Lakástűz – Az Árpád utcán keletkezett tűz vasárnap

Kigyulladt egy lakás Nyíregyházán az Árpád utcán vasárnap reggel. Nem sokkal fél 9 után érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint a társasház harmadik emeleti lakásából füst szivárog. A helyi hivatásos tűzoltók gyors beavatkozása ellenére már nem lehetett segíteni a tűzből kimenekített férfin, aki a helyszínen életet vesztette. 

Talán megdöbbentő, hogy a lakástüzek 99 százaléka valamilyen emberi mulasztás miatt alakul ki, ennél az esetnél is hangsúlyozandó, hogy nem érdemes hulladékot és éghető dolgokat felhalmozni az otthonunkban, egy elektromos meghibásodás is állhat ilyenkor a lakástüzek hátterében.

2021-ben több jelentős lakástűzhöz riasztották a nyíregyházi tűzoltókat, közülük kettő történt panelépületben. Tavasszal Örökösföldön, az év végén pedig a Jósavárosban keletkezett tűz. A szakértők azt mondják, a lakástüzek esetén legtöbbször a füstmérgezés végez az áldozatokkal.

Vasárnap reggel, nem sokkal fél 9 után érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint egy nyíregyházi, Árpád utcai társasház harmadik emeleti lakásából füst szivárog. A helyi hivatásos tűzoltók négy járművel percek alatt a helyszínre értek. A tűzzel érintett lakás szobájában bútorok és felhalmozott hulladék égett, onnan egy embert kimentettek a tűzoltók. A gyors beavatkozás ellenére már nem lehetett segíteni rajta, a helyszínen életét vesztette. A sűrű füsttel teli lépcsőházból a lakókat a szomszédos lépcsőházba kísérték át a melegedőbusz kiérkezéséig. A katasztrófavédelem a tűz pontos keletkezési idejét, helyét és okát vizsgálja” – mondta el Rutkai-Dér Vivien, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A sűrű füsttel teli lépcsőházból a lakókat a szomszédos lépcsőházba kísérték át a melegedőbusz kiérkezéséig. A katasztrófavédelem a tűz pontos keletkezési idejét, helyét és okát továbbra is vizsgálja.

Megelőzés

A szakértők felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy egy füstérzékelő felszerelésével megelőzhetők a halálesetek, a statisztikák szerint ugyanis olyan lakásban, ahol fel volt szerelve érzékelő, még nem történt halálos baleset.