Választások áprilisban – A legfontosabb tudnivalók és határidők egy helyen

Országgyűlési választások és népszavazás is lesz 2022. április 3-án. Áder János köztársasági elnök egy napra tűzte ki a két voksolást, mintegy 8,2 millió választópolgárt várnak az urnákhoz. Az egyéni választókerületek jelöltjeire, valamint országos pártlistákra szavazhatunk tavasszal, a gyermekvédelmi népszavazáson pedig négy kérdésre válaszolhatnak az állampolgárok.

Az országgyűlési képviselők általános választásán, országos népszavazáson, valamint az európai parlamenti választáson választójoggal rendelkezik minden nagykorú magyar állampolgár, azonban a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok választójogukat csak regisztrációt követően gyakorolhatják. Nem választhat, aki közügyektől eltiltás hatálya alatt áll, illetve akit a bíróság kizárt a választójogból, mert a választójog gyakorlásához szükséges belátási képessége valamilyen okból kifolyólag csökkent vagy teljes mértékben hiányzik.

Fontos dátumok

Február 11-ig kell kézhez kapnia közel 7,8 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választójogosultnak az értesítőt, aki a határidőig nem kapja meg, a jegyzőnél kérheti azt. Az a több mint 420 ezer magyar állampolgár, aki nem rendelkezik magyarországi lakcímmel és a 2018-as országgyűlési választás előtt vagy az után regisztrált, továbbra is szerepel a levélben szavazók névjegyzékében, így nem kell újra kérnie a regisztrációt. Az a külhoni állampolgár, aki még nem regisztrált, a kérelmét március 9-ig juttathatja el a Nemzeti Választási Irodába. A választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha március 25-én 16 óráig jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe. Aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, ugyancsak március 25-én 16 óráig kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre. Az átjelentkezők a választott településen is az eredeti lakcímük szerinti egyéni képviselőjelöltekre szavazhatnak. Nyíregyházán összesen 95 321 fő szavazhat az országgyűlési választáson és az országos népszavazáson az NVI hivatalos adatai szerint.

Országgyűlési választás

A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, vagyis február 12-én indul. Országos listát az a párt állíthat, amely legalább tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Közös egyéni jelöltek alapján közös lista állítható. Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenti a Nemzeti Választási Bizottságnál. Az Országházban kialakított parlamenti patkóban 199 szék található, amiből 106 az egyéni képviselőké, a fennmaradó 93 helyen pedig a párt-, illetve a nemzetiségi listán arányos rendszer szerint mandátumot szerzett képviselők osztoznak.

Eredmények

Az alaptörvény értelmében az országgyűlési választásokat egyfordulós rendszerben, négyévente kell tartani. A 2011-es választási törvény szerint megszűnt a részvételi küszöb és a területi listák, a választók közvetlenül az országos pártlistákra szavaznak. Az előzetes eredményeket már április 3-án késő este közlik, az egyéni választókerület eredményét legkésőbb április 9-én, a választás országos eredményét legkésőbb április 22-én közli az NVI, új Országgyűlésnek pedig legkésőbb május 3-ig kell megalakulnia.

Az NVI úgy fogalmazott, felkészültek a választásokra, áprilisban mintegy 8,2 millió választópolgár nyilváníthatja ki a véleményét. A Nemzeti Választási Iroda arra is biztatja a választópolgárokat, hogy jelentkezzenek szavazatszámláló bizottsági tagnak. Ezzel mindenki egyénileg is hozzájárulhat a választások tisztaságához, illetve a gördülékeny, átlátható lebonyolításhoz, mely közös érdekünk – fogalmaztak a közleményükben.

Népszavazás

Áder János április 3-ára írta ki a gyermekvédelmi népszavazást is, korábban nem fordult elő Magyarországon, hogy egy időben legyen országgyűlési választás és népszavazás is. Utóbbi akkor lesz érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott. Eredményesnek pedig akkor számít, ha az érvényesen szavazók több mint fele azonos választ ad a megfogalmazott kérdésekre.

Államfőválasztás

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a napokban azt is bejelentette, március 10-én lesz az államfőválasztás. A kormánypárt Novák Katalint, korábbi családokért felelős tárca nélküli minisztert jelöli a tisztségre Áder János köztársasági elnök utódjául. Áder János második államfői mandátuma is lejár, az alaptörvény szerint másodszor már nem választható újra.