az eget a Földhöz – fogalmazott a helyettes államtitkár. A gondolatok pedig egybecsengenek az egyház teremtés tanításával.

„A szentírás tanítása szerint a Jóisten jelen van a teremtett világban, és ez felismerhető. A kereszt – ez a fakereszt –, amit a mai napon felállítottak, nagyon szépen szemlélteti, hogy ez a kereszt valamikor az erdő részeként, faként állt, és abból ki lett alakítva, mint kereszt. Megmutatva, hogy jelen van az életünkben a Jóisten. Én tiszta szívből kívánom, hogy ez a jelenlét töltse be mindazoknak az életét, akik a kereszt előtt elhaladnak, és szeretettel gondolnak a teremtett világra és a Jóistenre” – vélekedett Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke. 

A világkongresszus kapcsán a bíboros szavait idézte a megyés püspök, mely szerint reményeinket meghaladta a kongresszus, és a magyar emberek hozzáállása. Ez mindannyiunk számára egy életre szóló élmény, mely nyomot hagyott bennünk.