Városszépítő akció idén is – Fákat, virágokat és cserjéket oszt a NYÍRVV

2022-ben is meghirdeti a városüzemeltetési társaság az „Ültess egy fát a holnapért” akciót. A városszépítő kezdeményezésben a NYÍRVV díszfákat és díszcserjéket ad a lakosságnak, illetve önkormányzati intézményeknek. A pályázatra február 15-ig lehet jelentkezni.

Nyíregyháza közterületeit számtalan növény díszíti, tavasszal, illetve a nyári hónapokban a belvárosban rengeteg virágot ültet el és gondoz a NYÍRVV. A városüzemeltetési társaság a lakosságot is igyekszik bevonni ezekbe a programokba, többek között a városszépítő akció is egy ilyen kezdeményezés, ami része dr. Kovács Ferenc polgármester fásítási programjának. Évek óta várják év elején a jelentkezőket, akik a saját ingatlanuk előtti közterületen szeretnének valamilyen fát, virágot vagy cserjét elültetni.

Ültess egy fát a holnapért

Egy pályázat kitöltése után különböző növényekkel támogatja ezt a NYÍRVV 2022-ben is az „Ültess egy fát a holnapért” akció keretében.

Az igényléseket a kollégák összesítik és minden esetben a helyszínen kivizsgálják a jogosságát és amennyiben pozitív elbírálást kap a pályázat, akkor azt a növényanyagot a NYÍRVV beszerzi és a telephelyünkön átveheti a lakosság. Nagyon sikeresnek mondható az akció, minden évben nagyon nagy számú jelentkezés van, mindig nagy mennyiségű növényanyagot adunk ki a lakosság és az intézmények részére is, amivel valóban még zöldebbé tudjuk a városunkat tenni” – nyilatkozta Petró Árpád, a NYÍRVV Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Népszerű a kezdeményezés

2019 tavaszán és ősszel összesen 362 darab lakossági és 50 intézményi pályázat érkezett a NYÍRVV-hez. A társaság 3024 darab növénnyel támogatta a pályázókat, ebből 367 fa, 167 fenyő, 2062 cserje és 428 évelő volt. 2020 őszén ismét aktívak voltak a nyíregyháziak, 121 db lakossági és 25 darab intézményi pályázatot töltöttek ki. Akkor 1375 növényt adott át a NYÍRVV, 168 fát, 101 fenyőt és 1106 cserjét. Az akciót tavaly tavasszal is meghirdették, akkor 77 lakossági és 8 intézményi pályázat érkezett. Ennek köszönhetően a város 827 növénnyel lett gazdagabb, 49 darab fát, 67 darab fenyőt és 681 darab cserjét osztottak ki a jelentkezők között. 2021-ben először magas törzsű fák is kerültek a növénylistába, például rózsa, magyal és hólabda bangita is.

Segítenek a szakemberek

A növényeket több szempont alapján választják ki a pályázók számára.

Az ingatlan előtti közterület zöldfelület elhelyezkedése, a mértéke, a nagysága, valamint az alatta lévő közműveknek a jelenléte adja meg, a kollégák ilyen szempontokat is figyelembe vesznek, amikor az igényeket kivizsgálják. Ha a lakosság részéről nem megfelelő a növényanyag kiválasztása, akkor szakmai tanácsot is tudnak adni. Természetesen a lakosságnak kell a növényanyagot innen elszállítani és a közterületre kiültetni, a kollégák azonban szakmai tanácsokat tudnak adni a kiültetéssel kapcsolatban is a helyszíneken” – tette hozzá Petró Árpád.

Határidő és feltételek

A pályázat feltétele, hogy a növények pontos ültetési helyét megjelölik az érdeklődők, készítenek egy fotót a helyszínről, valamint vállalják a növények fenntartását hosszú távon. A jelentkezéseket február 15-ig várja a NYÍRVV, pozitív elbírálás után a társaság külön értesíti a nyertes pályázókat a kiosztás pontos időpontjáról.