Könyvtári felújítás – Korszerűsödik a gyermekrészleg és az örökösföldi fiókintézmény

Több tízmilliós nagyságrendű felújítás zajlik hónapok óta a Móricz Zsigmond könyvtár különböző részlegeiben.  Érinti a munka a gyermekkönyvtárat, illetve az Örökösföldi fiókkönyvtárat. Lámpa- és polccsere történt a belvárosi épületben, míg a Fazekas János téren akadálymentesítették az épületet, és új olvasókuckót alakítottak ki a földszinti térben. 

Egyelőre háttérmunka valósult meg az Örökösföldi fiókkönyvtárban. Ezalatt megszínesedett a Móricz Zsigmond könyvtár gyermekrészlege, sőt újabb intézményt is avatnak várhatóan március első felében. Már most tudni lehet, hogy nagyon fogják szeretni az ovisok és a kisiskolások. 

„Egy teljes körű felújítás történik itt, a gyerekkönyvtárban. Nem új bútorok készültek, hanem a meglévő bútorainkat színeztük át, és színes, vidám, modern polcokkal várjuk ide a látogatókat, a gyerekeket. A hátsó, olvasótermi részbe készül egy Bagolyvár, olvasókuckós rész a nagyobbaknak. Addig is, amíg a gyerekkönyvtárunk zárva van, kihelyeztünk egy részt a felnőttkölcsönzőbe, és ott tudnak válogatni a kicsik olvasnivalót, illetve a raktárból is tudunk szolgáltatni” – nyilatkozta Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond könyvtár igazgatója.

A gyerekprogramok ez idő alatt is fogadják a családokat, mint pl. a Szita-szita péntek, vagy a Ringató. Amíg nem nyitnak újra Örökösföldön, keressék az olvasók a város többi fiókintézményét és a központi könyvtárat.

„17 millió forintot kaptunk a fenntartó önkormányzatunktól a felújításra, illetve közel 4 millió forint értékű NKA pályázatot nyertünk. Abból is bútorokat, puffot, ülőkét tudtunk vásárolni. Az Örökösföldi fiókkönyvtár felújítása a fenntartó jóvoltából és támogatásával valósult meg. Akadálymentes bejáratot, mosdót alakítottak ki, illetve a munkaszobát, a raktárhelyiséget, a fűtést és a vizesblokkot újították fel. Ezután még további felújítás várható” – folytatta a tájékoztatást az igazgató.

A magyar kultúra napja alkalmából ingyenes beiratkozást hirdetnek a könyvtárban 21-én és 22-én. Ugyanerre a jeles alkalomra készült a magyar kultúrtörténelemmel kapcsolatos online kvíz, melyet a könyvtár honlapján és közösségi oldalain is megtalálhatnak az érdeklődők. A nyertesek között könyvcsomagot sorsolnak ki.