Kamaratárlat nyílt Kállay Miklós leveleiből – Február 4-ig várják a látogatókat

Levelek a miniszterelnöktől címmel nyílt kamaratárlat a Kállay-házban. A magyar kultúra napja és Kállay Miklós miniszterelnök születésének 135. évfordulója alkalmából válogattak a kormányfő magánlevelezései, illetve személyes tárgyai között a kiállítás elkészítéséhez. A pénteken nyílt tárlat február 4-ig látogatható, de még február elsején egy újabb is érkezik a Kállay-házba.

Kállay Miklós miniszterelnök és felesége, Kállay Helén levelezése is bekerült a vitrinekbe, a kamaratárlat látogatói ezekbe a privát írásokba is beleolvashatnak a Kállay-házban. Ezek mellett például az utolsó magyar király, IV. Károly fiának, Habsburg Ottónak címzett leveleit is láthatják a miniszterelnök irataiból készült kiállításon.

Kállay Miklós miniszterelnök

A magyar történelem nehéz éveit írtuk, 1942 és 1944 között dúlt a második világháború” – mondta köszöntőjében dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő.

Ebben az időszakban volt az utolsó magyar királyi miniszterelnök Kállay Miklós. Több száz levél is van a gyűjteményben, amit a kormányfő küldött az emigrációs korszakában. Az Olaszországban és az Egyesült Államokban írt levelei egyben a magyar nyelvi kultúra őrzői is, mivel jelentős részük magyar nyelven íródott. Ezek egy részét tartalmazza a pénteken nyílt kamaratárlat.

Magánlevelek a vitrinekben

Olyan prominens személyeket választottunk az ő életéből, amelyek egy hétköznapi ember számára is ismerősen csenghetnek, így látható a volt kormányzó, Horthy Miklóssal váltott levelezéseiből is néhány darab, a feleségének, Kállay Helénnek a halála előtt írt utolsó levelei a férjéhez 1944 végéről, a fiához, a gyűjteményalapító Kállay Kristófhoz írt levelei az Egyesült Államokban születtek az 1950-es, 1960-as években, ezeket légipostával, tehát airmail formában küldte a Rómában élő fiához, ezekből is láthatunk néhány darabot” – mondta dr. Holmár Zoltán történész, a Levelek a miniszterelnöktől című tárlat kurátora.

Történelmi adalékok

Kállay Miklós születésének 135. évfordulója január 23-án lesz, a magyar kultúra napja pedig január 22-én, ennek apropóján nyílt a kiállítás a magyar nyelvű levelekből a Kállay-házban.

Az ember régen a magánleveleiben olyan információkat is adott – legyen az családi vagy érzelmi alapú, esetleg politikai pályatársakkal íródott eszmecsere –, amelyek nem biztos, hogy a politikai beszédekben, az újságokban megjelentek. Olyan történelmi adalékokkal szolgálnak nemcsak egy személy, egy család életéről – hanem az őket körülvevő társadalomról is –, amelyeken keresztül jobban megérthető az a korszak, az ő személyes tetteik is, amelyben éltek” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Kállay Gyűjtemény

A Kállay Gyűjtemény a miniszterelnök fiának, Kállay Kristófnak köszönhető, saját magángyűjteményéből hozta létre, amit 1989-ben és 1990-ben adományozott szülővárosának. Nyíregyháza azóta is ápolja a Kállay család hagyományait, a gyűjtemény pedig folyamatosan gyarapodik a leszármazottak felajánlásaival.

Ezek a levelek, amelyek kortörténeti dokumentumok, bemutatják az ő gondolkodását. Az én véleményem szerint, szerette a hazáját, mindent megtett érte, akár hatalomban, amikor miniszterelnök volt, hogy előkészítse a háborúból való kiugrást. Sajnos ezt nem tudta megvalósítani objektív körülmények miatt, illetve az emigrációban leveleket írt, beszédeket tartott, előadókörutakat tartott, felkereste az emigrációban élő magyarokat, volt politikustársait és mindig segíteni akart jó magyarként” – nyilatkozta a pénteki megnyitón dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő.

Programajánló

A Levelek a miniszterelnöktől címmel nyílt kiállítás február 4-ig látogatható, de február elsejétől egy újabb tárlat is várja a látogatókat. A Jósa András Múzeum felújítási munkálatai miatt a Kállay-ház vállalta a Lészen ágyú – Gábor Áron rézágyúja című kiállítás megnyitását. A Székely Nemzeti Múzeum anyaga érkezik Nyíregyházára, és március 8-ig marad.

Ebben az anyagban eredeti Gábor Áron rézágyú is megtekinthető, közel 500 kilogrammos ez az ágyú, mellette különböző relikviák is lesznek, ilyen például Bem apó botja vagy Deák Ferenc pipája, amit még Széchenyi Istvántól kapott, és rengeteg további eredeti relikvia. Érdemes lesz megnézni, mert ilyen kiállítás ritka Magyarországon” – nyilatkozta Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője.

Nyíregyházán több kiállítás várja jelenleg is az érdeklődőket, a Váci Mihály Kulturális Központban Zajácz Tamás bőrműves munkáiból készült bemutató, Orr András grafikusművész 90 fok című tárlata a Pál Gyula Teremben látogatható, a tavalyi fametsző alkotótelep zárókiállítását pedig a Városi Galériában nyitották meg a héten.

Kapcsolódó galéria

Kiállítás Kállay Miklós leveleiből 2022