Hírösszefoglaló: polgármesteri évértékelés, szociális tűzifaprogram, felújítás és fesztiválbejelentés
Fotó: Illusztráció

Ez is történt az elmúlt héten Nyíregyházán. A legfontosabb hírek egy helyen!

 

Polgármesteri évértékelés – A jelek alapján jó befektetői helynek tűnik Nyíregyháza

A nívós munkahelyek teremtésének megalapozása az ipari park bővítésével, újabb jelentős előrelépés az utak felújításában, hasznos és látványos kulturális, sport- és turisztikai fejlesztések – ezek is jellemezték az elmúlt esztendőt a polgármester szerint. Dr. Kovács Ferencet arra kértük, hogy a teljesség igénye nélkül pillantson vissza 2021-re, aki kijelentette, a visszajelzések alapján jó befektetői helynek tűnik Nyíregyháza, s tavaly is több területen jelentőset léptünk előre.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/polgarmesteri-evertekeles-a-jelek-alapjan-jo-befektetoi-helynek-tunik-nyiregyhaza-2022-01-19

pm.jpg

Még tart a szociális tűzifaprogram – Eddig 550 családnak tudott segíteni az önkormányzat

Több mint 550 nyíregyházi családnak tudtak eddig segíteni az idei szociális tűzifaprogramban. Az érintettek 5 mázsa tüzelőanyagot igényelhetnek a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központon keresztül, az elszállítást viszont mindenkinek egyénileg kell megoldani.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/meg-tart-a-szocialis-tuzifaprogram-eddig-550-csaladnak-tudott-segiteni-az-onkormanyzat-2022-01-17

fa.jpg

Három általános iskola tornaterme modernizálódott

Az orosi, a sóstóhegyi és a borbányai általános iskola tornaterme újult meg közel 200 millió forintból a Magyar Kézilabda Szövetség Országos Tornaterem Felújítási Programja keretében. Mindhárom teremben megújult a sportparketta, új kézilabdakapukat helyeztek el és energetikai fejlesztések is megvalósultak.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/harom-altalanos-iskola-tornaterme-modernizalodott-2022-01-19

tornaterem.jpg

Újra lesz disznótoros fesztivál a múzeumfaluban!

A tavalyi szabályozások nem tették lehetővé a disznótoros fesztivál megtartását. Idén nagy óvatossággal, koncertek és a zenés-táncos részek elhagyásával már szervezik február 19-re a IV. Nyírségi Disznótoros Fesztivált, ami a XX. Nemzetközi Böllérverseny is egyben.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/ujra-lesz-disznotoros-fesztival-a-muzeumfaluban-2022-01-21

diszno.jpg

Bee friendly – Barátságban a méhekkel, a V4-ek támogatásával

Nyíregyháza, lengyel testvérvárosa, Rzeszów kezdeményezésére, a Visegrádi Alap, a V4 támogatásával részt vesz a Barátságban a méhekkel pályázatban. Lengyelország, Szlovákia, Ukrajna és Magyarország városai, azok méhész szakemberei szervezik a 2021 októberétől 2022 május végéig zajló programot, mely a lakosság körében kialakuló méhbarát hozzáállást hivatott erősíteni, főképp az oktatás során az iskolákban. Szemlélet – és tudatformáló folyamat ez, a jövő generációinak javára.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/bee-friendly-baratsagban-a-mehekkel-a-v4-ek-tamogatasaval-2022-01-20

bee.jpg

Gazdasági rekordok 2021-ben – Kétmilliárd forintos beruházást adtak át Napkoron

A foglalkoztatás, a beruházások és az export nemzetgazdasági rekordja is megdőlt 2021-ben Magyarországon. Ezt a külgazdasági és külügyminiszter közölte Napkoron, ahol kedd reggel adták át a magyar acélgyártás egy kiemelkedő cégének a legújabb gyártócsarnokát. A Gémtech Kft. 900 millió forint támogatást kapott az összesen 2 milliárd forintos beruházáshoz.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/gazdasagi-rekordok-2021-ben-ketmilliard-forintos-beruhazast-adtak-at-napkoron-2022-01-18

gazdasági rekord.jpg

Lakástűz – Az Árpád utcán keletkezett tűz vasárnap

Kigyulladt egy lakás Nyíregyházán az Árpád utcán vasárnap reggel. Nem sokkal fél 9 után érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint a társasház harmadik emeleti lakásából füst szivárog. A helyi hivatásos tűzoltók gyors beavatkozása ellenére már nem lehetett segíteni a tűzből kimenekített férfin, aki a helyszínen életet vesztette.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/lakastuz-az-arpad-utcan-keletkezett-tuz-vasarnap-2022-01-17

tuz.jpg

Oltási akció – Előzetes regisztráció nélkül oltanak a hétvégére kijelölt háziorvosok

