Újra lesz disznótoros fesztivál a múzeumfaluban!

A tavalyi szabályozások nem tették lehetővé a disznótoros fesztivál megtartását. Idén nagy óvatossággal, koncertek és a zenés-táncos részek elhagyásával már szervezik február 19-re a IV. Nyírségi Disznótoros Fesztivált, ami a XX. Nemzetközi Böllérverseny is egyben.

Az idei disznótoros fesztivál főszerepében a gasztronómia áll majd, fellépők és programok nélkül. Az egynaposra tervezett rendezvényt várhatóan díjmentes belépéssel lehet majd látogatni, a disznóvágásos ínyencségeket kínáló szombati rendezvényre pedig várhatóan ingyenes buszjáratok is indulnak majd Sóstóra.

Tervezzük, hogy február 19-én a Sóstói Múzeumfaluban ismét megrendezzük majd a disznótoros fesztivált, már negyedik alkalommal. Nem lesznek zenei fellépők, csak egy disznóvágás és disznótoros fesztivál, farsangi hagyományokkal kiegészítve. Felvettük a kapcsolatot Moháccsal és a mohácsi busókkal, úgy tervezzük, hogy érkeznek hozzánk busók és Panyoláról a szatmári télűzők. Már 13-14 csapat jelezte az indulási szándékát, mi pedig úgy tervezzük, hogy maradna az ingyenes buszjárat, így várhatóan térítésmentesen ki lehet majd jönni a Sóstói Múzeumfaluba” – mondta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A tervek szerint az egész nap díjmentesen lesz látogatható, és egy kóstolójeggyel lehet majd a disznóságokból enni. Mivel szabadtéri rendezvényről van szó, az alpolgármester szerint mindenki maga dönthet majd a maszkhasználatról, és a védettséget sem fogják ellenőrizni. Jelen pillanatban egy ilyen rendezvényen ez sem kötelező, ami persze változhat február 19-éig – tette hozzá az alpolgármester, aki elmondta, a következő napokban is várják még a jelentkezőket.

Van ennek egy hivatalos honlapja, ott lehet érdeklődni és jelentkezni, nagyon szigorú szabályok vonatkoznak a disznóvágásra és a hús bevitelére, ez Covid előtt is így volt és most is így van. Így akik jelentkeznének, mindenképpen tájékozódjanak a honlapon, vagy a fesztivál szervezőinél.”

A szervezők azon csapatok jelentkezését várják a február 19-ei rendezvényre, melynek tagjai akár versenybe is szállnának, és átélnék a régi vágások hangulatát.