Gazdasági rekordok 2021-ben – Kétmilliárd forintos beruházást adtak át Napkoron

A foglalkoztatás, a beruházások és az export nemzetgazdasági rekordja is megdőlt 2021-ben Magyarországon. Ezt a külgazdasági és külügyminiszter közölte Napkoron, ahol kedd reggel adták át a magyar acélgyártás egy kiemelkedő cégének a legújabb gyártócsarnokát. A Gémtech Kft. 900 millió forint támogatást kapott az összesen 2 milliárd forintos beruházáshoz.

A magyar gép- és acélszerkezet ipar egyik vezető vállalata működik Napkoron. A Gémtech Kft. 100 százalékban hazai cég, fő profilja az acélszerkezet-gyártás, hegesztés és gépi forgácsolás, extrém méretű acélszerkezetek készülnek ezentúl már kilenc gyártócsarnokban. A kilencedik részleget kedden adta át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Milliárdos beruházás

A kétmilliárd forintos beruházáshoz 900 millió forint támogatást kaptak a kormánytól, ebből az összegből épülhetett az 1200 négyzetméteres új csarnok, 60 darab hegesztőbázissal.

Büszkén hangoztatjuk, hogy a Gémtech Kft. Kelet-Magyarország legdinamikusabban fejlődő acélszerkezet- és gépgyártó vállalkozása, azonban ezzel a jelenlegi beruházással nemcsak a legnagyobb fejlődést tudjuk felmutatni, hanem a legnagyobb acélipari és gépgyártó kapacitást is, nemcsak Magyarországon, hanem azt gondolom, hogy Közép-Kelet-Európában is” – mondta Nagy Péter, a Gémtech Kft. ügyvezetője.

Az itt működő hegesztőbázisoknak köszönhetően tengeri kikötők, illetve nagy vasúti konténerterminálok daruinak gyártására is alkalmassá válik a vállalat, ami jelenleg 450 ember számára biztosít stabil munkahelyet – emelte ki beszédében a külgazdasági és külügyminiszter.

Gazdasági sikerek

Nehéz volt az elmúlt két év a koronavírus-járvány miatt, a világgazdaságból folyamatosan negatív hírek érkeztek gyárbezárásokról, leépítésekről és tömegessé váló munkanélküliségről. Ezzel szemben Magyarország több szempontból is rekord évet zárt 2021-ben.

A válság alatt is csökkenő adóterhelés, a rendkívüli időszakra kidolgozott támogatási rendszer és a magas színvonalon teljesítő magyar munkaerő következtében minden idők egyik legsikeresebb évét zárták 2021-ben gazdasági szempontból. Tavaly a rendkívüli nehézségek ellenére is számos nemzetgazdasági rekordot sikerült megdöntenünk. Soha nem fordult még elő az, hogy több mint ötmilliárd eurónyi, vagyis több mint 1800 milliárd forintnyi beruházás jött létre Magyarországon kormányzati támogatással, soha nem fordult elő még az sem, hogy 4,7 milliónyian dolgoznak Magyarországon – legalábbis a kommunizmus bukása óta – és soha nem fordult elő még az sem, hogy a magyar gazdaság 110 milliárd eurónyi exportot állítson elő” – mondta beszédében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Magyarország ma a világon a 95. helyen áll a lakosságszám tekintetében, de a 34. legnagyobb exportteljesítményt mutatjuk be, tette hozzá a miniszter. A Gémtech Kft. is 60%-ban exportra termel.

Folytatódik az adócsökkentés

A 2021-es gazdasági teljesítmény kellő alapot ad ahhoz, hogy a kormány tovább csökkentse az adókat.

Az idei esztendő elejétől a 25 éven aluliaknak nem kell személyi jövedelemadót fizetni, februárban vissza tudjuk adni a családosoknak a személyi jövedelemadójukat és emellett a vállalatok is 4 százalékkal kevesebb szociális adót fognak fizetni a munkavállalók után, ami megnyitja a lehetőséget arra, hogy még több embert alkalmazzanak és még tovább emeljék a fizetéseket” – tette hozzá a miniszter.

A magyar gépipar tavaly 11 százalékos növekedést ért el, megközelítette a 20 ezer milliárd forintos teljesítményt. Ebben az ágazatban országszerte jelenleg mintegy 370 ezren dolgoznak.