Folytatódik a Települési Oltási Akciónapok. Január valamennyi hétvégéjén – péntek délután és szombaton – előzetes regisztráció nélkül vehetik fel a COVID elleni védőoltást. Szükséges és célszerű azonban a tervezhetőség miatt egyeztetni a háziorvossal. Az e hétvégi nyíregyházi ügyeletesek névsorát a városi webportálon és az alapellátás oldalán is megtalálják.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/oltasi-akcio-elozetes-regisztracio-nelkul-oltanak-a-hetvegere-kijelolt-haziorvosok-2022-01-20

oltas.jpg

Kisorsolták a nyerteseket – Több mint 300 fenyőt adtak le a hulladékudvarokban

Kisorsolták a karácsonyfagyűjtő akció nyerteseit a hétvégén. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a NYÍRVV Nonprofit Kft. szervezte a kezdeményezést, vágott és töves fenyőket vártak a lakosságtól. Aktívak voltak a nyíregyháziak, több mint 300 fenyőt vittek el a hulladékudvarokba.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/kisorsoltak-a-nyerteseket-tobb-mint-300-fenyot-vittek-el-a-hulladekudvarokba-2022-01-17

sorsolas.jpg

Választások áprilisban – A legfontosabb tudnivalók és határidők egy helyen

Országgyűlési választások és népszavazás is lesz 2022. április 3-án. Áder János köztársasági elnök egy napra tűzte ki a két voksolást, mintegy 8,2 millió választópolgárt várnak az urnákhoz. Az egyéni választókerületek jelöltjeire, valamint országos pártlistákra szavazhatunk tavasszal, a gyermekvédelmi népszavazáson pedig négy kérdésre válaszolhatnak az állampolgárok.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/valasztasok-aprilisban-a-legfontosabb-tudnivalok-es-hataridok-egy-helyen-2022-01-19

valasztas.jpg

Kamaratárlat nyílt Kállay Miklós leveleiből – Február 4-ig várják a látogatókat

Levelek a miniszterelnöktől címmel nyílt kamaratárlat a Kállay-házban. A magyar kultúra napja és Kállay Miklós miniszterelnök születésének 135. évfordulója alkalmából válogattak a kormányfő magánlevelezései, illetve személyes tárgyai között a kiállítás elkészítéséhez. A pénteken nyílt tárlat február 4-ig látogatható, de még február elsején egy újabb is érkezik a Kállay-házba.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/kamaratarlat-nyilt-kallay-miklos-leveleibol-februar-4-ig-varjak-a-latogatokat-2022-01-21

kallay.jpg

Könyvtári felújítás – Korszerűsödik a gyermekrészleg és az örökösföldi fiókintézmény

Több tízmilliós nagyságrendű felújítás zajlik hónapok óta a Móricz Zsigmond könyvtár különböző részlegeiben. Érinti a munka a gyermekkönyvtárat, illetve az Örökösföldi fiókkönyvtárat. Lámpa- és polccsere történt a belvárosi épületben, míg a Fazekas János téren akadálymentesítették az épületet, és új olvasókuckót alakítottak ki a földszinti térben.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/konyvtari-felujitas-korszerusodik-a-gyermekreszleg-es-az-orokosfoldi-fiokintezmeny-2022-01-17

konyvtar.jpg

Tervezett mentőakció: a vékony jégen ketten is beszakadtak

Két embert is ki kellett menteni ma a Bujtosi-tóból a tűzoltóknak, mert beszakadt alattuk a vékony jég. Szerencsére a mentés csak az éves, tervezett gyakorlat része volt.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/tervezett-mentoakcio-a-vekony-jegen-ketten-is-beszakadtak-2022-01-18

jegrol.jpg

Városszépítő akció idén is – Fákat, virágokat és cserjéket oszt a NYÍRVV

2022-ben is meghirdeti a városüzemeltetési társaság az „Ültess egy fát a holnapért” akciót. A városszépítő kezdeményezésben a NYÍRVV díszfákat és díszcserjéket ad a lakosságnak, illetve önkormányzati intézményeknek. A pályázatra február 15-ig lehet jelentkezni.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/varosszepito-akcio-iden-is-fakat-viragokat-es-cserjeket-oszt-a-nyirvv-2022-01-18

zold.jpg

Jégpályák Éjszakája Nyíregyházán

Január utolsó előtti hétvégéjén országszerte több mint negyven helyszínen rendezik meg az Allianz Jégpályák Éjszakáját. Nyíregyházán ezen a napon a Városi Jégpálya meghosszabbított nyitvatartással 21.30–23.00, illetve 23.30–01.00 óra között várja a korcsolyázókat. A helyszínen éjszakába nyúlóan tartanak a programok a Nyíregyházi Sportcentrum szervezésében a Szabolcsi Sólymok Jégsport Egyesület közreműködésével, ahol a korcsolyázók megismerkedhetnek a jégkorongozás alapjaival, a bátrabbak pedig magukra ölthetik a jégkorongos felszerelést is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/jegpalyak-ejszakaja-nyiregyhazan-2022-01-21

jeg.jpg