Bee friendly – Barátságban a méhekkel, a V4-ek támogatásával
Fotó: Illusztráció

Nyíregyháza, lengyel testvérvárosa, Rzeszów kezdeményezésére, a Visegrádi Alap, a V4 támogatásával részt vesz a Barátságban a méhekkel pályázatban. Lengyelország, Szlovákia, Ukrajna és Magyarország városai, azok méhész szakemberei szervezik a 2021 októberétől 2022 május végéig zajló programot, mely a lakosság körében kialakuló méhbarát hozzáállást hivatott erősíteni, főképp az oktatás során az iskolákban. Szemlélet – és tudatformáló folyamat ez, a jövő generációinak javára.

A világon több mint 19 ezer különböző méhfaj létezik, de közülük csak egy, a mézelő méh ad mézet. A többiek, az ún. vadméhek – mint a darázs, a vörös kőműves méh, vagy a lepke – az ember támogatására szorulnak. Ha a beporzók nem találnak repülési hatótávolságukon belül megfelelő virágos növényeket, elpusztulnak.

„Az elfogyasztott élelmiszereinknek majdnem 70%-a a megporzó rovaroknak köszönhető, amivel most már odaértünk, hogy baj van. Maga ez a projekt, a Bee friendly méhbarát vagy porzóbarát program arról szól, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét a bajra. Tevékenységeinkkel folyamatosan a megporzó rovarok pusztulását okozzuk. Igaz, rásegít a klímaváltozás is, de a töménytelen növényvédő szer alkalmazásával, az élővilág rombolásával, a szemeteléssel még inkább a megporzókat pusztítjuk” sorolta a tényeket Hok József, a Nyíregyházi Méhész Egyesület elnöke.

Ma már sokkal kisebbek a méhcsaládok száma, mint esztendőkkel ezelőtt, de a meglévő családok sem érik el a szokott szintet. A tudatos étkezés rávezette a magyarokat is arra, hogy kell a méz. Manapság közelítjük az évi, személyenkénti 1 kg-os fogyasztást. A magyar mézet nemzetközi piacon javító méznek használják, így unión belül és unión túl is vásárolják. Persze a méztermésen túl a gyümölcs, a gabona- vagy egyes zöldségnövények termése, de még az erdőgazdálkodás alapja is ezektől a rovaroktól függ.

„Ez egy olyan soft projekt, ami a méheknek, illetve a beporzó rovaroknak a fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. Nyíregyháza azt vállalta magára, hogy felvilágosító filmeket és anyagokat készít méhészek bevonásával, hogy az iskolások körében ezeknek a rovaroknak a fontosságát próbálják még jobban tudatosítani. Kerülnek majd ki különböző plakátok, és lesznek olyan rendezvények is, amelyek megmutatják, hogy miért fontosak ezek a méhek” – tájékoztatott a programról dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Nyíregyháza 16 iskolájának első 6 osztályából, mintegy 2400 diáknak vetítenek majd természet- és oktatófilmeket. Hirdettek rajz- és fotópályázatot. Plakátmegjelenés és terepgyakorlat, illetve számtalan forma támogatja majd a program szemlélet- és tudatformáló szerepét. A projektpartnerek műhelytalálkozót szerveznek, azt is bemutatják, hogyan lehet úgy elrendezni a teraszt, az erkélyt és a kertet, hogy az barátságos legyen a méhek számára. Megismertetik az itatókat, a mézes növényeket és a rovarhoteleket.