Testvér- és Partnervárosi Polgármesteri Találkozó Nyíregyházán
Fotó: Szarka Lajos

A pandémiás időszak miatt hosszú idő után, szeptember 16–20. között, Nyíregyháza egy igazán jelentős nemzetközi találkozónak lehet a házigazdája. A találkozóra Iserlohn, Rzeszów, Szatmárnémeti, St. Pölten, Gorlice, Prešov, Bielsko-Biala, Beregszász, Ivano-Frankivsk és Nagykapos delegációi érkeztek a szabolcsi megyeszékhelyre, hogy a Tirpák Fesztivál keretében rendezett Testvér- és Partnervárosi Polgármesteri Találkozón vegyenek részt.

Ismét személyesen

Hosszú idő után vált lehetségessé, hogy ismét személyesen találkozzanak Nyíregyháza testvér- és partnervárosainak képviselői. A Tirpák Fesztivál idejére tervezett találkozó legfőbb célja, hogy a partnerek jobban megismerhessék egymást, új lendületet kapjanak a nemzetközi kapcsolatok, valamint hogy tovább lehessen építeni az elmúlt években elért eredményeket. Az együttműködések erősítése mellett a baráti kapcsolatok ápolása is kiemelt szerepet kap a hétvégi eseményen. Pénteken, a városházán tartott rendezvényen dr. Kovács Ferenc polgármester arról számolt be a Testvér- és Partnervárosi Polgármesteri Találkozó megnyitóján, hogy az elmúlt időszakban a pandémia nehézségei ellenére is folyamatosak voltak a fejlesztések Nyíregyházán.

„Nyíregyházán a nagyon szigorú védelmi intézkedések mellett is jól működött a város, nem álltak le a fejlesztések, jelenleg is több mint 30 helyen folyik valamilyen beruházás. Azt is szeretném elmondani, hogy számunkra nagyon fontosak a testvérvárosi kapcsolataink, és mi készülünk arra, hogy amint lehet, folytassuk azt a nagyon széles körű élő kapcsolatrendszert, amelyet a különböző intézményeink folytattak, különböző találkozókkal, és nemsokára indul az új EU-s időszak, remélem, hogy újra együtt tudunk majd pályázatokat benyújtani” – mondta el nyitóbeszédében dr. Kovács Ferenc polgármester.

Testvérvárosi megállapodások

Az együttműködési megállapodások megerősítésére is sor került a jubiláló városokkal, így Nyíregyháza és Iserlohn 30 éves, Nyíregyháza és Rzeszów 25 éves, Nyíregyháza és St. Pölten 20 éves, valamint Nyíregyháza és Gorlice 15 éves kapcsolata alkalmából újabb nyilatkozatokat írtak alá a felek az együttműködés meghosszabbítására és megerősítésére.

„Az együttműködésünk kezdete óta a városaink hidat építettek egymás között. A partnerségünk a kultúra mezején jött létre, mára már 35 éve létezik, és még mindig folyamatosan meg van töltve élettel. A diákcsere programok mellett a különböző szintű kulturális, zenei és sportprogramok határozzák meg a partnerségünket, melynek részét képezi a testvérvárosi együttműködésen dolgozó önkéntesek munkája is. Nyíregyháza ezek mellett mindig is Iserlohn megbízható partnere volt az uniós programokban” – méltatta a testvérvárosi kapcsolatot Michael Joithe, Iserlohn polgármestere.

Régi kapcsolatok

A találkozón Nyíregyháza 25 éves testvérvárosa, Rzeszów alpolgármestere, Jolanta Kaźmierczak is részt vett, aki elmondta, már számtalan szép emléket köszönhetnek egymásnak a városok.

„Nyíregyháza és Rzeszów negyedszázada dolgozik együtt a kultúráért, a tudományért és a gazdaságért, és számos, a városaink lakói számára fontos ügyért. A 2021-es év különösen jelentős számunkra, hiszen a városaink közötti partnerségi megállapodás aláírásának 25. évfordulóját ünnepeljük. Köszönjük az együttműködést, és mindenekelőtt a barátságot és a nyitottságot minden közös projekt megvalósítására.”

Baráti kapcsolatok

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere a 2007 óta tartó konstruktív és baráti kapcsolatot méltatta a Testvér- és Partnervárosi Polgármesteri Találkozón.

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy ez alatt az idő alatt nagyon gazdag tartalommal tudtuk feltölteni ezt a kapcsolatot, van egy közös vállalatunk, amit Nyíregyháza önkormányzata önzetlenül, és nem mindig a gazdasági alapokra építve támogat, mivel nehéz helyzetben vagyunk, és ha csak a cash-flow-t vennénk figyelembe, akkor ezt régen fel kellett volna számolnunk. Ennek ellenére a baráti kapcsolatunknak köszönhetően Nyíregyháza polgármestere ezt a vállalatot támogatja, a Nyírségvíz és a beregszászi vállalatunk hatékonyan tud mégis tovább működni, annak a gazdasági mutatóit évről évre tudja gyarapítani.” 

Az ukrajnai Ivano-Frankivsk város alpolgármestere, Vitenko Mykola elmondta, a két város között széles körű az együttműködés, amely folyamatosan fejlődik. Az elmúlt időszakban számos területen, többek között a kultúrában, a szociális és gazdasági területen, valamint az üzleti életben és a közös projektekben is értek el sikereket a testvérvárosok. 

„Egy hosszabb szünet után végre újra látjuk a lehetőségeket arra, hogy a városaink polgármesterei az együttműködésüket egy újabb szintre emeljék, köszönjük ennek a lehetőségét.”

Ifjúsági találkozó

Ezzel egy időben egy sikeres projekt keretében megvalósuló Nemzetközi Ifjúsági Találkozónak is otthont ad Nyíregyháza, melyre több országból, jelentős létszámú, mintegy 180 fiatal érkezett városunkba.

Kapcsolódó galéria

Testvérvárosi találkozó a Városházán 2021